hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ünsal Oskay vefat etti

    Ünsal Oskay vefat etti
    expand

    Toplum bilimci ve iletişim biliminin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Ünsal Oskay hayatını kaybetti. Oskay'ın cenazesi, yarın İstanbul'da toprağa verilecek.

    İstanbul'daki evinde 70 yaşında vefat eden Oskay, 2008'de beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu tanısıyla kaldırıldığı hastanede bir süre tedavi görmüştü.

    Ünsal Oskay için ilk tören yarın saat 11.00'de bir süre dekanlığını da yaptığı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenecek.

    Oskay'ın naaşı, Teşvikiye Camii'nde öğlen vakti kılınacak cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı'na defnedilecek.

    Şanlıurfa'da 1939 yılında doğan Ünsal Oskay, üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı.

    ABD'de 1967-1968 yıllarında iletişim üzerine yüksek lisans-konuk öğrenci olarak eğitim alan Oskay, 1970'li yıllarda Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda başlayan akademik hayatı sonrasında doçentlik tezi olarak "19. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri" adlı çalışmasını yayımladı.

    Varlık, Agos, Gergedan ve Milliyet Sanat gibi çok sayıda bilim ve sanat kaynaklı dergilerde makale ve incelemeleri yayımlanan Oskay, Frankfurt Okulu'nun popüler kültür konusundaki çalışmalarının Türkiye'de tanınmasına yazıları ve çevirileriyle büyük katkıda bulundu.

    Siyaset bilim, iletişim teorileri, sosyoloji, estetik ve sosyal teori konularında çok sayıda eserin Türkçe'ye çevrilmesini sağlayan Oskay, 1980'li yıllardan itibaren İstanbul ve Marmara Basın Yayın Yüksek Okullarında dersler verdi.

    1990'lı yıllarda Marmara İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölüm Başkanlığı ve 2000-2002 arasında İletişim Fakültesi Dekanlığı yapan Oskay, 2002 yılında Marmara Üniversitesi'nden emekliye ayrıldı.

    Prof. Dr. Oskay, Kültür, Beykent ve Yakın Doğu gibi özel üniversitelerde de öğretim üyeliği ve idari görevlerde bulundu.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bilim ve kültür yaşamına önemli katkılarda bulunan Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın her zaman saygıyla hatırlanacağını bildirdi.

    Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Abdullah Gül, Ünsal Oskay'ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

    Gül, mesajında şunları kaydetti: "Değerli bilim adamı Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın vefatından derin bir üzüntü duydum. İletişim sosyolojisi çalışmalarına öncülük eden, bilimsel faaliyetleri, kitapları, yazıları ve çevirileriyle bilim ve kültür hayatımıza önemli katkılarda bulunan Prof. Dr. Ünsal Oskay her zaman saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, öğrencilerine ve bilim dünyamıza başsağlığı diliyorum."

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

    Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan mesajında, "İletişim araştırmalarının önde gelen isimlerinden değerli bilim adamı Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Toplumsal Gelişmede Radyo ve Televizyon adlı eseriyle TRT Toplumsal Araştırma Büyük Ödülü'nü de alan, birçok eseriyle iletişim sosyolojisi alanındaki çalışmalara önemli katkılarda bulunan değerli yazar ve bilim adamı Ünsal Oskay'ı, her zaman saygıyla, takdirle hatırlayacağız. Merhuma Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, öğrencilerine, iletişim camiasına ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.

     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay
    , Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın vefatından "üzüntü duyduğunu" bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Günay, Prof. Dr. Oskay'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

    Günay mesajında, "Türkiye'de iletişim biliminin kurulması ve gelişmesi çalışmalarına büyük emek veren, önemli katkılarda bulunan Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın vefatından büyük üzüntü duydum. Değerli hizmetleri ve eserleriyle daima saygıyla anacağımız merhum Oskay'a Allah'tan rahmet, ailesine, öğrencilerine ve bilim dünyamıza başsağlığı diliyorum" dedi.

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, özellikle iletişim ve medya dünyasında eğitim görenlerin, çalışanların attıkları her adımda Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın izine rastlayacak ve onu her zaman saygıyla anacaklarını bildirdi.

    Deniz Baykal Prof. Dr. Oskay'ın vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Oskay'ın başta medya dünyası olmak üzere bilim, kültür ve sanat çevreleri ile Türkiye için çok büyük bir kayıp olduğunu vurguladı.

    Baykal, "Özellikle iletişim ve medya dünyasında eğitim görenler, çalışanlar attıkları her adımda Ünsal Oskay hocalarının izine rastlayacak ve onu her zaman saygıyla anacaklardır. Yaşamının her anında basın, bilim ve kültür yaşamına büyük katkılarda bulunan Prof. Dr. Ünsal Oskay'a rahmet, Oskay ailesine, öğrencilerine, yakınlarına, bilim eğitim ve basın dünyamıza başsağlığı ile sabır diliyorum" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow