hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erkek takımı çalıştıran kadın antrenör

    Erkek takımı çalıştıran kadın antrenör
    expand

    Özgür Gözüaçık, Türkiye’de erkek futbol takımı çalıştıran ilk bayan teknik direktör. Bayan futbol takımlarını genelde erkek antrenörler çalıştırıyor, Gözüaçık’a göre erkek futbol takımının da bir kadın antrenör tarafından çalıştırmasında bir sakınca yok.

    Futbola olan tutkusu çocukluk yıllarında başlamış. Yaşıtları bebeklerle oynarken, o futbol topunun peşinde koştururmuş. Futbol hep hayatında olmuş. Profesyonel olarak da 9. sınıfta Cidespor’da başlamış futbola. 10. sınıfa geldiğinde antrenörlük hevesi sarmış.

    “10. sınıfa kadar aklımda ya avukatlık ya da sınıf öğretmenliği vardı. Rahmetli hocam Bilal Kozanoğlu’nun yönlendirmeleriyle ve biraz da ona özenmemle antrenör olmaya karar verdim,” diye anlatıyor Gözüaçık antrenörlüğe heves etme macerasını .

    Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi Fakültesi’ni bitirince lisansını alıyor. Gözüaçık, şu anda 2. ve 3. ligde takım çalıştırabilme olanağı veren B lisansı sahibi. Hatta Turkcell Süper Lig’de yardımcı antrenörlük de yapabilir. Şimdilerde A lisansı almaya çalışıyor. Bunun için belirli bir süre takım çalıştırma zorunluluğu var. Mesleğinde yükselmek istiyor.  Bunun kolay olmadığını biliyor, ancak çok çalışarak kendisini geliştirmek, yükselebildiği yere kadar yükselmek en büyük hedefi.

    Cidespor’da başlayan antrenörlük kariyerine şimdilerde İstanbul 2. amatör kümede mücadele eden Çatalzeytinspor’da sürdürüyor. Aynı zamanda bir kurye şirketinde bölüm şefi olarak çalışıyor. Çünkü amatör ligde ne antrenörler ne de futbolcular geçinebilecekleri kadar para kazanabiliyorlar. Amatör ligin bu sıkıntısından yakınan Özgür Hoca, “Futbolcular, geçimlerini sağlamak için başka işlerde çalışıyorlar. İdmanlarımızı ancak akşam 20.00’den sonra yapabiliyoruz,” diye yakınıyor. Amatör liglerde yıldız adayı sayılabilecek futbolcuların bu nedenle kaybedildiğini de sözlerine ekliyor.

    Televizyonda futbol programı sunmak istiyor

    Gözüaçık’ın gerçekleştirmek istediği birçok hayali var. Bunlardan biri televizyonda futbol programı sunmak ve futbol yorumculuğu yapmak.  Bunun için Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde altı ay sunuculuk ve spikerlik eğitimi de almış. İmkân verilirse bu işi en iyi şekilde yapacağını söylüyor. Özgür Hoca’ya göre televizyondaki bayan sunucular, futbolun tekniğini ve taktiğini pek bilmiyorlar. Bunu onların futbolun içinden gelmemelerine bağlıyor. Yorumcu olarak Rıdvan Dilmen’i beğendiğini de sözlerine ekliyor.

    Birçok teknik direktör gibi Özgür Gözüaçık’ın da hayallerini günün birinde Fenerbahçe’yi çalıştırmak süslüyor. Bunda koyu bir Fenerbahçe taraftarı olması da etkili elbette! Özgür Hoca’ya en beğendiği teknik direktörü sorduğumuzda Jose Mourinho’yu örnek aldığını belirtiyor.


    Fotoğraf: Burhan Kaya / MİHA

    Takımların kötü gittiği dönemlerde teknik direktörler, futbolcular ve yöneticiler küfürle karşılaşabiliyor. “Tribünleri pek muhatap almıyorum. Kulaklarımı tıkayıp işime bakıyorum. Zaten eşim her maçı tribünden takip ediyor. Ayrıca taraftarlarımızın bana saygısızlık yapılmasına izin verilmiyor.”

    “Teknik direktör bayan, futbolcular erkek olunca soyunma odasına girişler sorun oluyor mu?” Sorumuzu şöyle cevaplandırıyor, “Soyunma odasına girmeden içerinin durumunu kontrol ettiriyorum. Bir yönetici kapıda durur. İçerinin müsait olup olmadığını söyler. Ona göre girerim.”
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow