hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temizöz davasında reddi hakim talebine kabul

    Temizöz davasında reddi hakim talebine kabul
    expand

    Şırnak ve çevresinde 1993-1995 yılları arasında 23 kişinin öldürülmesi suçlamasıyla yargılanan Kayseri Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz'le ilgili davada müdahil avukatların reddi hakim talebi kabul edildi.

    Kayseri Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 6 sanıklı davanın duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Davada, müdahil avukatların reddi hakim talebi kabul edildi ve mahkeme dosyayı 4'üncü Ağır Ceza  Mahkemesi'ne yolladı.

    Şimdi ne olacak?

    Reddi hakim talebinin kabul edilmesiyle bugün tamamlanacak olan duruşmadan sonra dosya bir üst mahkeme olan 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bundan sonra duruşmanın hangi mahkemede yapılmasına karar verecek.

    Tartışma çıktı ve...

    Duruşmada avukatlar ve mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı. Duruşmada, 1994 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde öldürülen Ramazan Uygur'un oğlu İsmet Uygur tanık olarak dinlendi. Tanığın ifadesinden sonra sanık avukatı Nail Karaaslan, tanığa soru yöneltti.

    Bu esnada müdahil avukatlar ile sanık avukatı Karaaslan arasında tartışma çıktı.

    Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz olaya müdahale etti. Bu kez de, yaşananların duruşma zaptına tam olarak geçirilmediğini ileri süren müdahil avukatları ile mahkeme başkanı tartıştı.

    Müdahil avukat Sezgin Tanrıkulu, Mahkeme Başkanına, "sanıklara gösterilen hoşgörü, müştekilere gösterilmiyor" dedi.

    Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, avuktalar Sezgin Tanrıkulu ve Bahattin Özdemir'in salondan çıkarılmasını istedi. Müdahil avukatları da durumu görüşmek için ara verilmesini isteyince mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

    Duruşmanın tekrar başlamasıyla müdahil avukatlardan Ali Koç, söz alarak Mahkeme Başkanına şunları söyledi: "Yaşanan tartışmalar duruşma zaptına tam olarak geçirilmemiştir. Mahkeme iki müdahil avukatın salondan çıkarılması yönünde karar vererek tarafsızlığını yitirmiştir. Bu karar keyfidir. Ayrıca sanıklardan Cemal Temizöz'ün avukatının ücretinin Jandarma Genel Komutanlığınca verildiği yönünde dosyada bulunan belgeye göre, bizce devlet bu davada taraf olduğunu göstermektedir. Bu nedenlerle reddi hakim talebinde bulunuyoruz."

    Bunun üzerine mahkeme durum değerlendirmesi yapmak amacıyla kısa bir ara verdi. Aradan sonra tekrar yapılan duruşmada mahkeme başkanı Menderes Yılmaz, müdahil avukatların reddi hakim talebinin kabul edildiğini açıkladı.

    Temizöz: "Lekesiz biçimde görevimi yaptım"

    Sanık Cemal Temizöz, tanık maktul Ramazan Uygur'un oğlu İsmet Uygur'un ifadelerinde anlattığı gibi Cizre'nin o dönemde savaş alanını andırdığını söyledi.

    Böylesine bir dönemde ilçede komutanlık yaptığını hatırlatan Temizöz, "Bu ortamda jandarma olarak herhangi bir şehit vermedik. Meslek hayatım boyunca ben hiç karargah görevi yapmadım. Hep alanda, vatandaşın huzur ve güveni için mücadele ettim. Lekesiz bir şekilde görevimi yaptım. Kayseri İl Jandarma Komutanı iken tutuklandım. Halen bu görevim devam etmektedir. Mağdur duruma düştüm. Terör örgütlerinin hedefi durumuna geldim. Beni öldürmek istemektedirler. Başarılı çalışmalarım jandarma teşkilatı tarafından takdir edilmiştir. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

    Sanıklardan eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ da asıl mağdurun kendileri olduğunu belirterek, "Tanık Mehmet Nuri Binzet bir yalan makinesidir. Oynak biridir. Bu davada mağdur varsa onlar da bizleriz" dedi. Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 16 Ekim 2009 tarihine erteledi.

    İstenen cezalar

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların TCK'nın "Adam öldürmek", "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

    Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Tamer Atağ'ın 2, Adem Yakin'in 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

    İddianamede, sanık Albay Temizöz'ün 1993'te Cizre'de "terörle mücadele ediliyor" görüntüsü altında "korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu" ileri sürülüyor.

    "Söz konusu grubun, süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı"na yer verilen iddianamede, grubun, bu sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow