hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muş karıştı... Esnaftan göstericilere ateş... 2 ölü

    Muş karıştı... Esnaftan göstericilere ateş... 2 ölü
    expand

    Muş'un Bulanık ilçesinde DTP'nin kapatılmasını bahane ederek izinsiz gösteri yapanlara kalaşnikofla esnaf ateş açtı. Olaylarda 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Esnafın, işyerinin camlarının göstericiler tarafından kırılması ve otomobilinin yakılması üzerine göstericilere ateş ettiği belirtiliyor. 2 kişinin öldüğü olayın ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 150 çevik kuvvet polisi Muş'a geldi.

    Göstericilere ateş ettiği iddiasıyla T.B isimli esnaf yakalanarak gözaltına alındı.

    İlçede izinsiz gösteri yapan grup, ilçe merkezinde yapılan basın açıklamasının ardından, 700. Yıl Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık, daha sonra cadde üzerinde bulunan bazı işyerlerine ve bir bankaya taşlarla saldırdı.

    Emniyet güçleri söz konusu kişileri dağılmaları konusunda uyardı, ancak protestolar sürüyor.

    Ölenlerin kimlikleri: Kemal Kayacan, Nejmi Oral.

    Yaralıların kimlikleri: Hamdullah Güvercin, Sadık Çiftçi, Cüneyt Çelik, Kenan Gündüz, Heybet Kondu, Abdulkerim Çelik ve Lokman Sönmez.

    Yaralılardan 5'i Bulanık Devlet Hastanesinde tedavi altına alınırken, Muş Devlet Hastanesine kaldırılan 2 yaralı, yapılan müdahalenin ardından, Elazığ'daki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesine sevk edildi.

    Vali Vekili Ali Edip Budan, ilçede gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını ve şu an bir sıkıntı olmadığını belirterek, "Bitlis Emniyet Müdürlüğünden de takviye polis gücü yola çıktı" diye konuştu.

    Budan ayrıca, olayda hayatını kaybeden ve cenazesi Muş Devlet Hastanesinde bulunan Nejmi Oral'ın cenazesinin ailesine verilmesi için işlemlerin sürdüğünü sözlerine ekledi. Öte yandan, olayda ölen ve daha önce boyadı "Kayacan" olarak açıklanan Kemal Aycan'ın cenazesinin ise ailesine teslim edildiği öğrenildi.



    İlçe savaş alanına döndü

    Gösteriler sırasında 2 kişinin ölmesi, 7 kişinin de yaralanması olayları çığırından çıkmasına neden oldu, güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışma saatlerce sürdü.

    Polisin gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanarak yaptığı müdahaleye rağmen sayıları giderek artan göstericiler, bazı işyerleri ve araçları ateşe verdi. Ateş açan esnafın işyeri ve aracı da kundaklandı.

    Saatlerce süren olaylarda göstericiler ilçenin altını üstüne getirirken aralarında banka şubeleri, dersaneler ve Ak Parti binasının da bulunduğu birçok binayı ateşe verip tahrip etti.

    Olaylar nedeniyle çok sayıda öğrenci ilköğretim ve liseye gitmedi. Bu nedenle okullarda dersler yapılamadı.

    Belediye Başkanı'ndan farklı açıklamalar


    Bulanık Belediye Başkanı DTP'li Ziya Akkaya, "Olayın ardından ilçede büyük gerginlik var. Yatıştırmakta zorlanıyoruz. Vatandaşlar evlerinden dışarıya çıkamıyor. Halk panik içinde. Birçok işyeri ateşe verildi" dedi.

    Muş Belediye Başkanı AK Partili Necmettin Dede, Bulanık ilçesinde olaylar devam ederken televizyonların canlı yayınında açıklamalar yaparak çatışmanın kan davası ve aşiret ilişkisinden kaynaklandığını ileri sürdü. Başkan Dede, aşiret ileri gelenlerinin araya girmesiyle olayların yatışacağını umduğunu belirterek, "Türkiye'nin kardeşliğe ihtiyacı var. Herkes bunu istiyor" dedi.

    Vali Bektaş: "Korucu olduğu yönünde tespit yok"

    Muş Valisi Erdoğan Bektaş, "Bu işin sorumluluğunu o gösterilere katılan 14-15 yaşındaki çocuklara yükleyemeyiz ama bu işin bir sorumlusunun bulunması gerekir" dedi.

    Vali Bektaş, Bulanık ilçesinde yaşanan olayla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın bir terör olayı olduğunu, bu terörden insanların büyük zarar gördüğünü söyledi.

    Vali Bektaş, Turan Bilen isimli esnafın iş yerine molotofkokteyli atıldığını, Bilen'in çıkan küçük çaplı yangını söndürdüğünü, ardından ikinciyi molotofkokteylinin atılmasıyla Bilen'in silahla göstericilere ateş ettiğini söyledi.

    Vali Bektaş, yaşanan olayın karşısında söyleyecek fazla söz bulamadıklarını belirterek, "Neticede ne söyleyebiliriz ki bu bir terördür" dedi.

    Bulanık'ta iki eve daha ateş düştüğünü belirten Bektaş, "Bu işin sorumluluğunu o gösterilere katılan 14-15 yaşındaki çocuklara yükleyemeyiz ama bu işin bir sorumlusunun bulunması gerekir. O sorumlu da bu çocukları o işe sevk eden, oraya gönderen ak saçlı adamlar. Onların kim olduğunu bütün kamuoyu tanıyor, biliyor. Onları bir kere daha düşünmeye davet ediyorum. Artık milletimizin hassasiyetleriyle oynamasınlar. Her şeyin bir sınırı var. Bu artık acı veriyor. Artık taşıyamıyoruz ve bunu taşımak, o terörü, bu sıkıntıyı yüklenmek zorunda değiliz. Bu işin hiçbir mantığı, izahı yoktur" diye konuştu.

    Vali Bektaş, zanlının silahıyla yakalandığını, emniyette sorgusunun sürdürüldüğünü, korucu olduğu yönünde tespitleri bulunmadığını söyledi.

    Çevik kuvvet sevkedildi

    2 kişinin öldüğü olayın ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 150 çevik kuvvet polisi Muş'a geldi.

    İl Emniyet Müdürü Süleyman İlhan Acaröz, yaptığı açıklamada, Bulanık ilçesindeki olayın ardından çevre illerden Muş'a takviye polis gönderildiğini belirterek, son olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli 150 çevik kuvvet polisinin de Muş'a geldiğini söyledi.

    THY'ye ait uçakla Muş hava alanına gelen çevik kuvvet ekiplerinin, 3 yolcu otobüsüyle Bulanık ilçesine hareket ettiğini belirten Acaröz, "Daha önce Bingöl ve Bitlis illerinden takviye polisler gelmişti. Şimdi de İstanbul'dan uçakla 150 çevik kuvvet polisi kente geldi. Takviye kuvvetler ortam yatışana kadar Muş'ta kalacak" dedi.

    İHD inceleme yapacak

    İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Muharrem Erbey'in de aralarında bulunduğu heyet, Muş'un Bulanık ilçesinde incelemelerde bulunacak.

    İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bulanık ilçesinde bugün meydana gelen, 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar nedeniyle ilçede gerginliğin sürdüğü bildirildi.

    İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Muharrem Erbey, İHD MYK Üyesi ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Ali Akıncı, İHD MYK Üyesi ve Mardin Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu, İHD MYK Üyesi ve Van Şube Başkanı Avukat Cüneyt Caniş ile İHD Muş Şube Başkanı Avukat Vedat Şengül'ün yarın sabah ilçeye gideceği belirtildi.

    TEPKİLER

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, olayın kendilerini derin bir şekilde üzdüğünü belirtti. Bülent Arınç, "Maalesef olayların bu noktaya gelmesini hiçbirimiz arzu etmeyiz. Toplumsal olay olarak meydana gelen hadise hem ölüm hem yaralama olarak hepimizi fevkalade üzdü ve düşündürdü" diye konuştu.

    Her zamankinden daha fazla soğukkanlı ve sağduyulu hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Arınç, "Maalesef bazı yerlerde meydana gelen gösterilerde esnafımızın kendi tabiriyle 'ekmek teknesi' olan dükkanı, iş yeri, malzemesi bilinçsiz bir şekilde maalesef zarar vermek amacıyla taşlanmaktadır, kırılıp dökülmektedir, insanların canı ve malı tehlikeye atılmaktadır. Buna karşılık esnafın verdiği tepkiyi hem kanuni sınırlar içerisinde hem de çok daha sağduyulu ve sabırlı olarak göstermesi gerekir" dedi.

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bugün Muş'ta meydana gelen olayları "Şimdi bunların cüretlerini biraz daha artırdıkları görünüyor. Türkiye, demokrasisini geliştirme, temel hak ve özgürlüklerini daha da üst noktalara çıkarma ve olağan yönetimini daha da güçlendirme düşüncesinden ve uygulamasından asla geri adım atmayacaktır" sözleriyle değerlendirdi.

    Bir gazetecinin, "Bu olaylar olağanüstü halin zeminini oluşturma çabası olarak değerlendiriliyor" sözleri üzerine Şahin, "Türkiye'yi bu alanda geriye götürmek isteyenler ve bundan fayda umanlar olabilir ama bunda başarılı olamayacaklardır" karşılığını verdi.

    MHP: "Esnaf partimize bağlı değil"

    MHP Muş İl Başkanı Sadullah Tetik, Bulanık ilçesinde DTP'nin kapatılmasını bahane ederek bir bankanın şubesiyle işyerlerini yakan gruba ateş açan esnafın partileriyle ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

    Bu tarz olayların önlenmesi için herkesin sağduyulu davranması gerektiğinin altını çizen Tetik, şunları kaydetti:

    "Bulanık'ta yaşanan olay çok üzücüdür. Türk, Kürt, Laz, Çerkez hepimiz kardeşiz. Bizi birbirimize düşürmek isteyenlere fırsat vermemeliyiz. Ancak yaşanan olayın üzerinden partimize zarar vermek isteyen bazı kesimler var. Bazı partili arkadaşlarım, göstericilere ateş açan esnafın MHP'ye üye olduğu dedikodularının olduğu bilgisini ulaştırdı. Söz konusu esnafın partimizle uzaktan yakından alakası yoktur. Herkesi daha sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Terörün her türlüsünü kınıyoruz."

    Mardin Nusaybin'de izinsiz gösteri

    Mardin'in Nusaybin ilçesinde de izinsiz gösteri düzenleyen bir gruba polis müdahale etti. Selahattin Eyyubi Caddesi Mektep Sokak'ta toplanan grup, izinsiz gösteri yaptı. Uyarılara rağmen terör örgütü lehinde slogan atarak, yürüyüşe geçen grubu polis tazyikli su ve biber gazıyla dağıttı.

    Silahlar ilk kez İstanbul'da çekildi

    İstanbul'da önceki gün de DTP'nin kapatılmasını protesto eden eylemcilere 3 kişi silah çekmişti. Gözaltına alınıp serbest bırakılan bu kişiler, emniyetteki sorgularında, "kendilerini korumak için ateş ettiklerini" söylemişti. El konulan silahların kurusıkı olduğu ortaya çıkmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow