hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İkizdereliler HES projelerine tepkili

    İkizdereliler HES projelerine tepkili
    expand

    Doğu Karadeniz'de sahil yolundan sonra şimdi de hidroelektrik santralleri için çevreciler ayakta. 600'e yakın HES projesinin doğaya ve derelere zarar vereceğini savunan çevreciler, hem eylem yapıyor hem de mahkeme kapılarını aşındırıyor. HES projelerinin en hızlı ilerlediği yer İkizdere. Yöre halkı ekoturizm alanı ilan edilen bölgede santral kurulmasına tepkili.

    HES projelerinin en hızlı ilerlediği yer İkizdere Vadisi.

    Yöre halkı ekoturizm alanı ilan edilen bölgede santral kurulmasına tepkili.

    Doğu Karadeniz'in en önemli doğa koruma alanı olan İkizdere Vadisi, 78 kilometre uzunluğu, 1 kilometre genişiliği ile dünyanın en önemli 200 vadisi arasında yer alıyor.

    Ancak İkizdere'de bugünlerde kimse yeşile bakmıyor. Herkesin gözü dere boyundaki hızlı betonlaşmada; dağları köstebek yuvasına çeviren tünellerde.

    Çünkü vadiye birbirini takip eden tam 20 hidroelektirk santrali yapılıyor. Kimisi bitmek üzere, kimisine yeni başlanmış, kimisi kağıt üzerinde.

    600'e yakın proje...


    Rize'de 69, Doğu Karadeniz'in tümünde ise 600'e yakın HES planlanıyor. Türkiye'nin yıllık enerji ihtiyacının yüzde 7'si bu santrallerden karşılanacak.

    Bölge halkı santrallere karşı çünkü tünellerle önü kesilenin vadinin,, yeşilin ve kendisinin can suyu olduğunu düşünüyor.

    Halk tepkili


    2030 yılında artan enerji ihtiyacıyla HES'lerin payı yüzde 2'ye gerileyecek. Yani HES'ler yetersiz kalırken, doğa da elden gitmiş olacak. İkizdereliler bu gerçeğe dikkat çekiyor ve uyarıyor.

    Yöre halkı üşenmemiş kayıp ve kazancı bürokrasinin anlayacağı dilden de hesaplamış. İkizdere'de halen 2 santralde elektrik üretiliyor. 2 tanesinde inşaat sürerken en büyüğü aralık ayında tamamlanacak.

    Yöre halkının mücadelesi de kalanlardan vazgeçilmesi için. Mahkemede hak arayan, eylem üstüne eylem yapan İkizdereliler sahil yolundan duyuramadıkları "yeşil çığlıklarının" şimdi duyulmasını bekliyor istiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow