hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hüseyin Üzmez yeniden tutuklandı

    Hüseyin Üzmez yeniden tutuklandı
    expand

    14 yaşındaki B.Ç'ye cinsel istismarla suçlanan 77 yaşındaki Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez yeniden tutuklandı. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanan yeni raporda, B.Ç.'yi muayene eden 32 hekimden 24'ü, çocuğun ruh sağlığının bozulduğu yönünde karar vermişti.

    Yazar Hüseyin Üzmez'in, "çocuğun cinsel istismarı ve cinsel amaçlı hürriyeti tahdit" suçlarından yargılandığı Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmasına karar verildi.

    Bursa'nın Mudanya ilçesinde düzenlenen operasyon kapsamında B.Ç'ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla hakkında dava açılan Hüseyin Üzmez'in yargılanmasına devam edildi.

    Davanın görüldüğü Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Üzmez'in tutuklanmasına karar verdi.

    Dava 24 Temmuz'a ertelendi. Bir sonraki duruşmaya kadar tutuklu kalacak olan Üzmez, Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu.

    Üzmez'in avukatları Emir Ali Kav ve Bayram Sabah, gazetecilerin, "Bu kararı bekliyor muydunuz?" yönündeki sorusuna, "Evet, bekliyorduk" yanıtını verdi.

    Üzmez: "Allah var şeriki yok"

    Duruşmaya korumalarıyla gelen Üzmez, gazetecilerin davayla ilgili soruları üzerine, "Allah var, şeriki (ortağı) yok" dedi.

    Üzmez'in avukatı Emir Ali Kav da gazetecilerin Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'ndan mahkemeye ulaşan B.Ç'nin sağlık raporuyla ilgili soruya, "Raporu inceleyip, tekrar süre isteyeceğim. Şu an rapor elimizde yok. Ayrıca neden tutuklama olsun. Tutuklama bir tedbirdir. Müvekkilimin tutuklanmasını gerektirecek bir sebep yok" cevabını verdi.

    Duruşmada, tutuksuz sanıklar Hüseyin Üzmez (76) ve B.Ç'nin annesi Livaze Ç . (36) ile mağdur çocuğun avukatı Nevin Canbaz, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nu temsilen Muhakemat Müdürlüğü avukatı Selma Ergüner, B.Ç'nin babası Bekir Ç. ile Üzmez'in avukatları Emir Ali Kav ve Bayram Sabah katıldı.

    Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kadir Ünal, sanık Üzmez'e "Çocuğun cinsel istismarı" suçunun dışında, ayrıca "Cinsel amaçlı hürriyeti tahdit" suçundan da dava açıldığını hatırlatarak, "Hakkındaki hürriyeti tahdit suçlamasıyla ilgili olarak ne diyorsun" sorusunu yöneltti. Üzmez'in "Soruyu net olarak algılayamadım. Ne soruyorsunuz?" demesi üzerine Hakim Ünal, sorusunu tekrarladı.

    Suçlamaları kabul etmedi


    Üzmez, bunun üzerine, "İstanbul'da ben bunlarla hiç görüşmedim. Görüşmeye de hiç gerek yok. Hürriyeti tahdit suçunu kabul etmiyorum" dedi.

    Hakim Ünal'ın "Mudanya'da görüştünüz mü" sorusu üzerine Üzmez, "Evet, Mudanya'da evime geldiler. Görüşmüştüm. Ancak suçlamaları kabul etmiyorum. Livaze ve babası çok iyi insanlardır. 20 sene bana iyilik etmişlerdir. Ben de onlara zekatımı veriyordum. Ben bunlara yardım ederken, hiçbir şey düşünmedim. Son olarak benden kapıcılık işi bulmamı istemişlerdi. Paraları yoktu. Ben de yardım etmek istiyordum. İki ay sonra kapıcı olarak başlayacaklardı. Bana iki ayı nasıl geçireceklerini sordular. Yaptığım bu iyilikti. O gün üzerimde para yoktu. Ben de Livaze'ye ATM cihazından para çekmesi için kartımı verdim. Kendilerine hayatımı teslim ederim. Onlar, anası babası temiz insanlar" dedi.

    B.Ç'nin avukatı Nevin Canbaz ise Üzmez'in "Çocuğun cinsel istismarı" suçunu işlemesi için Livaze Ç'nin evden ayrıldığını ifade ederek, "Olay günü, gözaltına alındıklarında tutanaklarda Üzmez'in üzerinde 220 lira, Livaze Ç'nin üzerinde ise banka kartıyla çektiği 300 lira bulunmuştur. Livaze Ç'nin amacı, bu suçun işlenmesi için Hüseyin Üzmez ve B.Ç'nin yalnız kalmalarını sağlamaktı" görüşünü savundu.

    Baba: "Kızımızın hürriyeti engelleniyor"

    B.Ç'nin babası Bekir Ç. ise kendisinin davanın dışında başka şeyler söylemek istediğini belirtti. Çocuğunun şu anda hastanede tedavi altında olduğunu ifade eden Bekir Ç. "Uzun süredir kızımla görüşemiyorum. Hastaneye gidiyorum, kapılar kilitli. Kızımın hürriyeti şu an engelleniyor. Sanıklar hakkında şikayetçi değilim. Kızımın hürriyeti, sanıklar tarafından kısıtlanmamıştır" dedi.

    Üzmez'in avukatlarından Bayram Sabah, mağdure B.Ç'nin bir sonraki duruşmaya getirilerek, dinlenilmesini talep etti. Avukat Sabah'ın talebi, mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme başkanı Ünal'ın Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'ndan mağdure B.Ç'nin beden ve ruh sağlığının bozulduğu yönünde 17 sayfadan oluşan rapor verildiğini belirtmesi üzerine Üzmez'in avukatı Sabah, raporun günler öncesinden medyaya sızdığını ifade etti.

    Sabah, raporu henüz inceleyemediklerini dile getirerek, mahkemeden bu konuda süre talebinde bulundu. Mahkeme başkanı Kadir Ünal, karar öncesi duruşmaya ara verdi. Sanık Üzmez, duruşma salonundan çıkarken hakim Ünal'a "Adalete, vicdanları etkileyecek şekilde şaibe karışmıştır" dedi.

    Aranın ardından, mahkeme heyeti, Adil Tıp Kurumu Genel Kurulu'ndan gelen B.Ç'nin beden ve ruh sağlığının bozulduğu yönündeki raporu dikkate alarak, sanık Hüseyin Üzmez'in tutuklanmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

    B.Ç.'nin avukatı: "Doğal olarak tutuklandı"

    CNN TÜRK'ün yayınına katılan B.Ç.'nin avukatı Nevin Canbaz, "Rapor doğrultusunda doğal olarak tutuklandı. Sanık avukatlarının savunmasına kısıtlama getiremeyiz. Şu anda beyanda bulunmak da doğru olmaz. Rapora itiraz edebilirler. Ancak itirazın kabul görüp görmeyeceğini mahkeme takdir eder. Yorum yapmak doğru olmaz" dedi.

    B.Ç'nin Sosyal Hizmetler koruması altında olduğunu belirten avukat Canbaz, "Psikolojik tedavisi sürüyor" demekle yetindi.

    Adli Tıp Genel Kurulu'ndaki muayeneleri sırasında kendisine 'panik atak' tanısı konulan B.Ç., rahatsızlığının ilerlemesi üzerine 23 Haziran'da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Kliniği'ne yatırılmıştı.

    Bu arada Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şube Başkanı Kahraman Eroğlu, "Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Hüseyin Üzmez ile ilgili almış olduğu karar, çocuk dostu olarak tüm sosyal hizmet uzmanlarını memnun etmiştir" dedi.

    Eroğlu, yaptığı açıklamada, Üzmez'in, "çocuğun cinsel istismarı ve cinsel amaçlı hürriyeti tahdit" suçlarından tutuklanmasının "yerinde bir karar" olduğunu ifade ederek, çocuğun, ailesinin olduğu kadar toplumun ve devletin de sorumluluğunda olduğunu söyledi.

    Çocuğun savunmasız, korunmasız ve güçsüz olduğu durumlarda, birilerinin çocuğa sahip çıkması gerektiğini belirten Eroğlu, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği olarak konuyu yakından takip ettiklerini belirtti.

    Eroğlu, "Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Hüseyin Üzmez ile ilgili almış olduğu karar, çocuk dostu olarak tüm sosyal hizmet uzmanlarını memnun etmiştir. Üzmez'in bugüne kadar tutuklanmamasını üzüntüyle karşılamıştık. Konuyu yakinen takip edeceğiz" şeklinde konuştu.

    Üzmez tahliye edilmişti

    Adli Tıp 6. İhtisas Dairesi daha önce, B.Ç. için "Ruh sağlığı bozulmamıştır" kararı vermiş ve Hüseyin Üzmez'in tahliye edilmişti. Üzmez'in tahliyesine tepki gösterilmesi üzerine, mahkeme yeniden muayene istemişti.

    İlk raporun mahkemece 'yok' kabul edilmesinin ardından, 16 Nisan ve 3 Haziran'da İstanbul Adli Tıp Genel Kurulu'na 2 kez çağırılıp muayene edilen B.Ç. için hazırlanan rapor yargılamanın yapıldığı mahkemeye dün ulaştı.

    Yeni raporda, aralarında çocuk psikiyatrisi uzmanlarının da bulunduğu 32 hekim tarafından teker teker muayene edilen B.Ç.'ye 24 hekim 'Ruh sağlığı bozulmuştur' derken, 8 hekim ise "Ruh sağlığı bozulmamıştır" şeklinde görüş bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow