hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nevruz Bayramı etkinliklerle kutlandı

    Nevruz Bayramı etkinliklerle kutlandı
    expand

    Bugün 21 Mart Doğanın Uyanışı Nevruz Bayramı. Nevruz nedeniyle yurdun birçok yerinde etkinlikler düzenlendi. Yurdun dört bir yanında Nevruz ateşi törenlerle yakıldı. İstanbul'daki kutlamalarda 20 kişi gözaltına alınırken, Adana ve Şanlıurfa'da da 5 kişi gözaltında.

    Ankara:
    Resmi Nevruz kutlamalarının, Ankara'daki adresi Atatürk Kültür Merkezi'ydi.

    Konuklar, demir dövdü, yumurta tokuşturdu. Ardından da Nevruz ateşinin başına geçti. Ateşin üzerinden atlayanlardan biri de Amerikan Büyükelçisi James Jeffrey'di.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, törende yaptığı konuşmada, "Güneş, nasıl ki kimseyi ayırmadan ısıtıyor, bu bayram da herkes için" diyerek birlik mesajı verdi.

    Ankara'daki resmi tören, öğrencilerin ve Türki Cumhuriyetlerden gelen grupların dans gösterileriyle sona erdi.

    Güvenlik güçlerinin yoğun önlemler aldığı ve AKM çatısında da bazı polislerin görev yaptığı gözlendi.

    İstanbul:
    İstanbul Valiliği'nce düzenlenen Nevruz kutlamaları Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirildi.

    İstanbul Valisi Muammer Güler törende yaptığı konuşmada, bugün, baharın müjdecisi, birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü, dünyanın en eski ve en zengin, barış ve dostluk bayramının kutlandığını ifade etti.

    Nevruz'un hayatın akışı içerisinde bireyin ve toplumun ruhunda oluşan tortuları, kırgınlıkları, hüzünleri arındırma günü, her anlamda yeni gün olduğunu belirten Güler, "Zengin ve derin bir medeniyet havzası olan yaşadığımız coğrafyada, binlerce yıldır baharın vesile edilerek kutlandığı Nevruz, her kültürle bağdaşabilen bir özelliğe sahiptir" dedi.

    Güler, Nevruz'un, binlerce yıldır Asya'nın steplerinden Balkanlar'a, Ortadoğu'dan Anadolu'ya kadar bir büyük coğrafyada yaşayanların, baharı, tabiatı, bereketi, temennileri, duaları birlikte büyütüp paylaşmalarının ve zenginleştirmelerinin adı olduğunu ifade ederek, tarihin derinliklerinden günümüze kültür ırmağından akıp gelen Nevruz kültürünün sonraki nesillere de akıp gideceğini söyledi.

    Toplumların birlik ve beraberliklerini korudukları sürece yaşama hakkına sahip olacaklarına işaret eden Güler, birlik ve beraberliklerin korunmasının, tarihe saygı göstermekle, geleneklere, göreneklere bağlılıkla ve onları yaşatmakla mümkün olacağını dile getirdi.



    Nevruz kutlamaları kapsamında, Zeytinburnu'nda da açık hava toplantısı düzenlendi. Kazlıçeşme Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Nevruz Bayramı'nın Türkiye'de yaşayan Kürtlerin ortak bayramı olduğunu ileri sürdü.

    Ayna, Kürt sorununun "Kürtçe şarkı söyleme" gibi kültürel bir sorun olmadığını iddia ederek, siyasetçilerin sözlerini tutamadığını öne sürdü.

    Ayna, "Artık barışı kimseden dilenmeyeceğiz. Çözümü de biz yaratacağız. Türkiye'yi bizdemokratikleştireceğiz" dedi.İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ufuk Uras ile EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel'in de katıldığı etkinlikte konuşan DTP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akın Birdal da 29 Mart'ta atılacak her bir oyun anlamının büyük olduğunu, atılacak her oyun bir onur olduğunu belirterek, "Bu nedenle bize vereceğiniz her bir oy, Kürt sorununun demokratik çözümünde etkili olacaktır ve partimiz DTP'nin kapatılmamasına yol açacaktır" diye konuştu.

    Toplantıya katılan bazı grupların, ellerinde terör örgütünü simgeleyen bez parçası ile Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarını taşıdığı ve slogan attığı gözlendi.

    Güvenlik güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı etkinlik sırasında, polis helikopteri alan üzerinde uçuş yaptı.Etkinliğe katılanlara, oy kullanmak için üzerinde T.C Kimlik Numarasıolan kimlik çıkarmaları konusuna uyarılarda bulunuldu.

    Öte yandan, güvenlik güçlerinin yaptığı kontroller sırasında yaklaşık 20 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

    Kadir Topbaş: "Bir coşku günüdür"

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, bahar bayramı olarak da kutlanılan Nevruz'un, yüzyıllardır bu toprakların asli değerlerinden birisi olduğunu vurguladı.

    Tarihin önemli vakalarının gerçekleştiği bir gün olarak da Nevruz'un milletin belleğine yerleştiğini ifade eden Topbaş, "Nevruz bir coşku günüdür. Bugün yakılan ateş, şiddetin ve öfkenin değil, aksine ruhlarımızdaki sevginin, dostluğun ve kardeşliğin kandilidir" diye konuştu.

    Topbaş, bayram sevincini yaşarken ve yaşatırken şiddetin, kinin, nefretin dilinin tamamen terk edilmesi, sevginin, barışın, kardeşliğin evrensel dilinin yüceltilmesinin önemine işaret ederek, bugünlerin, birliğin, beraberliğin, kardeşliğin her zamankinden daha çok öne çıkması gereken günler olduğunu kaydetti.

    Ateşten atladılar

    Konuşmaların ardından Güler, Topbaş ile 52. Tatbik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Nevruz ateşi üzerinden atladılar, Türklerin Ergenekon'dan çıkışını temsilen demir dövüp, yumurta tokuşturdular.

    Törende "Türk Kültüründe Nevruz" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.

    Doğu Türkistanlı öğrencilerin dans gösterisi sunduğu, Silivri Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi halk oyunları ekibinin sahne aldığı törende, TRT İstanbul Radyosu sanatçıları Gülseren Erdağ ve Rüstem Avcı konser verdi.

    Sultanahmet civarında bulunan turistlerin de ilgi gösterdiği tören, Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı bünyesindeki mehteran bölüğünün konserinin ardından pilav ve ayran ikramıyla sona erdi.

    Diğer kutlamalar:

    Şanlıurfa:
    DTP'nin Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde düzenlediği Nevruz kutlamasının ardından "terör örgütü lehine slogan attıkları, bu yönde afiş ve pankart taşıdıkları" iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı.

    DTP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Şirinkuyu Mahallesi'nde boş bir alanda gerçekleştirilen etkinlikte, DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Kürtçe bir konuşma yaptı.

    Daha sonra yakılan Nevruz ateşinin etrafında davul zurna eşliğinde halay çekildi. Yerel müzik gruplarının verdiği konserin ardından gruplar, etkinliğin yapıldığı alandan ayrıldı.

    Bu sırada "terör örgütü lehine slogan attıkları, bu yönde afiş ve pankart taşıdıkları" iddia edilen 5 kişi, polis ekiplerince gözaltına alındı. Zanlılar, ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Soruşturma sürdürülüyor.

    Adana:
    Adana'da, Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından düzenlenen Nevruz etkinliğinin ardından bir grup terör örgütü PKK lehine slogan atınca, polis tarafından müdahale edildi. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı.

    Galeria İş Merkezi önünde  gerçekleştirilen etkinliğinin ardından katılımcılar, polisin aldığı yoğungüvenlik önlemleri altında alandan ayrıldı.

    Kent merkezine yürüyen bir grup, Çakmak Caddesi'nde Abdullah Öcalan'ın posterlerini ve bölücü terör örgütünün pankartını açarak, slogan attı.  Polis ekiplerinin müdahalesi sonucu grup dağılırken, 5 kişi gözaltına alındı.Zanlılar, ellerindeki bez parçaları ve posterlerle Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Bitlis:
    Bitlis'te Kültür Merkezi'nde düzenlenen kutlama programında konuşan Vali Nurettin Yılmaz, bütün sıkıntıların atlatılması için bayram günlerinin iyi değerlendirilerek geleceğe ümitle bakılması gerektiğini belirtti.

    Bitlis'te büyük gelişmeler olacağını ve bu baharın coşkusunu hep birlikte yaşayacaklarını kaydeden Vali Yılmaz, "Bugün tüm Türk dünyasında olduğu gibi
    burada da baharın gelişini ve ağır kış koşullarından kurtulmanın coşkusunu yaşıyoruz" dedi.

    Günün anlamını belirten şiir ve kompozisyonların okunduğu programda, "Nevruz" konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

    Manisa:
    Manisa'da Şehitler İlköğretim Okulu'nun bahçesinde nevruzun kutlanması amacıyla etkinlik düzenlendi.

    Etkinlikte konuşan Manisa Valisi Celalettin Güvenç, halkın Nevruz Bayramı'nı kutladı. Manisa olarak Türk dünyasının en genel, en eski ve en ortak kabul gören
    Nevruz Bayramı'yla mesir şenliklerini birlikte kutladıklarını belirten Güvenç, şunları kaydetti:

    "Nevruz, bu büyük coğrafyada yaşayan tüm insanların ortak coşkusudur. Türkiye Cumhuriyeti olarak da bu güzel bayram, yeniden yaşatılması, ihya edilmesi, halkımız ile bütünleşmeye vesile olması için yurdumuzun her yerinde kutlanıyor. Nevruz'u hiçbir grup, hiçbir parti kötü emellerine alet edemez."

    Adıyaman:
    Adıyaman Valiliği'nce Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Vali Ramazan Sodan, milletleri meydana getiren, yaşatan ve devamını sağlayan en
    önemli temel unsurlardan birinin manevi değerler olduğunu söyledi.

    Nevruz'un Türk milletinin ortak paydası olduğunu kaydeden Vali Sodan, nevruzun Ortadoğu, Balkan ve Kafkaslar'da yaşayan halklar tarafından kutlandığını ifade etti.

    Kutlamalar, Halk Eğitim Merkezi halk oyunu ekibinin gösterisiyle devam etti. Adıyaman Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencileri konser verdi.

    İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Osman Salık, Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner, Adıyaman Vali Yardımcısı Aydın Börü, vatandaşlarla halay çekti.

    Kayseri:

    Kayseri'de Erciyes Üniversitesi (EÜ) Sabancı Kültür Sitesi'nin önünde düzenlenen kutlama törenine Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

    EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uzmay, törende yaptığı konuşmada, "Akrabaların, eşlerin, dostların bir araya geldiği bu günde baharın gelişini hep birlikte karşılamanın sevincini yaşıyoruz. Bugünün Türkiye için, Türk dünyası için ve bütün insanlık için yeni bir başlangıç olmasını diliyoruz" dedi.

    Kutlamalarda nevruz ateşi yakıldı. Halk oyunu ekibinin gösterisini izleyen davetliler, nevruz ateşinin üzerinden atladı. Öğrencilerle sohbet eden Vali Bilici ile bir öğrenci yumurta tokuşturdu. Üniversite kampüsüne 130 fidan dikildi.

    Van:

    Van Valisi Özdemir Çakacak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende, tabiatın uyanışının ve baharın gelişinin sembolü olan nevruzun, Anadolu'da zengin ve köklü bir geçmişi bulunduğunu ifade etti.

    Törende, çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerin verilmesininardından Vali Özdemir Çakacak ile diğer davetliler, nevruz ateşinin üzerinden atladı.

    Samsun:
    Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Sevgi Park'ta düzenlenen programın açılışında, nevruzun Türk dünyasının ortak kutladığı, birlikte sevinç ve ortak coşkuları paylaştığı bir bayram olduğunu söyledi.

    Kültürel dokuda nevruzun bir bütün olarak Türk dünyasında aynı coşkuyu ve heyecanı, aynı mutluluğu yaşattığını belirten Güzeloğlu,  "Türk dünyasının ortak bayramı, baharın habercisi olan nevruz, bugün hepimizi buluşturan, bir arada ortak bir paydada ve gönül birliğinde yoğunlaştıran bir kavram. Kardeşliğin, birliğin bayramı nevruz. İnanıyorum kibirlik ve beraberlik temelinde Nevruz'un coşkusu tüm Türk dünyasını kuşatacak" dedi.

    Demir dövülen etkinlikte, nevruz ateşinin üzerinden atlandı, kaşıkla yumurta taşınması, çuval yarışması, yumurta tokuşturma, halat çekme gibi yarışmalar yapıldı.

    Bingöl:
    Bingöl Valiliği'nin Şehir Stadı'nda düzenlediği kutlamalar, nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı.  Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, daireamirleri ve vatandaşlar davul zurna eşliğinde halay çekti.

    Sanatçı Latif Doğan da, nevruz kutlamaları kapsamında sahne alarak,sevilen türküleri seslendirdi. Nevruz konulu resim, şiir ve komposizyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle devam eden kutlamalar, protokol üyelerininyumurta tokuşturmasıyla sona erdi.

    Çanakkale:
    Çanakkale'de, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Esenler mahallesinde nevruz dolayısıyla kutlama programı düzenledi. DTP İl Başkan Vekili Ramazan Kırca, yaptığı konuşmada, halkların kardeş olduğunu belirterek, barış ortamının ülkede sağlanması gerektiğini söyledi.

    DTP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Nihat Yalçın da konuşmasını Kürtçe yaptı. Esenler Mahallesinde toplanan kalabalık, nevruz ateşini yakarak, davul zurna eşliğinde halay çekti.

    Kutlamalara, Çanakkale Belediye Başkanı ÜlgürGökhan, CHP'li meclis üyeleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

    Kocaeli:
    Kocaeli'deki Nevruz Bayramı kutlamaları, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi yanındaki Kent Ormanında bulunan "Nevruz Hatıra Ormanı"na 200 sedir ve fıstık çamı fidanı dikimiyle başladı.

    Programda konuşan Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci, "yeni bir gün" diyeanılan nevruzun, Orta Asya'dan Mısır'a ve Balkanlar'a kadar uzanan bir coğrafyada çeşitli adlar ve etkinliklerle kutlandığını söyledi.

    İzmit Orman İşletme Müdürü Ufuk Pekmertol, 2002 yılında oluşturulan Nevruz Ormanı'na 6 bin fidan dikildiğini bildirdi.Protokol üyeleri daha sonra Teknik Eğitim Fakültesi önünde yakılan nevruzateşininin üzerinden atlayarak, demir dövdü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow