hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Evcil hayvanı 'petshop'tan değil barınaktan alın

    Evcil hayvanı petshoptan değil barınaktan alın
    expand

    Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Genel Sekreteri ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyesi Nesrin Çıtırık, evcil hayvanların yasa dışı üretim çiftliklerinde sağlıksız ortamlarda çoğaltıldığını ve kötü şartlarda tutulup satıldıklarını belirterek, hayvanseverlerden "barınaklardan hayvan edinerek can kurtarmaları"nı istedi.

    Çıtırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HAYTAP olarak Türkiye çapında başlattıkları yeni bir kampanyayla, tüm vatandaşlara "Petshop'lardan hayvan almayın" çağrısında bulunduklarını söyledi.

    Türkiye'de hayvanlara çok çeşitli boyutlarda ıstırap çektirildiğini belirten Çıtırık, "Bu durum, üretim çiftliklerinden pet shoplara uzanan, hayvanlar için tamamen vahşet ve işkenceyle dolu dramla başlıyor. Evcil hayvanlar, çoğu yasa dışı olan üretim çiftliklerinde zindan benzeri karalık alanlarda genellikle aç ve sefil şekilde ölünceye kadar çiftleştiriliyor. Bu zor koşularda doğan yavrular pet shoplara satılıyor" dedi.

    Petshop'ların da ayrı bir dram olduğunu belirten Çıtırık, "Bu havanlar birer metre karelik kafesler içinde tuvaletlerini yapmasınlar diye su ve yemek verilmeden ya da en az şekilde verilerek, hapis hayatı yaşıyorlar. Pek çok pet shop ilaç ve veteriner masrafından tasarruf etmek için hayvanların aşılarını zamanında yaptırmıyor" diye konuştu.

    Terk edilen hayvanın intiharı

    Hayvanların barınaklar ya da sokaklarda da sağlıksız koşullarda yaşadığını belirten Çıtırık, "Hevesle ve fazla düşünmeden sahiplenilen hayvanlar, bir süre sonra ya barınaklara ya da sokakların acımasız koşularına bırakılıyor. Bu hayvanlar barınaklarda, alışmadıkları, bilmedikleri zor bir yaşamla ve ya da sokaktaki vahşetle karşı karşıya kalıyorlar" dedi.

    Sokaktan alınan sahipsiz hayvanların aşılanıp kısırlaştırılarak, alındığı yere bırakılması yönünden işlev yüklenmiş barınakların, ev, aile ve insan sıcağına alışmış hayvanlara ev sahiliği yapmak zorunda kaldığını vurgulayan Çıtırık, şöyle devam etti:

    "Bu hayvanlar oralarda çok ciddi şekilde yalnızlık çekiyorlar. Adana Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağında bu şekilde terk edilmiş pek çok hayvanın yemek yemeyip intihar ettiğine şahit olduk. Sokaklarda ise işkenceler yapılıyor, tecavüz ediliyor, açlık ve hastalıkla baş başa kalıyorlar. Kışın yağmur ve kar, yazın güneşin altında kalmaya mahkum ediliyorlar. Barınağımızda bu şekilde işkence görmüş, göz ve bacaklarını kaybetmiş pek çok hayvan var."

    Kampanyayla, vatandaşların dikkatini, üretim çiftliği ve pet shoplarla barınaklar arasında yaşanan drama çektiklerini vurgulayan Çıtırık, sözlerini şöyle tamamladı:

    "Petshop'larda hayvan alınmazsa hayvanların o zindan gibi yerlerde üretilmeleri teşvik edilmemiş, küçücük kafeslerde tutsak edilmesine katkı sağlanmamış olunacak. Barınaklardan ya da gönüllülerden hayvan sahiplenilmesini öneriyoruz. Bu nedenle vatandaşlara, bir ay önce başlattığımız 'pet shoplardan değil, barınaklardan hayvan edinin, bir can kurtarın' kampanyasına katılım çağrısında bulunuyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow