hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 eski komutanın sorgusunda 'Özkök' faktörü

    3 eski komutanın sorgusunda Özkök faktörü
    expand

    Ergenekon savcıları, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'i, Örnek’in olduğu öne sürülen günlüklere ve eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün ifadesine dayanarak sorgulayacak.

    Hilmi Özkök'ün ifadelerinin darbe günlükleriyle örtüşmesi 3 eski kuvvet komutanını savcılık sorgusunda zorlayacak.

    İşte Milliyet gazetesinde yer alan Gökçer Tahincioğlu imzalı haberin ayrıntıları...

    Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şüpheli sıfatıyla ifade vermeye çağırdığı eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, savcılığın daha önce tanık sıfatıyla ifadesini aldığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün yalanlamadığı günlüklerdeki olaylar nedeniyle sorgulanacak. Savcılar, Özkök’ün ifadesini, emekli komutanlara karşı kullanacak.

    Eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’dan ele geçirilen Cumhuriyet Çalışma Grubu’nun (CÇG) faaliyetlerine ilişkin raporlar da komutanlara, darbeye yönelik faaliyetleri gösteren deliller olarak sunulacak.

    Ergenekon savcıları, 3. Ergenekon iddianamesinde, Özkök’ün ifadeleri için “Özden Örnek ve Mustafa Balbay’dan ele geçirilen günlüklerde yer alan bir kısım hususları doğrular nitelikte olduğu görülmüştür” saptamasında bulundu. Böylece, darbe planlarının en önemli kanıtı olarak gösterilen günlüklerin Özkök tarafından yalanlanmadığı, Özkök’ün anlatımlarının, emekli komutanlar aleyhine kullanılabileceğinin mesajı verildi.

    Örnek’e ait olduğu sabit


    Örnek’in, günlüklerin kamuoyuna yansıyan biçiminin kendisine ait olduğuna yönelik iddianameleri yalanlamasına karşılık, Ergenekon savcıları, 3. iddianamede günlüklerin Örnek tarafından kaleme alındığının sabit olduğunu vurguladı. Buna göre, emekli komutanlar ve özellikle Örnek, günlüklerin doğru olduğu kanaatine varmış savcılar tarafından sorgulanacak.

    Komutanlara, Özkök’ün ifadeleri ve günlükler dışında, Eruygur’dan ele geçirilen CÇG faaliyet raporları sorulacak. İkinci iddianamede, CÇG’nin eylemleri şöyle özetlendi:

    -  Özkök’ün istifasını isteyen komutanlar tarafından hazırlanmış mektuplarla Özkök’ün baskı altına alınmaya çalışıldığı.
    -  Emekli generallere mektup gönderildiği.
    -  Gazete ve televizyon sahiplerine askerin hükümete bakışını sert mesajlarla duyurması için baskı yapıldığı.
    -  İlhan Selçuk ve Mustafa Balbay’ın talimatı ile Cumhuriyet gazetesinin bu yöndeki haberleri manşetten verdiği.
    -  Öğrencilerin sokağa dökülmeye çalışıldığı, bu amaçla görüşülen rektörlerden bazılarının hükümet aleyhine sert açıklamalar yaptığı. Kemal Gürüz ve Kemal Alemdaroğlu’nun bu organizasyonu yaparak “Ordu göreve” pankartlarının açıldığı mitinglerde görüldükleri.

    GÜNLÜKLER VE Özkök’ün ifadesindeki BENZERLİK

    DARBE GÜNLÜKLERİ:
    (22 Eylül 2003): Genelkurmay Başkanı, bizle aynı fikirde veya yakın ise yolumuza devam edeceğiz. Eğer bir işlem yapılmasını kabul etmezse kendisine “Ya sen çekil yahut da biz çekiliyoruz” diyeceğiz.

    ÖZKÖK: İddianamede Özkök’ün, “TSK’nın temsilcisi olduğundan zaman zaman birçok konuda kendisine teklifler, endişeler, arzların geldiğini, bunları zaman zaman müzakere ettiklerini, TSK’nın hassasiyeti olan konuların kendisine iletildiği zaman doğrudan kamuoyuyla paylaşmak yerine bizzat Başbakan’a gidip ‘böyle böyle endişeler var kaygılar var’ şeklinde ilettiğini, kendisinin çekilmesi veya kendilerinin de çekileceği yönünde herhangi bir bilgi gelmediğini” söylediği belirtildi.

    “Şeriat” beyanı

    DARBE GÜNLÜKLERİ: (30 Eylül 2003) Kara Kuvvetleri Komutanı’nı aradım, özel çalışmayı sahibine vermişti. Dört noktada itiraz olmuştu. Adamların şeriat devletini kurmak istediğine inanmıyormuş. Diğer gerekçeleri de önemli ama en önemlisi budur.

    ÖZKÖK:
    İddianamede Özkök’ün, “Komutanlar ile zaman zaman görüş alışverişinde bulunduklarını, spesifik olarak hatırlamamakla birlikte birçok yerde hükümetin şeriatı getireceğine inanmadığını açıkça söylediğini” belirttiği vurgulandı.

    Tarih ve olayı doğruladı


    DARBE GÜNLÜKLERİ: (3 Aralık 2003) Genelkurmay Başkanlığı’nda YAŞ hazırlık toplantısı. Genelkurmay Başkanı sonra en kıdemsizden başlamak üzere tüm katılanlara söz verdi. Yalman, “Seçimden önce muhtıra vermeliyiz”, Genelkurmay Başkanı, “Muhtıra vermeye niyetim yok. Bu hükümet gitmelidir. Demokratik yollardan bu işi halledeceğiz” dedi.

    ÖZKÖK’ÜN İFADESİ:
    İddianamede Özkök’ün, “YAŞ toplantısı öncesi orgenerallerin adet gereği Ankara’ya geldikleri, toplantılarda görüş alışverişinde bulunulduğu, iktidara yeni gelen parti ile ilgili olarak geçmişteki bazı söylemleri nedeniyle çekincesi olanların toplantıda açık açık fikirlerini beyan ettiklerini ancak kimsenin kendi yanında muhtıra verme şeklinde bir teklifte bulunamayacağını, kendisinin de böyle bir şeye fırsat vermeyeceğini, bu şekilde bir teklif gelmediğini” söylediği belirtildi.

    Eruygur’u uyardım


    DARBE GÜNLÜKLERİ:
    (20 Ocak 2004): Jandarma Genel Komutanı daima bir ihtilal özlemi içerisinde, bir an önce bu işi yapalım şeklinde konuşuyordu. Bugün de defalarca tekrar etti.

    ÖZKÖK:
    İddianamede, Özkök’ün, “Ayışığı ve Yakamoz darbe planlarıyla ilgili gelen duyum üzerine makamında Eruygur’a böyle bir plan ve çalışma olup olmadığını sorduğunu, Eruygur’un da olmadığını söylediğini” anlattı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow