hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rabiya Kadir'e vize çıktı...

    Rabiya Kadire vize çıktı...
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pekin yönetiminin hedefindeki isim olan ve 4 yıldır ABD'de sürgünde yaşayan "Uygurların annesi" Rabiya Kadir'in vizesi konusunda, "Davet değil başvuru gerekli. Başvuru olursa vize veririz" dedi.

    Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yapan Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Rabiya Kadir'in vize olayını gazeteden öğrendiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Başvuru olursa tabii ki vize veririz" dedi.

    Erdoğan'ın sözleri üzerine Rabiya Kadir'in vize başvurusu yapacağı belirtiliyor.

    "Uygurların Annesi" Rabiya Kadir, Türkiye'ye gelmek istediğini ancak kendisine vize verilmediğini açıklamıştı.

    Çin'deki durum

    Erdoğan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylara ilişkin ise, "Bildiğiniz gibi Çin Devlet Başkanı G-8'de olacaktı, katılmadı. Fakat G-8'deki ülkelerle, başta ABD olmak üzere, bu da bizim için önemli fırsat, orada kendileriyle bu konuyu ayrıca görüşeceğim. Böyle bir vahşete seyirci kalmamız hele hele Türkiye olarak söz konusu olamaz. Bunun için bütün girişimlerimizi Cumhurbaşkanlığından Başbakana kadar hep birlikte sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" dedi.

    Başbakan Erdoğan, olaylara ilişkin girişimleri başlattıklarını belirterek, "Dışişleri Bakanlığımız konuyla ilgili olarak Çin'in Ankara Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak kendileriyle gerekli görüşmeler yapıldı. Bunun bir vahşet olduğunu söyledik ve bu vahşetin süratle durdurulmasının gereğinden bahsettik" dedi.

    Askere sivil yargı yolu


    Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün askere sivil mahkemelerde yargılanma yolunu açan düzenlemeyi onayladığını" anımsatarak, "Bu konudaki tartışmalar hala devam ediyor, yeni bir düzenleme yapılacak mı?" sorusu üzerine Erdoğan, "Konuyu değerlendireceğiz. Henüz konuyu arkadaşlarımla değerlendirmiş değilim. Değerlendirdikten sonra gerekli adımları biz de atacağız" diye konuştu.

    Ruhban Okulu

    Erdoğan, bir başka soru yanıtlarken, "Ruhban Okulu konusu ile ilgili bize gelmiş herhangi bir teklif, talep söz konusu değil. Gelirse onu da ayrıca değerlendiririz" dedi.

    Kaçırılan Türk gemisi

    Somali'de kaçırılan Türk gemisiyle ilgili olarak da, Erdoğan, "23 personel söz konusu, onların hayati durumu önem arz etmekte. Henüz irtibat kurulmuş değil. İrtibat kurulduğu andan itibaren ne yapılacağı konusunda karar vereceğiz. Hükümet olarak, bakanlığımızla, silahlı kuvvetlerimizle süreç takip edilmektedir. Temennim odur ki anlayışla, aklı selim egemen olsun, bu süreci tamamlamış olalım" dedi.

    G-8 zirvesi

    Basın toplantısında İtalya gezisine ilişkin bilgi veren Erdoğan, İtalya Başbakanı Berlusconi'nin davetine icabet etmek amacıyla L'Aguila kentinde gerçekleştirilecek olan G-8 Zirvesi çalışmalarına katılacağını söyledi.

    Zirve çalışmalarının başladığını belirten Erdoğan, İtalya'nın ev sahipliğinde toplanan zirvede, "küresel ekonomik kriz, gıda güvenliği, iklim değişikliği ile mücadele ve uluslararası ticarette kısıtlayıcı önlemlerin kaldırılması gibi" konuların ele alınacağını bildirdi.

    Başbakan Erdoğan, zirvede ayrıca başta Ortadoğu, Afganistan, Irak ve İran'daki durum olmak üzere, son dönemde dünya gündemini işgal eden önemli uluslararası meselelerin görüşülmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

    Zirvenin ilk gününde G-8 üyesi olan İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya ve AB dönem başkanı İsveç ile Danimarka, İspanya ve Hollanda'nın yanı sıra, AB Komisyonu'nun yer alacağı bir toplantıya katılacağını belirten Erdoğan, zirve kapsamında düzenlenen "Küresel Gıda Güvenliği" konulu toplantıda konuşma yapacağını bildirdi. Başbakan Erdoğan, bazı ikili görüşmeler de gerçekleştireceğini belirterek, ardından Türkiye'ye döneceğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow