hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon savcılarının yeri değişmedi

    Ergenekon savcılarının yeri değişmedi
    expand

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda günler süren kriz sonunda aşıldı. Ünvanlı hakim ve savcıların atamaları yapıldı. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar ve davaya bakan mahkemenin üyeleri yerini korudu. Ancak İstanbul'da bir başsavcı vekili daha, alanı Ergenekon soruşturmasını da kapsayacak şekilde görevlendirildi.

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Adli Yargı Unvanlı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname Taslağı'na ilişkin bugünkü çalışmaları sona erdi. HSYK'nın bugünkü toplantısı yaklaşık 8,5 saat sürdü.

    Toplantıya, aynı zamanda HSYK'nın Başkanı olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman da katıldı.

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Adli Yargı Unvanlı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararnamesi Adalet Bakanlığının internet sitesinde yayımlandı.

    Kararname ile unvanlı 164 hakim ve savcının görev yeri değişti.

    Listede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ile "Ergenekon" soruşturmasında görevli ve kararname çalışmaları sırasında isimleri sıkça gündeme gelen Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder, Nihat Taşkın, Kasım İlimoğlu, Ercan Şafak ve Mehmet Ali Pekgüzel yer almadı.

    Süper savcı Murat Gök İzmir'den Samsun'a atandı.

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Olcay Seçkin'i, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi kapsamındaki suçları soruşturmakla görevli savcılıkta, Başsavcıvekili olarak yetkilendirdi.

    HSYK, bugün adli yargı unvanlı hakim ve savcılara ilişkin kararname taslağını karara bağlarken, bazı kararlar da aldı.

    Ergenekon savcıları hakkındaki suç duyuruları

    Buna göre, CMK 250. madde kapsamındaki suçları soruşturmakla görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ile birlikte bu suçları soruşturmakla görevli savcılığa Başsavcıvekili olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Olcay Seçkin de yetkilendirdi.

    CMK 250. madde kapsamındaki suçların, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ve yeni yetkilendirilen Olcay Seçkin tarafından koordineli bir şekilde yürütüleceği bildirildi.

    "Ergenekon" soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikayet ve suç duyurularıyla ilgili gereğinin yapılmasını da isteyen Kurul, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili HSYK ve Adalet Bakanlığına yapılan şikayet ve suç duyuruları hakkında Adalet Bakanlığınca yasal gereğinin başlatılarak, Kurulca sonucuna göre işlem yapılmasını da karar altına aldı. Her iki kararın da oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

    Karar ile CMK'nın 250. maddesi kapsamına giren suçların soruşturma ve kovuşturmasında çalışmak üzere daha önce geçici görevle yetkilendirilen İstanbul Cumhuriyet Savcıları Kasım İlimoğlu ile Mustafa Çavuşoğlu'nun görevlendirilmeleri de yapıldı. İstanbul Hakimi Tuncay Aslan'a müstemirren (devamlı) İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Üyeliğinde çalışmak, gerektiğinde CMK'nın 250. maddesinde sayılan suç ve davalara bakmakla görevli diğer Ağır Ceza Mahkemesi üyeliklerine bakmak üzere yetki verilmesi de kararlaştırıldı.

    Bu arada, CMK'nın 250. maddesinde sayılan suç ve davalara bakmakla görevlendirilecek Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinin başkan ve üyelerinin yetkilendirilmesinin Eylül ayında yapılacağı öğrenildi.

    Toplantıdan sonra konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin çalışmalar üzerinde Kurulun belli bir mutabakatı sağladığını ifade etti.

    Ergin, "Bazı isimlerin yer değiştirip değiştirmeyeceği" konusundaki soru üzerine, "Bütün bu soruları internette yayınlandığında göreceğiz. Şu anda bir açıklama yapmayacağım" dedi.

    Gazetecilerin  peş peşe soruları üzerine Ergin, "Bugün yapmak istediğimiz açıklamayı yaptık. Biraz daha sabredelim ve her şeyi göreceksiniz. Sayı vermem mümkün değil" karşılığını verdi.

    İŞTE 164 HAKİM VE SAVCININ ATAMASININ YAPILDIĞI YERLER (TAM LİSTE)
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow