Tüzmen: "Hobi olarak bakanım"

Kabine revizyonu Ankara'nın gündemine oturdu. Söylentiler hafta boyunca devam etti. "Kim gidecek, yerine kim gelecek" tahminleri yani "kabine toto" başkentin en konuşulan konusu oldu. Adının gidecekler listesinde olduğu söylenen Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ise CNN TÜRK'e konuştu. "Son kararı Başbakan verecek" diyen Tüzmen'in "Bakanlığınız devam etmezse ne yaparsanız?" sorusuna verdiği yanıt ilginçti.
Tüzmen, CNN Türk'te katıldığı bir programda, kabine revizyonuna ilişkin bir soru üzerine, kendilerinin işlerini yapmaya devam ettiğini, revizyonun Başbakan'ın takdiri olduğunu söyledi.
Tüzmen, "Bu sayın Başbakanımızın takdiridir bütün Bakanlar Kurulu'ndaki arkadaşlarımız sayın Başbakanımızın aldığı karar neyse, ona saygılıdır. Şu anda, bugün, yarın olabilir bu hafta içinde bitebilir, belki konuştuğumuz dakikalarda olabilir sonuçta karar verici noktada olan biz değiliz ama biz işimizi yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
"Bakan olmazsanız, yola nasıl devam edersiniz?" şeklindeki soru üzerine de Tüzmen, "Benim esas işim dalgıçlık, dalgıçlıkla devam ederim" diye esprili yanıt verdi.
IMF ile müzakerelere dönük bir soruya karşılık da Tüzmen, artık dünyada her şeyin açık ve şeffaf bir şekilde tartışıldığını, IMF ile gelinen noktanın da açık şekilde konuşulması gerektiğini savundu.
"Türkiye'nin cari fazla vereceği göründü"
Tüzmen, yarın Antalya'da açıklanacak dış ticaret rakamlarına ilişkin olarak, ihracatta düşüş trendinin artık belli bir olgunluğa ulaştığını, bundan sonra aynı civarda, 7 milyar dolar civarında bir ihracat rakamına kitlendiklerini söyledi.
Tüzmen "Ancak tabi daha fazla inmemesi en büyük arzumuz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin şu anda ilk defa bir cari işlemler fazlası vereceği bir döneme girdiğini ifade eden Tüzmen, yıl sonunda Türkiye'nin cari fazla vereceğinin göründüğünü söyledi.
Bakan Tüzmen, "Bizim bir cari fazlamız olacak ama bu tabi daralan bir ekonomide olunca bizi o kadar mutlu eden bir gelişme değil, gelişen bir ekonomide cari fazla vermemiz önemli. İnşallah o günleri de göreceğiz diye düşünüyorum" dedi.
İhracatta düşüş trendinin ne zaman son bulacağına ilişkin soruya dönük de Tüzmen, rakamlarda bir olgunlaşma dönemine girildiğini, yılın ortalarına doğru düşüş üzerinde bir azalma olacağını tahmin ettiklerini, bundan sonra da rakamların yavaş yavaş yukarı çıkmasını beklediklerini bildirdi.
Küresel krizin yaşandığı bu dönemde Türkiye'nin 100 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmesinin büyük bir başarı olacağını ifade eden Tüzmen, bu doğrultuda da çalışmalara devam ettiklerini, Komşu ve Çevre Ülkeler Stratejisi ile Türk Tanıtım Programı gibi markalaşma programlarına ağırlık vererek, daralan ekonomilerdeki pazar payını daha da artırmayı amaçladıklarını vurguladı.
"Yarışta yine önde olacağız, ama rekor kıramayacağız"
Tüzmen, "2009 çok zor bir sene, 2010'un ikinci yarısından itibaren düzelebilir. 2011 yılında eski rakamlarımızı görüyoruz. 2013'de 200 milyar dolarlık, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi inşallah gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Dünyada tüm dünya ekonomilerinin daraldığına, Japonya Çin gibi bir çok ülkenin ihracatında önemli düşüşler yaşandığına işaret eden Tüzmen, "Çin'in ihracatı yüzde 26 düştü, dünya ticareti yüzde 11 daralacak dolayısıyla bu sene biz rekorları komşu çevre ülkelere yaptığımız ihracat artışlarında, inşaat müteahhitlik mühendislik hizmetlerinde görebiliriz. Onun dışında genel rakam olarak, ilk sıralarda yer alacağız ama ama rekor kıramayacağız. Yani yarışta yine önde gideceğiz, fakat rekortmen bir yarışçı olamayacağız" dedi.
Komşu ve Çevre Ülkeler Stratejisi ile çevre ülkelerde büyük ticaret artışları gerçekleştirdiklerini belirten Tüzmen, söz konusu stratejinin tutmuş olmasının söz konusu dönemde önemli olduğunu vurguladı.
Bundan sonraki süreç için de Güney Amerika programlarını başlattıklarını anlatan Tüzmen, Türk heyetlerinin Güney Amerika ülkelerinde çalışmalarının devam ettiğini, kendisini de serbest ticaret anlaşması imzalamak üzere Şili'ye gideceğini, daha sonra da Meksika programının olacağını kaydetti.
Teminat mektupları konusundaki açılımlar son derece önemli
Sektörlere dönük yapılan teşvikler ve bu kapsamda müteahhitlere teminat mektubu konusunda teminat verilmesinin düşünüldüğünün hatırlatılması üzerine Tüzmen, Türkiye'nin iç dinamiklerini de hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.
Alınan bütün tedbirlerin paraya dayalı olduğuna işaret eden Tüzmen, "Bütçe imkanları verdiği ölçüde buna dikkat ediyoruz. Müteahhitlik sektörüyle ilgili olarak teminat mektupları konusunda yapılacak açılımlar son derece önemli olacaktır. Mesela biz Libya'dan yeni geldik, son iki yılda 7 milyar dolarlık iş aldığımız bir ülke. Müteahhitlik alanında ilkokul eğitimini orada yaptık, şimdi profesör olarak döndük. Çok güzel yatırımlara imza atıyor Türk firmaları" dedi.
Tüzmen, "İçeride pazar payında bir şey yoksa dışarıdaki pazar payını artırmaya çalışacağız şu anda bir dönemin geçici olduğunu düşünüyoruz. Kendi pazar payımızı dünya piyasalarında aşağı indirmeden markalaştırma programlarını devam ettirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
ANKARA METROBÜS GÜZERGAHI: Ankara'ya Metrobüs Geliyor! Ankara Metrobüs Durakları Nereler, Ne Zaman Açılacak? Başkent Ulaşımında Yeni Dönem
22 İLÇEDE ELEKTRİKLER KESİK! İstanbul Elektrik Kesintisi Ne Zaman Bitecek? İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ AYEDAŞ Elektrik Arıza Sorgulama
SOSYAL KONUT TOKİ BAŞVURU: 250 Bin Sosyal Konut TOKİ Başvuruları Başladı Mı? Başvurular Nasıl Yapılacak, Şartlar Neler? www.toki.gov.tr Başvuru Ekranı
Uzmanı 4 özellik saydı! BU KURBANLARDAN UZAK DURUN!