hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yıldız Sertel'in cenazesi toprağa verildi

    Yıldız Sertelin cenazesi toprağa verildi
    expand

    İstanbul'da önceki gün vefat eden Sertel Gazetecilik Vakfı kurucusu Yıldız Sertel'in cenazesi Büyükada'da toprağa verildi.

    Tan Gazetesinin kurucuları Sabiha ve Zekeriya Sertel'in kızı olan Yıldız Sertel (86) için Kadıköy'deki Caddebostan Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.

    Törende konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Sertel'in, Türkiye'nin en sıkıntılı günlerine tanıklık ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

    "Bugüne kadar Türk kadınının olması gereken çağdaş tavrını sergilemiş, düşüncelerinden asla taviz vermemiştir.Ne yazık ki onu yine Türkiye'nin en sıkıntılı günlerinde kaybettik. Memleket hasretiyle yaşama veda eden Nazım Hikmet'in son yolculuğunda yanında bulunmuş. Bundan yaklaşık 4-5 ay önce bana bir mektup yazarak Nazım Hikmet için bir heykel düşündüğünü iletmişti. Heykel bitmek üzere. Son yazdığı mektupta da bu heykelin açılışında benden bir konuşma yapmamı istemişti. Nasip olursa o konuşmayı yapacağım. Demokrasi ve insan haklarının savunucusu olan Sertel, bugün aramızdan bir yıldız olarak kaydı."

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay da " TGC yakın dostunu kaybetti. Sertel bütün çalışmalarında TGC'nin ortak olmasını isterdi. TGC'nin bir müzesi var. Sertel, anne ve babasının eşyalarını müzeye bağışlayarak katkıda bulunmuştur" dedi.

    Gazeteci Nail Güreli de genelde ölümün, "sözün bittiği yer" diye algılandığını ancak Yıldız Sertel için sözün bitmediğini ifade ederek "10 yılı aşan sürede onun kurduğu vakıfta ona yardımcı olmaya çalıştık. Her zaman olduğu gibi düşüncelerini yaymaya çalıştık. Ölüm konusunda bilinçliydi. O öldü ama düşünceleri yaşayacak. Onun enerjisine, üretkenliğine ve yaratıcılığına hayran kalırdık. Diplomasız aydınların başı sağolsun. Çünkü Sertel'in düşüncesi, o diplomasız aydınların ve de okuyamamış insanların özgürlüğü için, hakları için mücadele eden bir düşüncenin savunucusuydu" diye konuştu.

    Sertel için düzenlenen törene, yeğeni Elif Üçer, yakını Ayşe Balaban, gazeteci Ali Sirmen de katıldı. Sertel'in cenazesi, daha sonra götürüldüğü Büyükada'daki Hamidiye Camisi'nde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Büyükada Mezarlığı'nda toprağa verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow