hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PKK'lı grup Türkiye'ye giriş yaptı

    PKKlı grup Türkiyeye giriş yaptı
    expand

    Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen, DTP'lilerin "Barış Grubu" olarak nitelendirdiği terör örgütü PKK üyeleri, Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Gümrük Kapısı'na gelerek güvenlik güçlerine teslim oldu. PKK'lıların ifadelerinin alınmasına başlandı.

    Bu sabah Kandil ve Mahmur bölgelerinden Türkiye'ye araçlarla hareket eden, 8'i Kandil'den 26'sı Mahmur'dan toplam 34 kişi olduğu bildirilen grup, öğleden sonra Irak'ın Zaho kenti yakınlarındaki İbrahim Halil Gümrük Kapısı'na geldi.

    PKK'lı grubun Habur Sınır Kapısı'na 200 metre uzaklıkta bulunan Halil İbrahim Gümrük Kapısı'nda üzerlerinde kimlik ve belge olmaması nedeniyle bekletildiği bildirildi.

    34 kişilik PKK'lı gruba, 10 yıl önce yine Öcalan'ın çağrısı üzerine Şemdinli üzerinden Türkiye'ye gelen terörist grup içinde yer alan Seydi Fırat'ın da yeraldığı 3 kişilik heyet eşlik etti. 3 kişi, sınırdan geçiş ile ilgili IKDP'li yetkililerle görüştü.

    Türkiye'ye bugün gelen 34 kişilik grubu arasındaki PKK'lılar arasında silahlı eyleme katılan örgüt üyelerinin bulunmadığı, sadece aralarındaki 5 kişi hakkında daha önceden 'terör örgütü propagandası yapma' ve 'örgüt üyesi olma" suçlarından işlem yapıldığı ileri sürüldü.

    Burada bir süre işlemleri yapılmak üzere bekletilen grup, daha sonra Habur Sınır Kapısı'na geldi. Türkiye ile Irak arasındaki köprüyü yürüyerek gelen grup jandarmaya teslim oldu.

    İfadeleri alınıyor

    Irak'tan gelerek Habur Sınır Kapısı'nda güvenlik güçlerine teslim olan 34 kişinin kimlik tespitleri ve sağlık kontrollerinin ardından Habur Hudut Sınır Taburu'nda ifadelerinin alınmasına geçildi.

    Jandarma tarafından ifadeleri alınan grup savcılığa sevk edildi.

    Söz konusu kişiler, Diyarbakır'dan gelen özel yetkili savcılara ifade veriyor. Öte yandan, DTP milletvekilleri Sırrı Sakık ile İbrahim Binici de Habur Sınır Kapısı'na geldi.

    Bu arada, Diyarbakır, Mardin, Van ve Şırnak barolarına kayıtlı 45 avukat, otobüsle Habur gümrük sahasına geldi.

    Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, 34 kişiyi savunmak üzere geldiklerini belirterek, "Bu kişilerin tutuklanmasını beklemiyoruz. Mahmurdakiler zaten güvenlik önlemlerinden kaynaklı gitmişlerdi. Bu kişilere ancak Pasaport Kanunu'na muhalefetten işlem yapılabilir" dedi.

    PKK üyeleri arasında silahlı eyleme katılanların bulunmadığı bildirildi.

    Savcılar helikopterle geldi

    PKK üyelerinin ifadelerini almak üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan teslim olmaya gelen 34 kişilik terör örgütü grubunun ifadesini alacak olan 4 savcıyı taşıyan ve Diyarbakır'dan kalkan helikopter Habur Sınır Kapısı'ndaki helikopter pistine indi.

    Savcıların, teslim olanların ifadelerini Habur Sınır Kapısı'ndaki askeri taburda alacağı öğrenildi. Güvenlik güçlerine teslim olan 34 kişi arasında silahlı eyleme katılan örgüt üyelerinin bulunmadığı, sadece aralarındaki 5 kişi hakkında daha önceden "terör örgütü propagandası yapma" ve "örgüt üyesi olma" suçlarından işlem yapıldığı bildirildi.

    Örgüt üyelerinin, verecekleri ifadeler doğrultusunda TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen "etkin pişmanlık" hükümlerinden yararlanıp yararlanamayacağına karar verileceği bildirildi.

    Bu arada, DTP Milletvekilleri Pervin Buldan, Gülten Kışanak, Sebahat Tuncel ile ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Habur Sınır Kapısı'ndan gümrük sahasına girdi.

    Konvoyda kaza: 1 ölü


    Mahmur grubuna eşlik eden konvoyda bir kaza olmuştu; iki aracın çarpıştığı kazada bir kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı.

    Kandil grubunun kimlik bilgileri:

    1971 Başkale doğumlu Hamiyet Dinçer, 1958 Pazarcık/Maraş doğumlu Elif Uludağ, 1973 Ömerli/Mardin doğumlu Hüseyin İpek, 1973 Siverek doğumlu M. Şerif Gençdağ, 1985 doğumlu Mustafa Ayhan, 1980 Diyarbakır doğumlu Vilayet Yakut, 1952 Kığı/Bingöl doğumlu Lütfü Taş, 1975 Kığı /Bingöl doğumlu Gülbahar Çiçekçi.

    DTP'liler bölgede

    Aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Şırnak milletvekilleri Hasip Kaplan, Sevahir Bayındır, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Batman Milletvekili Ayla Akat'ın da bulunduğu bir grup milletvekili ile belediye başkanı da Silopi ilçesine geldi. Türk bu sabah Silopi'de bir basın toplantısı düzenledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow