hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sığınma evinden ayrıldı, töreye kurban gitti

    Sığınma evinden ayrıldı, töreye kurban gitti
    expand

    Diyarbakır'da koca dayağından kaçıp devlete sığınan, ancak yerleştiği kadın sığınma evinden, daha sonra kendi isteğiyle ayrıldığı belirtilen 4 çocuk annesi 30 yaşındaki Seher Haşimoğlu, başına ve göğüsüne sıkılan 2 kurşunla öldürüldü. Seher'i, aile meclisi kararıyla kendisinin öldürdüğünü itiraf eden eşi Veysi Haşimoğlu polise teslim oldu.

    Hazro ilçesinde yaşayan Seher Haşimoğlu, eşinin kendisini dövdüğü ve ölüm korkusu yaşadığı gerekçesiyle evden kaçarak Diyarbakır'a gelip Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak koruma altına alınmasını istedi.

    Seher Haşimoğlu, yapılan incelemenin ardından polis aracılığıyla 10 gün kadar önce Diyarbakır Valiliği'ne bağlı Kadın Sığınma Evi'ne yerleştirilip koruma altına alındı.

    Ancak Seher Haşimoğlu, birkaç gün önce yönetime bir dilekçe vererek, sığınma evinden ayrılıp evine dönmek istediğini bildirdi. Bunun üzerine sığınma evinden ayrılan Haşimoğlu, Hazro'daki evine geri döndü.

    Hazro'ya dönen Seher Haşimoğlu, iki gün önce başına ve göğsüne sıkılan 2 kurşunla öldürüldü. Haşimoğlu'nun cenazesi, öldürülmesinin ardından Hazro Merkez Mezarlığı'ndaki kimsesizler bölümünde toprağa verildi.

    Polis, cinayetle ilgili soruşturmasını sürdürüken, Haşimoğlu'nun ailesi sessizliğe büründü, ilçedeki bazı esnaf da kepenk açmadı.

    Aile meclisi kararıyla eşi öldürmüş


    Dün akşam saatlerinde Hazro Emniyet Müdürlüğü'ne giden Seher Haşimoğlu'nun eşi Veysi Haşimoğlu, karısını kendisinin öldürdüğünü söyledi. Polisin, "Cinayeti kuzeniniz işlemiş" demesi üzerine ise Haşimoğlu, "Bu benim namusum, namusumu benden başkası temizleyemez" yanıtını verdi. Haşimoğlu ifadesinde şunları söyledi:

    "Eşim evi terk edip Diyarbakır'a kaçtı. Burada biriyle yasak ilişkisi olduğunu öğrendik. Biz de Diyarbakır'a gittik ama tüm aramalarımıza rağmen bulamadık. Ailemiz geniş. Eşimin Valiliğe bağlı Kadın Sığınma Evi'nde kaldığını öğrendik. Bunun üzerine aile meclisi toplandı ve ölüm kararı verdi. Bu görevi de eşi olarak bana verdiler. Eşimin annesi, babası ile benim babam Kadın Sığınma Evi'ne gitti ancak buradan ayrıldığını öğrendiler. Ailem bir şekilde onu bularak Hazro'ya getirdi."

    "Önce başına sıktım..."


    Veysi Haşimoğlu, töre cinayetini nasıl işlediğini de soğukkanlılıkla şöyle anlattı: "Yakınlarım beni arayıp, eşimi eve bıraktıklarını söyledi. Bunun üzerine ben de eve gittim. Çocuklarımı babamlara götürmüşler. Eve gittim ve silahımı çıkardım bir el başına sıktım yere düştü. Yerde iken bir el de göğsüne ateş ettim ve evden ayrıldım. Tekrar eve gelerek, onu alıp Hazro mezarlığına gömdük. Bir süre ilçe gezdim, ve şimdi buradayım."

    Haşimoğlu, ifadesinin ardından çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu.

    Sığınma evinden kendi isteğiyle ayrılmış

    Diyarbakır Valiliği Sosyal Hizmetler İl Müdürülğü yetkilileri, kadının aileye teslim edildiği iddialarını yalanladı. Yetkililer, "Hiçbir kadın kendi isteği dışında ne ailesine teslim edilir ne de buradan ayrılmasına izin verililir. Seher Haşimoğlu, bize gelerek, buradan ayrılmak istediğini söyledi. Bizde kendisine yasal prosedürleri söyleyerek bir dilekçe yazmasını istedik. Bize, ayrılmak istediğini belirten bir dilekçe yazdı ve biz de bu dilekçeyi müdürlüğümüze gönderdik. Yapılan görüşmeler sonucunda kadının ayrılabileceği belirtildi. Kadın bunun üzerine sığınma evimizden ayrıldı. Ancak daha sonra öldürüldüğünü öğrendik" dedi.

    Töre cinayeti üzerine Diyarbakır'daki kadın kuruluşları harekete geçti. Kadın kuruluşlarının heyet oluşturarak, Hazro'da incelemelerde bulunacakları belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow