hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yerli tramvay yarın hizmete girecek

    Yerli tramvay yarın hizmete girecek
    expand

    Raylı taşıma ekipmanı Railway Transport Equipment 2009, yarın açılışı yapılacak olan Edirnekapı-Topkapı tramvay hattındaservise başlayacak.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 1999 yılında ilk prototipi üretilen Türkiye'nin ilk yerli tramvay aracının devamı ve en gelişmiş modeli olan Railway Transport Equipment 2009'un, tek araçta 320 yolcu taşıma kapasitesi bulunuyor.

    Yeni görsel tasarımı ve son teknolojik sistemi ile İstanbul raylarıyla buluşacak olan tren, makinistin devre dışı kalması halinde otomatik olarak fren yapabiliyor.

    Yan aynalar yerine, kamera sistemi kurulan aracın maliyeti yaklaşık bir milyon euro oldu.

    Mühendislik çalışma saati 200 bin saati aşan araç için 10 kilometreyi aşkın kablo çekilirken, 30 binden fazla kablo ucu birleştirildi. Araç 300 saati aşkın teste tabi tutuldu.

    Birim uzama ölçerleri ile aracın kritik bölgelerinde, 40 tona kadar gerilim ve dayanım ölçümleri yapılırken, trenin modeli, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nden akademisyenlerin işbirliğiyle 30'u aşkın endüstriyel tasarım eskizi arasından seçildi.

    Trendeki SMD Ledli tabela sistemi, yolcuları geçilen istasyonları kırmızı, gidilecek istasyonu ise yeşil ışığın yanıp sönmesiyle bilgilendirecek.

    Son teknoloji CCTV kameralı izleme sistemi bulunacak aracın iç güvenliği de sağlandı.

    GPRS kaynaklı LCD yayın ve bilgilendirme sistemine sahip yerli tramvaydan, 2012'ye kadar seri üretime geçilerek, 18 adet üretilmesi hedefleniyor.

    Trenin teknik özellikleri


    Yerli tramvay aracı Railway Transport Equipment 2009'un boyu 25, genişliği 2,65, raydan yüksekliği de 3,26 metre. 32 ton boş ağırlığı olan aracın, metrekareye 8 kişi olmak üzere 320 yolcu kapasitesi bulunuyor.

    Maksimum hızı 80, işletme hızı da 50 kilometre olan aracın minimum dönme çapı da 30 metre.

    1999 yılındaki ilk yerli prototipten, 2009 model prototipe kadar tüm çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen yerli araç projesi ile İstanbul, kendi yapısına en uygun raylı sistem araç ihtiyacını, daha ekonomik karşılayabilme gücü kazanırken, demiryolu teknolojilerinde bilgi ve tecrübeyi, uzman personeli de daha üst boyutlara taşıyor.

    5 milyon yolcu taşıdı

    Halen Edirnekapı-Sultançiftliği hattında yolcu taşımacılığı yapan 300 kişi kapasiteli, 25 metre uzunluğundaki RTE 2000 modeli de üretildiği günden bu yana 300 bin kilometre yol yapıp 5 milyon yolcu taşıdı.

    Yerli üretimde yeni hedef, Railway Transport Equipment 2011'i üretmek, sonrasındaki hedef ise hafif metro araçlarının seri üretimine ve metro, hızlı tren, monoray gibi yeni raylı taşıt teknolojilerine geçmek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow