hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alemdaroğlu'nun savunması tamamlandı

    Alemdaroğlunun savunması tamamlandı
    expand

    Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci "Ergenekon" davasının tutuksuz sanıklarından eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş, "Kemal Alemdaroğlu ne örgüt yöneticisidir, ne de Taksim toplantılarının Ergenekon ile ilgisi vardır" dedi.

    Prof. Dr. Alemdaroğlu'nun avukatı 923 sayfadan oluşan savunmasını 12 duruşmada tamamladı.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada konuşan Çetinbaş, müvekkili Alemdaroğlu'nun eski Genelkurmay başkanlarından emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile yaptığı telefon görüşmesinin hiçbir suç unsuru teşkil etmediğini, "herkesi suçlu gibi gören iddianame savcılarının bir siyasi dava yarattıklarını, bu yüzden işledikleri suçlar nedeniyle hesap vereceklerinin unutulmaması gerektiğini" söyledi.

    Alemdaroğlu'nun Kocaeli Üniversitesi eski rektörü ile yaptığı telefon görüşmesinin bir başsağlığı niteliğinde olduğunu, müvekkilinin diğer şahıslarla yaptığı görüşmelerde de örgütsel bir bağ olmadığının görüldüğünü ileri süren Çetinbaş, "Örgütsel bir bağ olsaydı, bu konuşmalar telefonda yapılmazdı. Gizli kod isimleri kullanılırdı. Bunların olmamasının müvekkilimin suçsuz olduğunu gösterir. Hangi örgüt yöneticisi elemanları yakalandıktan sonra telefonla konuşur?" dedi.

    "Kemal Alemdaroğlu ne örgüt yöneticisidir, ne de Taksim toplantılarının Ergenekon ile ilgisi vardır" diyen Çetinbaş, "İlhan Selçuk, Doğu Perinçek, Kemal Alemdaroğlu örgütün üst düzey yöneticileri olsalar birbirleriyle böyle mi diyalog kurarlar? Tepeden aşağı talimat verilir. Aynı fotoğraf karesinde birleştirilmeye çalışılan insanlar arasında nazik, sosyal, insani ilişkiler vardır. Suç delili gibi takdim edilen şey, özel hayatın ihlali mahiyetinde bir delildir. Kemal Alemdaroğlu'nun halkı ve orduyu silahlı isyana teşvik eden konuşması yoktur. Alemdaroğlu, silah mı bulmuştur, birilerini mi öldürtmüştür, suikast mi yaptırmıştır? Türk Silahlı Kuvvetlerinin birilerine sorup da darbe yaptığı ne zaman görülmüştür? Geçmişteki darbelerin emir komuta zinciri içinde yapıldığı görülmektedir. Kemal Alemdaroğlu, hayatının her döneminde darbe karşıtı olmuştur" ifadelerini kullandı.

    Kemal Alemdaroğlu'nun bir sivil toplum önderi ve Türk aydını olduğunu dile getiren Çetinbaş, müvekkilinin hükümete karşı muhalif görüşlerini dile getirdiğini ifade etti.

    Çetinbaş, Rauf Denktaş, Mehmet Ağar, Deniz Baykal, Zeki Sezer, birçok bakan ve üst düzey yöneticinin Taksim toplantılarına konuşmacı olarak katıldığını hatırlatarak, "O zaman bu kişiler de tutuklanmalıdır. Talatpaşa Komitesi'nin toplantılarına katılan başta Denktaş olmak üzere komite üyeleri de tanık olarak dinlenmelidir" dedi.

    Yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması istemi


    Müvekkilinin ağzından "yıkın, öldürün" gibi talimat veren sözler çıkmadığını ifade eden Çetinbaş, Ankara'daki mitingde "Ordu göreve" pankartını taşınması için Alemdaroğlu'dan talimat alındığına dair bir beyanın da bulunmadığını kaydetti.

    Çetinbaş, suçlamaların hepsinin asılsız, siyasi, yanlı ve ön yargılı olduğunu öne sürerek, müvekkilinin suçlaması için delil olmadığını savundu.

    Çetinbaş, "Alemdaroğlu'nun kendisinin de söylediği gibi Ergenekon denilen soytarılıkla hiçbir zaman alakası olmamış ve olamazda... Bu suçlama gerçekten bir komplodur. Hayali Ergenekon örgütü ve terör örgütüyle ilgili somut deliller olmadan yapılan arama, yakalama ve el koyma kararları hukuka aykırıdır. Yakalama, arama, el koyma şeklinde elde edilen delillerin duruşmada okunmamasını ve hükme esas alınmamasını talep ediyoruz. Müvekkilim Amerika Cerrahi Birliği'nin 2006'dan beri Türkiye temsilcisidir. Geçen yılki toplantıya dava nedeniyle katılamamıştır. Kaçma, delilleri karartma ve etkileme şeklinde hareket edeceğine dair hiçbir bulgu yok. 70 yaşındadır. Yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını ve duruşmalardan vareste tutulmasını istiyoruz." diye konuştu.

    Çetinbaş, savunmasının ardından mahkeme heyetine sabırla dinledikleri için teşekkür etti. Tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek, duruşmaya verilen ara sırasında salondan ayrılırken Çetinbaş'a teşekkür ederek, esprili bir şekilde "Hepimizin vekili oldunuz. Hepimizi savundunuz. Örgütün vekili oldunuz" dedi.

    Perinçek, tahliyesini talep etti

    110'uncu oturumunun öğleden sonraki bölümünde söz alan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ergenekon belgelerinin kendisine karşı yazılmış belgeler olduğunu bu belgelerin lehine delil oluşturduğunu ifade ederek tahliye talebinde bulundu.

    Tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve soruşturmanın firari şüphelisi Tuncay Güney ile hiç bir görüşmesinin bulunmadığını belirten Doğu Perinçek, "İP liderlerini burada tanıdınız. Hiç bunların içinde Tuncay Güney'e biraz benzeyen insan var mı? Koyun sürüsü içine koysanız domuz gibi görünür. Tuncay Güney, bunların içinde sırıtmaz mı? Bu kişi partinin içine sızabilir mi?" dedi.

    Örgüt  belgesi olduğu öne sürülen ve davanın en önemli delilleri arasında gösterilen, 'Lobi Belgesi'nin kendisi ile bir alakasının olmadığını savunan Perinçek, "Lobi belgesini yazan kişi şerefsizdir. Böyle bir belge, Türkiye düşmanın yazacağı bir belgedir" diye konuştu.

    Siyasi sebeplerden dolayı cezaevinde tutulduğunu, bunu çok iyi bildiğini belirten Doğu Perinçek, "Bunun için aslanlar gibi yatıyorum ama iş başka yere gelmiştir. Kürt açılımı, Ermeni açılımı, 15 gün sonra Kıbrıs açılımı. Türkiye'yi yangın yerine çevirmektedirler. Harita ortadadır. Biz Türkiye'ye lazımız.  Türkiye'yi öyle bir yangının içine atacaklar ki en sonunda 'biz Türkiye'yi yaktık, siz kurtarın' diye bizleri çağıracaklar. Vatanseverleri çağıracaklar. Sizlerin yurtseverliğine, hukukçuluğuna ve dürüstlüğüne güveniyorum. Bana gerekçe gösterin demeyeceğim. Tutuklu olmamın bir tek gerekçesi Türkiye'ye karşı yürütülen plan" dedi.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen 110. duruşmaya, Ergün Poyraz, Ümit Sayın, Hayrettin Ertekin, Kahraman Şahin, Erkut Ersoy ve Alparslan Arslan dışındaki tutuklu 24 sanık katıldı.

    Tutuksuz sanıklar Güler Kömürcü Öztürk ve Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu da duruşmada hazır bulundu. Duruşmada, Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş savunmasını sürdürüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow