hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Partisi kapatılan Ahmet Türk'ten ilk açıklama

    Partisi kapatılan Ahmet Türkten ilk açıklama
    expand

    Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk, "Türkiye parti kapatmakla bu sorunu çözemez. Türkiye, ortak akılla, diyalogla, mantıkla sorunlarını çözebilir" dedi. Kırgınlık olduğunu söyleyen Türk, demokrasi ve barışın günün birinde üstün geleceğini ifade etti.

    DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da, Anayasa Mahkemesi'nin kararını öğrenince İstanbul'dan Paris'e yapacağı seyahati iptal etti.

    Ahmet Türk, parti genel merkezi önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Elbette ki demokratik siyasetin önünü kapatmak bir umutsuzluğu derinleştirir. Bu bir gerçektir, ama biz bütün bunlara rağmen Türkiye'nin bir gün barışı yakalayacağına inanıyoruz. Bizim özlemimiz bu sancılı sürecin uzamaması, herkesin yeniden düşünmesi ve gerçekten Türkiye'de halkları kucaklaştıracak bir anlayışı egemen kılmak için çaba göstermesidir" dedi.

    Sine-i millet sorusu

    Parti olarak yarın bir açıklama yapacaklarını belirten Türk, daha önce aldıkları kararların arkasında olduklarını, o kararların aynen işleyeceğini kaydetti.

    Türk, "Demokrasi ve barış mutlaka zafere ulaşacaktır. Ne kadar engellenirse engellensin barış ve demokrasi üstün gelecektir. Bu konuda endişem yok. Tabii ki böyle bir süreci yaşamak elbette ki insanlarda bir kırılma yaratır. Bu kırılmanın gerçekten çok daha yüksek noktaya taşınmaması için hepimiz bu süreci hassasiyetle izleyeceğiz. Sürecin hassasiyetini kavrıyoruz. Amacımız sorunun çözümüdür, başka da bir amacımız yok. Mücadelemiz bunun için devam edecek. Bunun için benim yasaklanmış olmam, Aysel Tuğluk'un yasaklanmış olması, 37 kişinin yasaklanmış olması siyasetin, demokratik mücadelenin biteceği anlamına da gelmez" dedi.

    Türk, "Sine-i millete döneceğiz diye açıklama yapmıştınız. Sine-i millete dönecek misiniz?" şeklindeki soru üzerine de, "Arkadaşlarımız tahmin ediyorum ki bu konudaki dilekçelerini Meclis'e ulaştıracaklardır" karşılığını verdi.

    Ahmet Türk ve parti milletvekilleri, kararı, parti genel merkezinde televizyondan öğrendi. Türk, beraberindeki Sırrı Sakık ve Aysel Tuğluk ile 17.00 sıralarında parti genel merkezine geldi. Milletvekili Emine Ayna kapatma kararının açıklanmasının ardından genel merkeze geldi.

    Kapatma kararının açıklanmasının ardından bazı vatandaşlar parti genel merkezi önüne ellerinde Türk bayraklarıyla gelirken, çevrede oturan bazı vatandaşların da evlerinin penceresine Türk Bayrağı astığı gözlendi.

    Ahmet Türk'ün, kararla ilgili açıklamasını takip eden çok sayıda gazeteci arasında zaman zaman izdiham yaşandı. Türk, değerlendirmesinin ardından, beraberindeki milletvekilleri ile parti genel merkezinden ayrıldı.

    Ayna: "Yeni grup kurma anlayışımız yok"

    Kapatılan DTP'nin Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, "(İstanbul Bağımsız Milletvekili) Ufuk Uras'ın yeni partiye katılarak, Meclis'te yeni bir grup kurma yaklaşımımız, planımız yok" dedi.

    Ayna, DTP Genel Merkezi'nden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, Ahmet Türk'ün gerekli açıklamaları yaptığını söyledi.

    Ayna, yarın kapsamlı bir açıklama yapacaklarını belirterek, "Bütün açıkladığımız kararların hepsi geçerlidir" ifadesini kullandı.

    Bir soru üzerine, "Ufuk Uras'ın yeni partiye katılarak, Meclis'te yeni bir grup kurma yaklaşımımız, planımız yok" diyen Ayna, "sine-i millete dönme" konusundaki anlayışlarının devam edeceğini ifade etti. Ayna, Diyarbakır'a gitmekten vazgeçtiğini de belirtti.

    Tuğluk: "Siyaset zemininden çekilmeyeceğiz"


    Aysel Tuğluk, "Bu dava açılışı itibarıyla da siyasi bir davaydı ve karar da siyasi. Kürt iradesine karşı yasakçı bir zihniyetin devam ettiğini gösteriyor. Kürtler adına konuşmayacaksın, talep etmeyeceksin yaklaşımı olarak değerlendiriyoruz. Kürtler siyaset zemininde ısrar edeceğiz. Sine-i millet kararını aldık.  Meclis zemininden çekileceğiz ama siyaset zemininden çekilmeyeceğiz. Yarın yine bir değerlendirme yapacağız. Bu duygu kırılmasıyla motivasyon yok oldu" dedi.

    "Sağduyu içinde yaklaşacağız. DTP yasal ve meşru zeminde Kürt toplumunun kendisini ifade etmesini sağlıyordu" diyen Tuğluk,  "DTP nin de eksiklikleri olabilir ama parti kapatmalar bir çözüm getirecek mi? Bunu sorgulamak gerek. Nasıl bir hukukla karşı karşıyayız, bunu sorgulamak gerek. Kürtler yeni partisini kurmuştur, kuracaktır" ifadelerini kullandı.

    Yaman: "İstifa kararımız geçerli"

    Bu arada, DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman da gazetecilerin "İstifa edecek misiniz?" sorusuna "Evet, kararımız geçerli. Ahmet Türk yasaklanacak en son insandı" yanıtın verdi. Parti genel merkezinde, kapatma kararı ile ilgili yarın bir açıklama yapılacağı belirtildi.

    Demirtaş Paris ziyaretini iptal etti

    THY'nin tarifeli uçağıyla Ankara'dan İstanbul'a gelen DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da, DTP'nin kapatılmasına ilişkin kararı Atatürk Havalimanı'nda öğrendi.

    Demirtaş, bunun üzerine THY'nin tarifeli uçağıyla Fransa'nın başkenti Paris'e yapacağı seyahati iptal ederek, Ankara'ya geri dönmeye karar verdi.

    Selahattin Demirtaş, Ankara'ya geri döneceği uçağın saatini beklerken basın mensuplarının partinin kapatılmasına ilişkin düşüncelerini sorması üzerine, yarın Ankara'da gerekli açıklamanın yapılacağını söyledi.

    Kaplan: "Türkiye'nin ayıbı"

    DTP'li Hasip Kaplan ise, kararın Türkiye'nin ayıbı olduğunu söyledi.

    Birdal: "Eksik olabilir ama..."

    Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise, "Eksik, yanlış olabilir. Ama bu kapatma gerektirmez" dedi.

    Diğer tepkiler...

    Genel Başkan Yardımcısı Bengi Yıldız ise, "karar tehlikeli bir sürece neden olabilir. Ama parlamentoya daha güçlü bir şekilde geleceğiz" diye konuştu.

    DTP'nin İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, "mücadelelerine devam edeceklerini" ifade ederek, "Biz bu halka söz verdik. Bu süreç DTP ile başlamadı, DTP ile de bitmeyecek" dedi. Mustafa Avcı, "Bizi kapatacaklarına CHP ile MHP'yi kapatmaları gerekirdi ama kapatmadılar. Onların yanlışları Diyarbakır'dan dönecektir" dedi. Avcı'nın açıklamalarının ardından, il başkanlığı önünde toplanan grup dağıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow