hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon: Yılmaz'dan Susurluk raporu istenecek

    Ergenekon: Yılmazdan Susurluk raporu istenecek
    expand

    Birinci "Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'a yazı yazılarak, kendisinde olduğu belirtilen Susurluk raporunun iade edilmek üzere istenmesine karar verdi.

    Birinci Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında mahkeme heyeti, öğle arasını uzun tutarak saat 15.30'a dek sanık ve avukatlarının isteklerini değerlendirdi.

    Daha sonra duruşmayı sürdüren mahkeme, sanık ve avukatların isteklerini aldıktan sonra duruşmaya ara verdi. Yaklaşık 5.5 saatlik aranın ardından mahkeme heyetinin aldığı kararlar açıklandı.

    Buna göre mahkeme heyeti, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'a yazı yazılarak, kendisinde olduğu belirtilen Susurluk raporu ve eklerinin iade edilmek üzere istenmesine karar verdi.

    Sanıklarının tutukluluklarının sürmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 28 Eylül Pazartesi günü saat 09.30'a erteledi.

    ALINAN DİĞER KARARLAR

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 -17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliğiyle ilgili kameraların, arızaları nedeniyle alınan cihazların arızalı olsa bile mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

    110. duruşmanın sonunda mahkeme heyetince alınan ara kararlar, heyet başkanı Köksal Şengün tarafından açıklandı. Buna göre heyet Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılarak 3-17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliğiyle ilgili kameraların, arızaları nedeniyle alınan cihazların arızalı olsa bile Oyak Savunma ve Güvenlik A.Ş'den temin edilerek mahkemeye gönderilmesini istedi.

    Danıştay binasının çevresindeki kurum ve kuruluşlardan temin edilip kamera görüntülerinin incelenmesi için mahkeme hakimi Hüsnü Çalmuk'un naip hakim olarak tayinini uygun gören heyet, sanık Alparslan Arslan'a ait 34 BE 026 plakalı aracın 4-16 Mayıs 2006 arasındaki köprü ve otoban geçiş zamanının bildirilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılmasını ayrıca bu aracın kimin adına kayıtlı olduğunun ve gördüğü satışların tarihleriyle araştırılmasını kararlaştırdı.

    Mahkeme heyeti, ilgili kuvvet komutanlıklarına da müzekkere yazılarak dosya kapsamında el konulan el bombaları ve mühimmatın tesliminden itibaren, birlik ve şahıs olarak tarihlerini belirtir şekilde zimmet silsilesinin, sarf edilmişse sarf raporunun ayrıntılı olarak bildirilmesini hükme bağladı.

    Heyet, sanık Ümit Sayın'ın bir kısım sanık beyanları ve basında çıkan haberler dikkate alındığında duruşmada hazır edilmesi için cezaevi idaresine müzekkere yazılmasını kararlaştırdı. Sanık İhsan Göktaş'ın duruşmada hazır edilmesi konusunda yazı yazılmasına ve hakkında yakalama emri çıkarılan sanığın yakalanmasının beklenmesine hükmeden heyet, belgelerde geçen bazı telefon numaralarının hangi imei nolu telefonlarla kullanıldığı, bu imei nolu telefonlara hangi sim kartlarının takıldığı ve bu sim kartlarının kullanım numaralarının ve tespit edilecek tüm bu numaraların abone kayıt bilgilerinin sorulmasını da karar bağladı.

    Danıştay ve Cumhuriyet saldırısı sanıklarına yeni avukat

    Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılarla ilgili yargılanan sanıklara yeni avukat atanması için İstanbul Barosu'na yazı yazılmasını kararlaştıran heyet, avukat Metin Çetinbaş'ın talebi doğrultusunda Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve Güler Kömürcü Öztürk'ün yakalandıktan sonra haklarında yeni bir dinleme işlemi yapılıp yapılmadığının sorulmasını uygun gördü.

    Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesine yönelik saldırılarla ilgili yargılanan sanıklar ile ana dosyada yargılanan sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğunu belirten mahkeme heyeti, dosyanın bazı sanıklarına baro tarafından atanan müdafiler dışında başka avukatların Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi saldırılarıyla ilgili yargılanan sanıklara atanması için İstanbul Barosu Başkanlığına yazı yazılmasına hükmetti.

    Mahkeme heyeti, yarım saatlik konuşma sınırlandırılmasının kaldırılması yönündeki talebi ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin uygulamalarını da dikkat alarak reddetti.

    Heyet, avukat Murat Ergül'ün hakkında soruşturması devam eden şüpheli Tuncay Güney ile ilgili 1 Eylül tarihli oturumdaki sözlü beyanlarında belirttiği ve zapta geçen e-mail adresleri ile ilgili talebi doğrultusunda, gerekli araştırmanın yapılması ve sonucundan bilgi verilmesi hususunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını da hükme bağladı. Mahkeme heyeti, Emekli Sandığı'na yazı yazılarak hakkında soruşturması devam eden Tuncay Güney'in sandıktan herhangi bir maaş alıp almadığı, alıyorsa hangi tarihten itibaren aldığı ve dayanağın ne olduğunun sorulmasını kararlaştırdı.

    Danıştay saldırısı için mehkemeden araştırma

    Mahkeme Heyeti, Ankara Ulus semtinde faaliyet gösteren Selvi Otel yetkilisine müzekere yazılarak, otelin 15, 16 ve 17 Mayıs 2006 tarihlerine ait defter ve bilgisayar kayıtlarının celp edilmesini hükmetti.

    Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak Osman Yıldırım, Alparslan Arslan, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu'nun Selvi Oteli'nde veya Ankara'daki diğer otellerde 15, 16 ve 17 Mayıs 2006 tarihlerinde kalıp kalmadıklarına ilişkin otel yetkilileri tarafından bildirim yapılıp yapılmadığını sorulmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden ayrıca Ankara ve civar ilçelerinde "Aksu" isminde otel olup olmadığını sorularak var ise 15, 16 ve 17 Mayıs 2006'ya ait defter ve bilgisayar kayıtlarını celp edilmesini istedi.

    Danıştay binasının bulunduğu yer ve çevresindeki baz istasyonlarıyla Selvi Otel ve civarında bulunan baz istasyonlarının isimlerini sorulmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, 536 ile başlayan bir telefonun abone kimlik bilgilerini, bu telefon hattının kullanıldığı telefonların ayrı ayrı imei numaralarını, bu numaralar ile kullanılan tüm hat numaralarını 1 Haziran 2006'ya kadar arayan, aranan, mesaj alma, gönderme ve arama zamanını sırasıyla ilgili baz istasyonları adreslerini içeren ayrıntılı raporların ilgili kurumdan istenilmesini kararlaştırdı.

    Mahkeme heyeti, soruşturması devam eden Tuncay Güney'e ait tüm soruşturma evrakının incelenmek ve iade edilmek üzere istenilmesine, incelendikten sonra bu şahısla ilgili yapılacak işlem konusunda karar verilmesini hükme bağladı. Heyet, Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük'ün talebi doğrultusunda Danıştay dosyası sanıklarının tespit edilen tüm telefon numaralarının abone kimlik bilgilerinin ve bu telefon hatlarının kullanıldığı telefonların imei numaralarının, bu imei numaralarla kullanılan tüm hat numaralarının, 1 Haziran 2006 tarihine kadar arayan, aranan, mesaj alma, gönderme, arama zamanı ve süresiyle baz istasyonlarının adreslerini içerir ayrıntılı HTS raporlarını ilgili kurumdan istedi.

    Mahkeme heyeti, bir kısım sanıklar ve müdafi avukat Metin Çetinbaş'ın savunma sınırlarını aşan beyanlarıyla ilgili olarak gereğinin takdir ve ifası için mahkeme tutanaklarının dijital ortamdan Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine ve sanık Selim Akkurt'un 1 Eylül 2009 tarihli celsede sarf ettiği sözlerin içeriği dikkate alındığında gereğinin takdir ve ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi. Daha önce dosya kapsamında Ceyhan Karagöz tarafından hazırlandığı belirtilen notlarla ilgili yazılan müzekkereye bu sefer Milli Savunma Bakanlığı'nın 7 Nisan 1995 tarihli Mehmet Gölhan imzalı evrakın da eklenmek suretiyle yeniden sorulmasını, aynı hususların titizlikle incelenerek cevap verilmesini ve gerekli belgelerin gönderilmesini kararlaştırdı.

    Mahkeme heyeti, sanık Hayrullah Mahmut Özgür'ün sorgu ve savunması tespit edildiği gözönüne alarak, duruşmalardan vareste tutulmasına hükmetti.

    Sanık Sayın'ın sağlık durumunun raporla tespiti istendi

    Mahkeme Heyeti sanık Oktay Yıldırım'ın talebiyle ilgili olarakta Adli Tıp Kurumu'na gönderilen bilgilerin akıbetinin sorulmasını, sanık Ümit Sayın'ın rahatsız olduğu ileri sürüldüğünden Silivri Devlet Hastanesi'ne sevkinin sağlanarak, sağlık durumunun raporla tespiti ile tedavisi için gerekli işlemin yapılmasını istedi.

    Belgelerde geçen biri Ankara, ikisi İstanbul Anadolu Yakası'ndan 3 sabit telefon numaralarının abone kayıt bilgilerinin sorulmasına, tüm bu telefon hatlarıyla 1 Nisan 2005 -1 haziran 2006 tarihleri arasında yapılan görüşme dökümlerinin arayan ve aranan numaralar, kimlik ve adres bilgileriyle baz istasyonlarını, aranan,arayan numaraların abone bilgilerini de gösterir şekilde excel formatında ve CD halinde gönderilmesi için İletişim Hizmetleri Müdürlüklerine yazı yazılmasına karar verildi.

    Mahkeme heyeti, ayrıca sanıklar Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Mehmet Zekeriya Öztürk, Osman Yıldırım, Mehmet Fikri Karadağ, Rasim Görüm, Alparslan Arslan, Fikret Emek, Emin Caner Yiğit ve Veli Küçük'ten ele geçen cep telefonları ile hangi sim kartlarının kullanıldığının ve bunların kulanım numaralarının sorulması konusunda görüş beyan etti
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow