hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşırı yağışlar Karadeniz'i vurdu: 6 ölü

    Aşırı yağışlar Karadenizi vurdu: 6 ölü
    expand

    Artvin ve Ordu'da aşırı yağışın neden olduğu sel sonucu 6 kişi hayatını kaybetti. Artvin'in Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu, felakete Tigrat deresi üzerindeki bentlerin amacına uygun şekilde yapılmamasının neden olduğunu söyledi. 13 bendin 7'si yıkıldığını söyleyen Köroğlu, kalan 6 bendin açılma durumunun olduğunu vurguladı.

    Artvin:
    Artvin'in Şavşat ilçesinden geçen Tigrat Deresi'nde, DSİ tarafından sel baskınlarına karşı yapılan iki bendin, bölgede etkili olan yoğun yağış sonucu dün saat 17.00 sıralarında yıkılması sonucu aniden sel meydana geldi.

    Selde, yıkılan evinin enkazı altında kalan Lütfiye Açar (70) hayatını kaybetti, oğlu Orhan Acar yaralandı. Sel sularına kapılan Özgen Demiral (60), eşi Dildar Demiral ve Mavinur Durmuş'un (40) cesetlerine ulaşıldı.

    Selde kaybolan Selin Demiral'ı arama çalışmalarına, bölgede etkili olan yağış nedeniyle ara verildi.

    Şavşat ilçesinden geçen Tigrat Deresi'ndeki bentlerin yağışın etkisiyle yıkılması nedeniyle meydana gelen selde kaybolan Selin Demiral'ı bulmak için, derenin yaklaşık 13 kilometrelik hattında arama-kurtarma çalışması yapan ekipleri, herhangi bir bulguya rastlamadı.

    Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile diğer görevliler, yörede yağışın etkisini artırması dolayısıyla, çalışmalara ara verdi. Bazı vatandaşlar ise kendi imkanlarıyla arama çalışmalarını sürdürüyor.

    Şavşat Belediyesi, hoparlörle yaptığı anonsla vatandaşlara meteorolojik uyarıda bulundu. Artvin Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda, bölgede bugün de yağış beklendiği belirtilen anonsta vatandaşların sel, su baskını, dolu yağışı ve yıldırım düşmesine karşı dikkatli olmaları istendi.

    Ayrıca vatandaşlara, selin etkilediği bölge ile tahliye edilen binalara girmemesi çağrısı yapıldı. Selin hasar oluşturduğu Hüseyin Gökbüyük Caddesi'nde de bazı vatandaşlar ev ve işyerlerini yeni sel riskine karşı boşalttı.

    Sel yüzünden yıkılan bentlerden kopan beton blokların dere üzerinde sürüklendiği, ayrıca dere kenarındaki bazı beton ve demir elektrik direkleri ile ağaçların yıkıldığı görüldü. Olayda çok sayıda ev ve iş yerinde büyük çaplı hasar oluştu.

    Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu, dere üzerinde bulunan 13 bendin 7'sinin yıkıldığını ve bunun da yaşanan felakete neden olduğunu söyledi.

    Bentlerin amacına uygun olarak yapılmadığını kaydeden Köroğlu, "Yapılış şeklinde, inşaat şeklinde yanlışlar var. Kullanılan çimento yeterli değil, kum uygun değil, kullanılın çakıl ucuz. Bizim bir sözümüz var, 'Halep oradaysa arşın buradadır'. Beton burada, Şavşat burada. Sağlam olsa 13 bendin 7'si yıkılır mı, temel yok, malzeme yok. 2 milyon lira diye söyleniyor Bayındırlık Bakanlığının birim fiyatı. Ancak 935 bin liraya ihale edilmiş, verilmiş. Yüzde 50'den fazla fiyat kıran adam elbette çalacak, elbette ki bir şeyler yapacak" diye konuştu.

    Köroğlu, 50 yaşında olduğunu ve böyle bir sel felaketi Şavşat'ta görmediğini anlatarak, "Çünkü orada 130 yıllık değirmen var ve o değirmen düne kadar yaşıyordu. Bentler yapılmadan öncede aynı yağmur yağıyordu. 7 bendin bozulmasıyla birden boşalan suyun gücünü düşünün. 7-10 metre dolu kabın boşaldığını düşünün, ne olur? 5 katlı binanın 5'inci katını da vurur. Değirmen yerinde yok. Bentlerin yapılma amacında değil, yapılış şeklinde yanlış var. Bir metreküp kuma, 6 tane çimento olmalı, ama 1 metreküp yıkanmış temizlenmiş çakıl olmalı. Burada dereden rastgele çıkarıltılan kumlu, taşlı, çamurlu şeye 3 tane çimento katarsan böyle beton olur" ifadesini kullandı.

    Bentlerin yapımıyla ilgili konuyu Kaymakama söylediğini ifade eden Köroğlu, Kaymakamlığın da bunu DSİ'ye aktardığını, ancak herhangi bir sonuç alınamadığını kaydetti.

    "Daha kötüsü olabilir"

    Naci Köroğlu, şu anda 6 bendin ayakta olduğunu, bunların yıkılması durumunda daha kötü felaketler yaşanabileceğini belirterek, "Vali Bey'e de konuyu arz ettim. Bu bentlerin açılma durumu var. Allah korusun bu olursa o zaman daha çok kayıplar olacak. Şu anda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Arkadaşlara, 'Temelleri iyi kontrol edelim ondan sonra dereye girip çalışmalara devam edelim' dedim. Kayıplarda, akrabam derecesinde kişiler de var. Buna rağmen, 'Arama kurtarma çalışmalarını durduralım, bentlerin temeline bakalım' dedim. Bir bent uçarsa diğerleri de uçar. Bentlerin delinerek, suyun kontrollü olarak boşaltılması lazım" dedi.

    Bentlerin amacına uygun şekilde yapılması halinde faydası olacağını vurgulayan Köroğlu, "Ama böyle yapılacaksa hiç yapılmasın. Eski deremiz daha güzeldi" dedi.

    Olayın görgü tanıklarından Ali Dede, dere kenarındaki evlerinde bulundukları sırada patlama sesi gibi bir ses duyduklarını belirterek, "İlk önce hanım dışarı çıktı. Daha sonra ben de dışarı çıktığımda gelen sel arabaları, atölyeleri ve evleri önüne alarak götürdüğünü gördüm. Her şey 3 saniyede oldu" dedi.

    Sele kapılmaktan son anda kurtulduğunu ifade eden Dede, "Sel suları gelmeye başlayınca ben dereden uzaklaşarak evimin yakınındaki demir korkuluklara tutunarak kurtuldum. Ama dere kenarındaki baraka türü bir yapıda ekmek yapan halamın gelininin de aralarında bulunduğu biri çocuk 4 kişiyi sular götürdü" diye konuştu.

    Makine teknisyeni Müfit Yılmaz da, dere üzerinde 2008 yılından beri bent yapımının sürdüğünü belirterek, "Dere yatağının üst kısmındaki birinci bent yıkılınca, aşağıdaki diğer bent de yıkıldı. Bentlerden kopan beton parçaları ve su aşağıya doğru gelip ev ve iş yerlerinde tahribat oluşturdu. Bentler yeterince demir kullanılmadığı için yıkıldı. Su baskını sonrası dehşet verici bir görüntü oluştu. Şavşat bir dağın eteğine kurulduğu için 5 ile 10 yılda bir sel olur. Ancak bugüne kadar en şiddetli olan ve en ağır tahribat yapan sel, bu oldu" diye konuştu.

    Görgü tanıklarından Haydar Yurtcan ise yaşanan selden kendilerini zarar görmediğini ancak komşularının çok zararı olduğunu belirterek, "Böyle bir afet daha önce hiç görülmedi" dedi.

    Ordu:

    Ordu'nun Perşembe Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, sel ve heyelanda en büyük hasarın ilçe merkezinde oluştuğunu belirtti.

    Heyelan nedeniyle kapanan köy yollarının açıldığını, üç köyde de çalışmaların devam ettiğini belirten Alkan, "Elektrik verilemeyen 16 köye, 3 mahalle dışında elektrik verilmeye başlandı. Köy yollarında İl Özel İdaresi, Ordu Belediyesi, Kaymakamlık ve Karayolları ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. En büyük hasar ilçe merkezinde meydana geldi. İlçe merkezinde de çalışmalar devam ediyor. Ordu Belediyesi başta olmak üzere ilçe ve belde belediye ekiplerinden yardım alıyoruz" dedi.

    Alkan, bölgede sel ve heyelan riskinin devam ettiğine de işaret ederek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Öte yandan, ilçenin büyük bölümüne altyapının gördüğü hasar nedeniyle su verilemiyor. Vatandaşlara belediye tarafından, suları kaynatarak tüketmeleri konusunda uyarı yapılırken, belediyenin klor dağıtımında bulunduğu da bildirildi. İlçe merkezinde su basan ev ve iş yerlerinde tahliye çalışmaları belediye ekiplerinin yardımı ile yapılıyor. Heyelan sonucu hayatını kaybeden 2 kişinin cenazesi ise Boğazcık köyünde toprağa verilecek.

    Bartın:
    Bartın'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Bartın Irmağı sabah saatlerinde taştı. Kentte etkili olan sağanakla birlikte, yaklaşık 15 kilometrelik bölümü Bartın kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı'nın, Kemerköprü, Orduyeri ve Sarılar Köprüsü mevkilerinde taşma meydana geldi.

    Yer yer 2,5-3 metre civarında su birikintilerin oluşması nedeniyle ev ve iş yerlerini su basan kentte, çok sayıda vatandaş konutlarında mahsur kaldı. Kentin birçok yerine araçlarla ulaşım sağlanamamasından dolayı vatandaşların iş yerlerine yürüyerek gitti. Belediye halka özel araçlarla trafiğe çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

    Yaklaşık 1000 civarında kişi ırmağın taşması sonucu evlerinde mahsur kaldı. Irmak kenarındaki evlerde oturan vatandaşlara yatılı okullar ve yurtlar açıldı. Kızılay mobil aşevi kurarak yemek dağıtımına başladı.

    Bartın Valisi Halil Işık, kentte 3 gündür etkili yağışların yaşandığını ve metrekareye 300 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Yağış oranının diğer yıllarla kıyaslandığında çok yüksek olduğuna işaret eden Işık, "Bu sabah saatlerinden akşama kadar 30 kilogram daha yağış bekliyoruz. Devlet olarak çok iyi organize olduk. Önemli tedbirler aldık. Bu çerçevede olası can ve mal kayıplarını önledik. Kırsal kesimde sele kapılan insanlarımız oldu. Ancak, bunları kurtardık. Kriz merkezi olarak halkımızı devamlı uyardık. O uyarılarımızın ne kadar etkili olduğunu da sabah saatlerinde anladık. Su seviyesi sürekli yükselen ırmak, tahmin ettiğimiz gibi taştı. Irmağın geçtiği bazı güzergahlar suyla kaplandı. Oralarda bulunan ev ve iş yerlerimizi de su bastı. Bu nedenle Amasra ve Kurucaşile ilçemizle ulaşım kesildi" dedi.

    Kızılay bölgeye bir adet seyyar mutfak ve 1000 adet battaniye ve içme suyu gönderdi.

    Bolu:
    Bolu Abant Tabiat Parkı yolu üzerinde bulunan köylerde derenin taşması sonucu da yaklaşık 50 kişi evlerinde mahsur kaldı. Sular altında kalan ev ve pansiyondaki vatandaşlar dozerlerin kepçelerine alınarak kurtarıldı. Abant'a 2 kilometre kala meydana gelen heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı.

    Gece etkili olan yağmur sonucu Abant Tabiat Parkı yolu üzerinde bulunan Dereceören ve Akçaalan köylerinde derenin kenarında bulunan evleri su bastı.

    Derenin taşması sonucu bir su fabrikası, evler ve bir pansiyonda mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için itfaiye ve belediye ekipleri çalışma yaptılar.

    Derenin kenarında bulunan su fabrikası tamamen sular altında kalırken mahsur kalan 12 çalışanı ise itfaiyenin merdivenli aracı ile kurtarıldı. Evlerde mahsur kalanlar ise dozerin kepçesine alınarak yüksek kesimlere çıkarıldı.

    Bir pansiyonda kalan aile de kepçe ile kurtarıldı. Engelli çocuğunu kucağına alan baba dozerin kepçesine bindi. Islanan çocuğun titrediği görüldü.

    Abant'ın girişine 2 kilometre kala ise heyelan meydana geldi. Toprak ve ağaçlarla kaplanan yolu ulaşıma açmak için Bolu Belediyesi ve Karayolları ekipleri çalışma başlattı. Yolun gece 01.00'den itibaren kapalı olduğu öğrenilirken, ulaşım Abant ile Mudurnu arasındaki yoldan sağlanıyor.

    Öte yandan, bölgeye giden ve mahsur kalan bir grup gazeteciyi de Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri kurtardı.

    Düzce:

    Düzce'de meydana gelen sel nedeniyle kente içme suyu sağlayan şebeke patladı, Kaynaşlı ilçesi ve Beyköy beldesinde yollar çöktü.

    Kaynaşlı ilçesinde gece başlayan aşırı yağış nedeniyle meydana gelen sel vatandaşları uykuda yakaladı. Ev ve iş yerlerine sel suları dolan vatandaşlar sabah saatlerine kadar suları tahliye etmeye çalıştı.

    Kaynaşlı Belediyesi ekipleri, DSİ ve Köy Hizmetlerinden gelen takviye iş makineleri yardımıyla taşan derelerin açılması ve heyelanların temizlenmesi çalışmalarına başladı.

    Beyköy Beldesinde ise sel suları nedeniyle elektrik direkleri yıkıldı vatandaşlar geceyi elektriksiz geçirmek zorunda kaldı. Uğur köyü yolunun sel sularıyla çökmesi üzerine Düzce'ye içme suyu sağlayan şebeke patladı, 15 köyün Beyköy ile olan bağlantısı tamamen kesildi. Asar Deresi'ne akan sel suları derede bir işletmeye ait restoran amaçlı kullanılan geminin sürüklenmesine neden oldu.

    Daha sonra alabora olan gemi Şaguç köprüsü altında parçalandı. Köprü ayaklarını tıkayan ve bölgede sel sularının yükselmesi riskini artıran gemi, ekiplerin müdahalesiyle köprünün ayaklarından kurtarıldı. Yaklaşık 5 kilometre parçalanmış halde sürüklenen geminin iskeleti, belediye ekiplerince Yeni Taşköprü köyü girişinde dereden çıkartılarak kıyıya alındı.

    Zonguldak:

    Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde de gece meydana gelen su baskınlarıyla ilgili Kaymakam Çetin Kılınç, ev ve iş yerlerine su girmesinden dolayı maddi hasarın oluştuğunu, herhangi can kaybının yaşanmadığını bildirdi.

    Su baskınlarından dolayı bazı köy yollarının kapandığını anlatan Kılınç, "Gerekli çalışmaları başlattık. Şu an için tehlike yok. Hasar tespit çalışmaları yapılıyor. İlçe merkezinde 1-1,5 metre civarında su vardı, ancak tamamen çekildi" dedi.

    Kastamonu:
    Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde ve çevresinde etkili olan sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Sağanak nedeniyle ilçeden geçen Gökırmak'ın taşması sonucu, sel oluştu.

    Yağmurun etkili olduğu Taşköprü ve çevresinde, Daday ve Azdavay çaylarının birleşmesiyle oluşan, Kızılırmak'ın en büyük kolu olan Gökırmak'tan taşan sel, özellikle çevre köylerde çok sayıda büyükbaş hayvanın telef olmasına yol açtı.

    Sağanak yağmur sonucu oluşan sel nedeniyle 18 köyün yolu ulaşıma kapandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow