hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atalay: "Sansasyonel eylem yapacaklardı"

    Atalay: Sansasyonel eylem yapacaklardı
    expand

    İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul'da bugün gerçekleştirilen operasyonların, önceden planlanan bir operasyon olduğunu söyledi. Atalay, Atalay, operasyonun zamanlaması ile ilgili soruya, "Operasyonun bu gece yapılmasındaki temel gerekçe, elimizde bilgiler vardı, izleniyordu, sansasyonel eylemler yapabilecekleri yönünde tespitler vardı" dedi.

    Atalay, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve İstanbul Valisi Muammer Güler'le birlikte geldiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde, basın mensuplarının bugün gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin sorularını cevaplandırdı.

    60 adrese baskın

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün geniş çaplı bir operasyon yürüttüğünü ifade eden Atalay, çatışmanın yaşandığı evin de içinde bulunduğu yaklaşık 60 adrese
    operasyon düzenlendiğini bildirdi.

    Atalay, operasyonun zamanlaması ile ilgili soruya, "Operasyonun bu gece yapılmasındaki temel gerekçe, elimizde bilgiler vardı, izleniyordu, sansasyonel eylemler yapabilecekleri yönünde tespitler vardı. Onun için bu gece yapıldı. Tespit edilmiş hedeflere yönelik bir çalışma yapıldı" karşılığını verdi.

    40 gözaltı

    Operasyonda yaklaşık 40 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Atalay, operasyonda ayrıca patlayıcı madde, silah ve mühimmat ele geçirildiğini kaydetti.

    Atalay, Bostancı'daki eve düzenlenen operasyonda, kendilerini "Devrimci Karargah" olarak adlandıran terör örgütünün lider kadrosundan Orhan Yılmazkaya'nın da ölü olarak ele geçirildiğini hatırlattı.

    Atalay, çatışma sırasında bütün tedbirlerin alındığını, NTV Kameramanı İlhan Kandaz'ın güvenlik çemberi dışında yaralandığını belirterek, canlı yayın rekabeti içinde, bu şekildeki yayını tasvip etmediklerini ifade etti.

    Söz konusu teröristin, 1. Ordu Komutanlığı ve AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na yapılan bombalı eylemlerle ilgili ilişkisinin bulunduğunu da dile getiren Atalay, "Çalışma devam ediyor. Evde, apartmanda aramalar devam ediyor. Tedbirli bir arama. Patlayıcılar olabilir, tuzaklar olabilir. Bu manada çok yığınak yapılmış bir ev. Çok patlayıcı, silaha dönük unsurlar var" dedi.

    Devrimci Karargah

    Atalay, operasyonda ölü ele geçirilen teröristin "Devrimci Karargah" diye bilinen hem solla hem de bölücü terör örgütüyle irtibatlı bir organizasyonun lider kadrolarından birisi olduğunu belirterek, "Orhan Yılmazkaya diye bir isim. Önceden izlenen önemli 3 kişiden biridir bu" dedi.

    Operasyonların aşırı uçlarla bağlantılı kişiler ve hedeflere yönelik yapıldığını, bu hedeflerden birinin de Bostancı'daki apartman olduğunu vurgulayan Atalay, "Burası da tespit edilen hücre evlerinden birisi. Ve buradaki kişi, kimliği biliniyor. 'Devrimci Karargah' diye bilinen, hem solla hem bölücü terör örgütüyle irtibatlı bir organizasyonun lider kadrolarından birisidir. Şu anda bu evde ölü olarak yakalanan kişi" dedi.

    İsmi ve kimliği biliniyordu

    Söz konusu şahsın ismi ve kimliğinin olay öncesinde de emniyet güçlerince bilindiğini ifade eden Atalay, "Hatırlanırsa daha önce bu örgüt, İstanbul'da partimizin İl Başkanlığına bomba göndermişlerdi ve orada yine bir terör olayı meydana getirmişlerdi. Onlardan birisi daha sonra yakalanmıştı. Bu kişi de orayla bağlantılı ama onun 3 üst yöneticisinden biri diye de ifade edebiliriz. Tabii çok sayıda, bu gözaltılarla birlikte, bu gece yapılan operasyonlarda malzeme ele geçirildi. Patlayıcı, C-4, silah, patlatma için hazırlanmış bomba düzenekleri, buna benzer unsurlar ele geçirildi" dedi.

    "Yeterli tedbir alındı mı? Değerlendireceğiz"

    Olay yerinde yeterince önlem alınıp alınmadığı yönünde tartışmalar bulunduğunu hatırlatılması üzerine Atalay, "Bunlar hepsi değerlendirilir arkadaşlar. Benim hassasiyetim, bizim hepimizin hassasiyeti bunu bütün toplantılarımızda ifade ederiz, basına ve kameralara uzun mesafe kurun ve mutlaka engelleyin. Bir olay olduğunda önce bu tedbiri alın ve tabii çevredeki vatandaşlar için o güvenlik çemberini oluşturun. Basınımız tabii, bu konularda onlar kendilerini gözden geçirsinler. Her zaman, 'en önce haber vereceğim' diye böyle durumlarda gerçekten çok telaş ediyorlar, acele ediyorlar. Ama biz, emniyet birimlerimiz bugünkü operasyonda gece vakti başlamıştır. 'Yeterli tedbir alındı mı? eksikler var mı?' onu biz değerlendireceğiz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow