hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Harita Genel Komutanlığı 'uzay üssü' gibi

    Harita Genel Komutanlığı uzay üssü gibi
    expand

    Genelkurmay Başkanlığı basın bilgilendirme toplantısı, bu hafta Harita Genel Komutanlığında yapıldı. Toplantıda Harita Genel Komutanlığı'nın çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi verildikten sonra binalar ve müze gezildi.

    Genelkurmay Başkanlığı basın bilgilendirme toplantısı, bu hafta Harita Genel Komutanlığında yapıldı. Toplantıda Harita Genel Komutanlığı'nın çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi verildi.

    Harita Genel Komutanı Korgeneral Yaşar Güner, Tevfik Ateş Salonu'nda gazetecilere verdiği brifingde, Komutanlığın 100 yılı aşan mazisi ile ulusal ve uluslararası düzeyde haritacılık faaliyetlerini yürüttüğünü, Avrupa Birliği ile de ortaklaşa 4 projenin sürdürüldüğünü belirtti.

    Korgeneral Güner'in kısa açıklamasının ardından Albay Kadri Pamukoğlu, Harita Genel Komutanlığı'nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

    Albay Pamukoğlu, Komutanlığın bilgisayar teknolojisini her alanda takip ettiğini belirterek, 2000 yılından itibaren bütün üretim ve uygulamaların bilgisayar ortamına taşındığını söyledi.

    Pamukoğlu, Harita Genel Komutanlığının yürüttüğü Sayısal Harita Destekli Askeri Uygulamalar Yazılımı, Çok Amaçlı Coğrafi Bilgi Sistemi İstasyonu, Arazi Analizi Sistemi-Türkiye, Sayısal Ortofoto Sistemi, Taktik Kabartma Ortofoto Haritası ve Türkiye Ulusal Sabit GPS Ağları projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

    Komutanlıkta kullanılan ve uygulanan projelerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) farklı birimlerince geliştirildiğini ve sürekli yenilendiğini belirten Albay Pamukoğlu, Harita Genel Komutanlığının TSK'nın yanı sıra bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, üniversiteler ile yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin de taleplerinin Harita ve Harita Bilgilerini Temin ve Kullanma Yönetmeliği kapsamında karşılandığını ifade etti.

    Denizcilik Müsteşarlığı için 5 bin 670 kilometrelik kıyı şeridinin hava fotoğrafı çekim işinin tamamlanıp teslim edildiğini, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde yaklaşık 3 ay sürecek hava fotoğrafı işini 3 günde tamamladıklarını anlatan Albay Pamukoğlu, mahkemelerde görülen davalarda da hava fotoğrafları ve haritalar üzerinden bilirkişi incelemesi yaptıklarını kaydetti.

    Albay Pamukoğlu, Komutanlığın "AB projeleri üretilmesi, AB mali kaynaklarının değerlendirilmesi ve AB kurumları ile ortak çalışma kültürünün geliştirilmesine" büyük önem verdiğini vurgulayarak, bu kapsamda AB tarafından kabul edilmiş 4 adet proje bulunduğun belirtti.

    Komutanlığa ilişkin açıklamanın ardından gazetecilere, jeodezi, fotogrametri, Kartografya daire başkanlıkları, Mobil Harita Timi ve Haritacılık Müzesi gezdirildi.

    Haritacılık Müzesi

    Harita Genel Müdürlüğünün kurucusu Korgeneral Mehmet Şevki Ölçer'in kullandığı aletlerin sergilendiği bölümden giriş yapılan Haritacılık Müzesi'nde, 1800'lü yıllara ait kabartma haritalar ve harita yapımında kullanılan aletler sergileniyor. Değişik ölçekteki klasik harita yapımının pozitif çalışmalarında, daire veya yay çizimlerinde, mesafe ölçümünde, bazı geometrik şekilleri büyütme ve küçültme çalışmalarında kullanılan pergel ve sulu boya takımlarının yer aldığı müzede, Padişah Abdülaziz'in oğlu Yusuf İzzettin Efendi'nin 1914 yılında Harita Dairesine armağan ettiği toplam 144 parçadan oluşan fildişi hesap cetveli, pergel, gönye ve sulu boya takımı da bulunuyor. Müze yetkilileri, bu takıma değer biçilemediğini belirtiyor.

    Müzede, ünlü asker ve sivil ressamlara ait 97 adet yağlı boya tablo da yer alıyor. Bu tablolardan 21'i, Atatürk'ün talimatıyla Türkiye'nin çeşitli yörelerinde ressamlara yaptırılan tablolardan oluşuyor. Gezinin ardından Harita Genel Komutanı Korgeneral Yaşar Güner ve Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow