hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yazılıkaya" yok oluyor haberin var mı?

    Yazılıkaya yok oluyor haberin var mı
    expand

    Eskişehir'de MÖ 7-8. yüzyılda yapılan ve dünyanın en önemli anıtlarından biri olarak kabul edilen Yazılıkaya, binlerce yılın yıpratmasına ek olarak yıkılma tehlikesi de taşıyor.

    Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, Yazılıkaya Anıtı'nın "Dağlık Frigya" veya "Sağlıklı Frigya" olarak bilinen bölgede bulunduğunu belirterek, Yazılıkaya'nın tarihte Kral Midas'ın ve tanrıça Kibele'nin kutsal kenti olarak bilinen topraklarda bulunduğunu kaydetti.

    Yazılıkaya'nın Frigya bölgesindeki 1315 metre yüksekliğinde bulunan bir tepe üzerine inşa edildiğini ifade eden Kılıçlar, anıtın çeşitli nedenlerden dolayı aşındığını ve yıprandığını belirterek, anıtın konservasyonu (eserin özelliklerini kaybetmeden korunması) ve restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bölge Anıtlar Kararı ile çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

    Anıtta yapılması planlanan çalışmalarını titizlikle yürütüleceğini anlatan Kılıçlar, şöyle devam etti:

    "Kültür ve Turizm Bakanlığı da anıtın korunması için konunun üzerine ciddiyetle eğiliyor. Bakanlıkla anıtın konservasyonunun teknik ve uygulamaları konusunda da görüşmelerimiz var. Yazılıkaya hakkında çalışmalarımızı kış ayları gelmeden bitirmek istiyorduk. Anıt hakkında raporları Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna ilettik. Ancak, anıttaki çalışmalar titizlikle yürütüldüğünden bir yavaş işliyor. Kimse anıta zarar vermek istemiyor. Yazılıkaya'nın yakınına bir otopark yaptık. Gelen turistlerin ihtiyaçlarını gidermeleri için de çeşitli çalışmaları tamamladık. Bazı yolları parke taşlarla döşedik."

    Muhtar uyarıyor

    Yazılıkaya Köyü Muhtarı Veysel Gündoğdu ise Yazılıkaya'nın her geçen gün aşındığını ve anıtın üzerindeki çatlakların arttığını bildirdi.

    "Anıtın ortasındaki çatlak hızla ilerliyor" diyen Gündoğdu, şunları söyledi:

    "Anıtın üst kısımındaki motiflerden birisi neredeyse yok oldu. Sağ kenarda bulanan yazıların hemen yanında da yeni bir çatlak oluştu. Anıt oluşan çatlaklar nedeniyle yıkılma tehlikeyle karşı karşıya. Anıtı kurtarmak için çalışmaların hız kazanması gerekiyor."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow