hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜBİTAK'tan inanılmaz sansür!

    TÜBİTAKtan inanılmaz sansür
    expand

    Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) dünyanın tartışacağı bilim adamlarının inanamayacağı bir icraata imza attı. TÜBİTAK, Evrim Teorisi'nin sahibi Darwin'e sansür koydu. Mart ayında Bilim ve Teknik Dergisi'nin kapağı son anda değişti. Dergideki Darwin'le ilgili 15 sayfa da atıldı. Kapağı hazırlayan derginin genel yayın yönetmeni Çiğdem Atakuman da görevden alındı.

    İki farklı kapak... Dergi aynı. Tarih de aynı...

    Bilim ve Teknik Dergisi Mart 2009 sayısı. Ama Türkiyenin gördüğü sağdaki. Soldaki dergiyse yayınlanamadı, imha edildi.

    Kanal D'nin haberine göre TÜBİTAK'ın çıkardığı Bilim ve Teknik Dergisi sansüre uğradı. Dünyaya en çok da bilime kendini kabul ettiren, evrim teorisinin sahibi Darwin, Bilim ve Teknik'e giremedi.

    Dini çevreler Darwin'e ve Evrim Teorisi'ne şiddetle karşı çıkıyor. Ve anlaşıldı ki Bilim ve Teknik Dergisi de artık aynı zihniyette.

    Türkiye'nin en saygın ve en köklü dergilerinden biri. Tam 42 yıldır aboneleri her sayısını iple çekiyor. Ama mart sayısı bir hafta gecikmeli çıktı.

    Çünkü derginin kapağı ve içeriğinde son anda değişikliğe gidildi. Çünkü sansür uygulandı. Çünkü siyaset ve ideoloji bilime el koydu, o el bu sayfayı yırttı attı.

    2009 UNESCO tarafından tüm dünyada Darwin yılı olarak ilan edildi. Darwin'in doğumunun 200. yıldönümü nedeniyle.

    Bilim ve Teknik Dergisi de mart sayısını Darwin ve Evrim Teorisi kapağıyla hazırladı. Derginin içinde de Darwin'e 15 sayfa ayrıldı. Taa ki TÜBİTAK Yönetim Kurulu derginin son halini görene kadar.

    TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Cebeci taslağı gördü ve "olmaz" dedi: "Bu dergi yayınlanamaz"

    Basit bir anlatımla Darwin insanın maymundan geldiğini söylüyor. Ama İslami çevrelerde bu görüş benimsenmiyor. Darwinli bu kapak da Türkiye'nin en saygın bilim ve araştırma kurumundan veto yedi.

    Oysa Darwin'i şiddetle eleştiren, Adnan Hoca'nın yazdığı yaratılış atlası bazı okullar ve Meclis'e girmeyi başarmıştı. Tüm dünyanın tanıdığı Darwin'e ise kapılar kapandı.

    Genel Yayın Yönetmeni de görevden alındı

    Skandal bu kadarla da kalmadı. Darwin'li kapağı hazırlayan derginin genel yayın yönetmeni Çiğdem Atakuman görevden alındı. Yani TÜBİTAK, Darwin'i tartışmak bir yana, Darwin'i gündeme getirenlere bile tahammül edemedi.

    Aslında TÜBİTAK'ta uzun zamandır kadrolaşma tartışmaları vardı.

    Hükümet TÜBİTAK kanununu değiştirdiğinde siyasetin bilime müdahale edeceği uyarısı yapılmıştı. Ama bilim adamları bilime siyasilerden önce müdahale etti. Darvin'le ilgili tüm yazıları çıkardılar, yerine küresel iklim değişikliğini kapak yaptılar.

    Ama TÜBİTAK'ta asıl kapak olan bilimdeki iklim değişikliği oldu.

    İnternet sitesinde yayınladılar

    TÜBİTAK'ın internet sitesinde Basın Odası bölümünde Basında TÜBİTAK kısmında bugün gazetelerde bu konuyla ilgili çıkan haberler olduğu gibi yayımlanırken, birçok gazete ise TÜBİTAK'ın dahi yayınladığı bu haberleri görmezlikten geldi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow