hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İrtica planı haberine suç duyurusu geliyor

    İrtica planı haberine suç duyurusu geliyor
    expand

    Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Taraf gazetesinde çıkan "AKP ve Gülen'i bitirme Planı" başlıklı haber ile ilgili Cumhuriyet savcılarına başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

    Cemil Çiçek, Taraf gazetesinde yayımlanan belgeyle ilgili olarak, "Kim tarafından ve nerede hazırlanırsa hazırlansın, bu yöndeki çalışma gayret ve oluşumlar, yasa dışı, hukuk dışıdır, demokrasi dışıdır. Bu işin önünde, arkasında, içinde kim varsa bunun ortaya çıkarılması gerekmektedir" dedi.

    Çiçek, AK Parti'nin iddialarla ilgili başta Cumhuriyet Savcılığı olmak üzere başvurularda bulunacağını bildirdi.

    Cemil Çiçek, Başbakanlık Yeni Bina'daki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Taraf Gazetesinin haberindeki iddialara ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin Şanlıurfa'da yaptığı konuşmanın hatırlatılması ve bu konudaki Hükümetin yaklaşımının ve atacağı adımların sorulması üzerine Çiçek, Başbakan'ın bu konuda gerekli açıklamayı yaptığını ve yapılan açıklamanın net ve açık olduğunu söyledi.

    "Biz bu konuyu önemsiyoruz" diyen Çiçek, AK Parti'nin yasal bir parti olduğunu hatırlatarak, " Faaliyetlerini de Anayasa, siyasi partiler ve ilgili mevzuat çerçevesinde sürdürmektedir ve bu faaliyetleri çerçevesinde AK Parti 2002 seçimlerinde iktidar olmuştur. AK Parti'nin iktidar oluşu gizli kapaklı bir kısım çalışmaların sonucu değil, demin söylediğim mevzuat çerçevesinde vatandaşımızın, milletimizin teveccühü takdirinin sonucudur" dedi.

    Çiçek, "Dolayısıyla iktidar oluşu, hiç kimsenin atıfetine, lütfuna bağlı değil, milletimizin takdirinin sonucudur ve baştan beri de ifade ediyoruz ki AK Parti olarak, bizim dayandığımız yegane güç milletimizin kendisidir ve demokrasilerde milletten daha üstün bir güç de yoktur" ifadesini kullandı.

    "Suç teşkil eden eylemler"

    AK Parti hükümetlerinin, olağanüstü ve anti-demokratik yol ve yöntemlerle iktidar olmuş bir parti olmadığını söyleyen Çiçek, partisinin, demokrasinin normal kanalları ve hukuk kuralları içerisinde iktidar olduğunu ifade etti.

    Çiçek, "Gündeme gelen bu konu ya da bu metin kim kim tarafından ve nerede hazırlanırsa hazırlansın, bu yöndeki çalışma gayret ve oluşumlar yasa dışıdır, hukuk dışıdır, demokrasi dışıdır. Bunun da herkes tarafından iyi bilinmesi lazım. Demokrasiyi yeteri kadar hazmedemeyen insanlar bulunabilir, gruplar bulunabilir. Bu türlü çabalar ve gayretler, en evvel demokrasiye, devletimize ve milletimize zarar vermektedir ve bunlar bizim kanaatimize göre açıkça kamu düzenini de ihlal eden eylemlerdir, suç teşkil eden eylemlerdir" diye konuştu.

    "Suç teşkil etmesi hasebiyle de gerçeğin ortaya çıkarılması hepimizin arzusudur. Milletimizin de beklentisidir" diyen Cemil Çiçek, "Bu işin önünde arkasında, içinde kim varsa bunun ortaya çıkarılması gerekmektedir. İcra olarak bize düşen ne varsa biz yapmaya hazırız. Kimsenin suç işleme imtiyazı yoktur. Milletin huzurunu kaçırmaya kimsenin hakkı da yoktur. O nedenle bir hukuk devletinde suç teşkil eden bir eylem varsa, bir çaba varsa, bir gayret varsa, bunu soruşturacak makamlar vardır ve AK Parti olarak da biz bu mekanizmayı harekete geçireceğiz" dedi.

    Çiçek, "En başta Cumhuriyet Savcılığı olmak üzere başvurularda bulunmuş olacağız, bununla ilgili de çalışmaları tamamlıyoruz. Üzerinde çalışıyoruz. Hukuki olarak ne imkan varsa bunu sonuna kadar kullanmaya hazırız. Milletimizin de zaten huzurunu kaçırmaya kimsenin hakkı yok. En ayrıntılı bir şekilde konunun aydınlığa çıkarılması noktasında hem kararlılığımız sürüyor, hem de çabamızı sürdürmüş olacağız" ifadesini kullandı.

    Çiçek, Bakanlar Kurulu'na ilişkin açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Cemil Çiçek, "Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir açıklama geldi. Belge üzerindeki incelemeden sonra gerçek olup olmayacağına karar verileceği söylendi. 'Bu soruşturma askeri savcının değil, adli savcının görevidir' tartışması da yaşanıyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasından tatmin oldunuz mu?" sorusunu da cevaplandırdı.

    Çiçek, "Tabiatıyla daha işin başındayız. O açıklamaya baktığımızda da bazı ifadeler var. 'Kriminal inceleme' deniyor, daha ilk kanaat olarak ifade ediliyor. Ama netice itibariyle kamuoyunun da bir beklentisi var. Yargı makamları da bu işi soruşturacak makamlardan. Dolayısıyla bu işin soruşturulmasını istiyoruz, arzu ediyoruz. Sonuna kadar bu yönde yasal müracaatlarımızı da yapmış olacağız" dedi.

    Erdoğan-Başbuğ görüşmesi

    Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un herhangi bir temasının olup olmadığının sorulması üzerine de Çiçek, "Onu bilmiyorum, ama zaten haftalık görüşmeyi yapıyorlar. Her hafta bir görüşme yapılıyor. Hem Sayın Başbakan'ın, hem Sayın Komutan'ın vakitleri müsaitse, ama sanıyorum bu hafta bir görüşme yapılacaktır" dedi.

    Çiçek, görüşmenin genellikle perşembe günleri yapıldığını anımsatarak, "Ama konu önemlidir, daha erken de yapılabilir. Onu bilemiyorum" diye konuştu.

    Söz konusu haberle ilgili yayın yasağına ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine Çiçek, "Ben burada düşüncelerimi açıklamıyorum. Düşünce olarak soruyorsanız, özel olarak açıklarız onları" diye konuştu.

    Suç duyurusunu ne zaman yapacakları sorusu üzerine de Çiçek, "Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Ortada bir olay var, herkes rahatsız eden, bunun tüm yönleriyle ortaya çıkarılması açısından. Çünkü bu tür suç teşkil eden bir eylem var. Suçu kim ya da kimler işlediyse, nerede işlendiyse, onu yargı ortaya çıkarır. Biz kişisel hakkımızı, şikayet hakkımızı, başvuru hakkımızı kullanıyoruz. Meseleye öyle bakın" dedi.

    "Askeri savcılığın yapacağı soruşturmanın sonucunu bekleyecek misiniz?" sorusuna ise Çiçek, "Bakınız biraz sabırlı olun. Bu tür işlerin bir usulü var. Usul hukuku çerçevesinde bu tür şeyler yapılıyor. Biz, bu konuyla ilgili cumhuriyet savcılığa başvuruda bulunacağız. Siz, onun üzerinde durun. Geri kalan zaten bu soruşturma çerçevesinde ortaya çıkar" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow