hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzinsiz gösterilere polis müdahalesi

    İzinsiz gösterilere polis müdahalesi
    expand

    Abdullah Öcalan'ın yakalanışının 10. yıldönümünü bahane eden bir grup, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Şırnak ve Mersin'de izinsiz gösteriler yaptı. İstanbul'da da gösteriler vardı.

    İstanbul
    Beyoğlu'nda izinsiz gösteri düzenleyen gruptan 3 kişi gözaltına alındı.

    Dolapdere Hacı Ahmet Meydanında toplanan bir grup, terör örgütü lehine slogan atarak yürüyüşe geçti.

    Polis tarafından önü kesilen gruptakiler, polise taş attı. Polisin müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara kaçtı. Grup üyesi olduğu belirlenen 3 kişi gözaltına alındı. Polisin müdahalesinin ardından ara sokaklarda yeniden toplanan grup üyeleri, kaldırım taşlarını söküp, sokaktaki çöp konteynerlerini devirdi, park halindeki bazı araçların camlarını kırdı.

    Polisin biber gazı sıktığı gruptakiler, kaçarken AK Parti seçim bürosuna taşlı saldırıda bulundu. Gruptakilerden bazılarının DTP seçim bürosuna girmesi üzerine polis, büronun bulunduğu sokağın giriş çıkışlarında önlem alarak bir süre bekledi.

    Şanlıurfa
    Şanlıurfa'da Devteşti Mahallesi Açıksu Caddesi'nde toplanan bir grup, lastik yakarak caddeyi araç trafiğine kapatmaya çalıştı. Polis ekiplerinin sevk edildiği olay yerinde eylemciler dağılırken, itfaiye ekipleri yanan lastikleri söndürdü. Polis ekipleri de bölgede güvenlik önlemlerini arttırdı.

    Viranşehir ilçesinde de izinsiz gösteri ihtimaline karşı önlem alan polis ekipleri, daha önce olayların yaşandığı Demirel Mahallesi'nde toplanan yaşları 10 ile 15 arasında değişen çocuklara tatlı ikram edip, futbol topu dağıttı.

    Polis ekipleri daha sonra çocuklarla futbol maçı yaptı. Polislere teşekkür eden çocuklar, maçın ardından alandan uzaklaştı.

    Bu arada, Demirel Mahallesi'nin polis ekiplerinin biraz uzağında toplanan bir grup, araç lastiklerini ateşe verip, çöp konteynerleriyle yolu kapattı. Polis ekipleri, ikazlarına uymayıp kendilerine taş atan ve çevreye zarar veren grubu göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.

    Hakkari
    Hakkari merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde, fırın ve eczanelerin dışındaki iş yerleri açılmadı.

    Bölgede, olası eylemlere karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Hakkari ve ilçelerindeki kent merkezlerine giriş ve çıkışlar kontrol altına alındı, Yüksekova ilçesinde her yıl olayların sıkça yaşandığı noktalara güvenlik güçleri yerleştirildi.

    İl merkezi, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde, gece toplanan bazı gruplartarafından ateş yakıldığı, bölücü başı ve terör örgütü PKK lehine sloganlaratıldı. Göstericiler, mahallelerde yakılan ateşlerin söndürülmemesi içinbarikatlar kurdu, buna rağmen bölgeye giden itfaiye ekipleri ateşleri söndürdü.

    Slogan atan gruplar ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Havaya açılan uyarı ateşinden sonra göstericiler dağıldı. İlerleyen saatlerde yüzleri maskeli gruplar, bazı mahallelerde polise taşla saldırdı.

    Güvenlik üçlerinin göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği grup, sokak aralarına kaçtı. Bu sırada göstericilerin attığı taşların isabet ettiği 2 polis memuru, başından yaralandı. Yaralı polisler, Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

    İzinsiz gösterilere polis müdahalesi

    Yüksekova'da 4 gözaltı


    Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bazı mahallelerden ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçen göstericilere, polis ekipleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti.  Göstericilerin, başta Yüksekova-Şemdinli yolu olmak üzere ana yollar ıtrafiğe kapatarak barikat kurduğu gözlenirken, Cumhuriyet, Yeni Mahalle, Orman,Yeşil Dere, Esentepe ve Kani Heyder mahallelerdeki izinsiz eylemlerin sürdüğü öğrenildi.

    Polisin müdahale ettiği gösterilerde, 2'si çocuk 4 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

    Diyarbakır
    Diyarbakır'da, Turgut Özal Bulvarı'ndaki DTP İl Binası önünde toplanan vearalarında DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler'in bulunduğu grup, basın açıklaması yapmak üzere Koşuyolu Semti'ne doğru yürümek istedi.

    Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine, Belediye Başkanı Baydemir, Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu telefonla arayarak izin istedi. Uyarılara rağmen dağılmayan gruptan bazı kişilerin polise taş atması üzerine, polis müdahale ederek, göstericileri dağıttı.

    Kentin bazı semtlerinde yer yer gösteriler devam ederken, aralarında ARD televizyonu kameramanı Meyser Tuncay'ın da bulunduğu bazı vatandaşlar yaralandı.

    Diyarbakır Valiliği, bugün kentte yaşanan olaylara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, olaylarda 8'i polis, 7'si gösterici 15 kişinin yaralandığı, 42 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

    Mersin

    Mersin Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer, izinsiz gösterilere katıldığı tespit edilen 17 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

    Ekizer, gösteriler sırasında "dur" ihtarına uymayan otomobilin çarptığı yaralı polis memuru Veysel Altınsöz'ü tedavi gördüğü Mersin Devlet Hastanesi'nde ziyaret etti. Ekizer, polis memurunun Mardin'de yaşayan babası Mehmet Altınsöz'ü de telefonla arayarak durumu hakkında bilgi verdi.

    Ekizer, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, olaydan sonra kaçan ve Demirtaş Mahallesi'nde terk edilmiş halde bulunan otomobilin sahibinin belirlendiğini ve şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

    Olayı "insanlık dışı bir davranış olarak" niteleyen Ekizer, "Çarpma anının görüntülerini herkes gördü. Özellikle çocukların bu tür eylemlerde istismar edilmiş olması, gelecek nesli şimdiden tüketmeye çalışmaktır" dedi.

    Çarpmanın şiddetli olmasına rağmen Altınsöz'ün sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Ekizer, "Ayağında hafif bir incinme var. Endişe etmeye gerek yok. Biz başındayız. Bir süre daha tedavisi sürecek" diye konuştu.

    Ekizer, izinsiz gösterilere katıldıkları tespit edilen 17 kişinin gözaltına alındığını ve olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirdi. Güneş Mahallesi'ndeki izinsiz gösterilere müdahale eden Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, bu sırada yanlarından geçmeye çalışan 33 D 5085 plakalı otomobili şüphe üzerine durdurmak istemiş, "dur" ihtarına uymayan otomobil, polis memuru Veysel Altınsöz'e çarparak yaralanmasına neden olmuştu.

    Altınsöz, polis aracıyla Mersin Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

    Şırnak
    Şırnak'ın İdil ve Cizre ilçelerinde, izinsiz gösteri yapmak isteyengruplara polis müdahale etti.İdil'de Adile Naşit Caddesi'nde toplanan bir grup, terör örgütü lehine slogan atarak izinsiz gösteri yapmak istedi.

    Uyarıya rağmen dağılmayan grup,polisin tazyikli su ve biber gazı müdahalesiyle dağıldı. Çıkan gerginlikte bir kişi gözaltına alındı. Yaralanan İ.Ş, İdil Devlet Hastanesi' ndeki ilk müdahaleninardından Mardin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Cizre'de ise Cizre-İdil karayolunda izinsiz gösteri yapmak isteyen grup,polisin uyarısına rağmen dağılmadı. Polis, grubu tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ederek dağıttı.

    Bu arada, polis ekipleri, ailelere, çocuklarına sahip çıkmaları yönündeuyarı yaptı. Öte yandan, Diyarbakır'ın çeşitli semtleri, Şırnak'ın İdil, Cizre, Mardin'in Derik, Nusaybin, ve Kızıltepe ilçelerinde bazı esnafın kepenk kapattığı gözlendi.

    Siirt
    Siirt'in Fevzi Çakmak Mahallesi'nde izinsiz gösteri yapan ve polise taşlı saldırıda bulunan 12 kişi gözaltına alındı. Polis, mahallede sıkı güvenlik önlemleri alırken, küçük gruplar ara sokaklardan zaman zaman polise taşlı saldırıda bulundu.

    Bu arada askeriyeye ait bir helikopter gün boyu kent üzerinde uçuş yaptı.

    Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde izinsiz gösteriye katılıp polise taşlı ve sopalı saldırıda bulunan 24 kişi gözaltına alındı. Batman'da ise izinsiz gösteri yapanlar Büyük Birlik Partisi (BBP) il teşkilat binasının camlarını kırdı.

    Mardin
    Mardin'in Nusaybin ilçesinde izinsiz gösteri yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti. Şirin ve Kanarya bulvarında toplanan ve aralarında çocukların da bulunduğu gruplar, lastik yakarak polise taş attı. Uyarılara rağmen dağılmayan gruplara polis müdahale etti. Gruptakiler, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

    Gösterilerde aralarında ilçe Emniyet Müdürlüğü Amiri Alim Karakılıç'ın da bulunduğu toplam 4 polis memuru atılan taşlardan çeşitli yerlerinden hafif yaralandı. Yaralılara Nusaybin Devlet Hastanesinde müdahale edildi. Gösterilere karıştıkları belirlenen 15 kişinin gözaltına alındı. Polis ekipleri gösterileri izleyen çocuklara futbol topu dağıttı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow