hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çöplerden semt analizi yapıyor

    Çöplerden semt analizi yapıyor
    expand
    KAYNAKMahmut Tezcan / Cnnturk.com

    Teve2'de yayınlanan Hepsi Bugün Oldu'ya konuk olan Umut Yiğit, çöplerden semt analizi yapıyor. İstanbul'un farklı semtlerindeki yaşam tarzından gelir seviyesine birçok bilgiye çöplerden ulaşan Yiğit, Armağan Çağlayan'ın sorularını yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Umut Yiğit, çöplerden semt analizi fikrinin, edebiyat sokak dergisi olan Bavul'la birlikte ortaya çıktığını ve bu işe kendisinin talip olduğunu söyledi. İletişim sosyolojisi yüksek lisansı yapan Yiğit, çöplerden semt analizinin aynı zamanda kendisinin tez konusu olacağından da bahsetti. İstanbul'un farklı semtlerindeki çöpleri karıştırarak, o semtlerdeki yaşam, gelir seviyesi ve sosyal statü konularında çıkarımlar yapılabildiğinin altını çizen Yiğit'e göre insanlar kamusal alanda kendilerini farklı tanıtsalar, rol yapsalar ve maske taksalar bile çöpleri bu konuda farklı şeyler söyleyebiliyor. Çöpler, insanların hayatlarının mahrem kısmında ve çoğu zaman kendisi gibi oldukları bölümde neyi nasıl yaşadığını açıkça gösterebiliyor.

    İnsanları, çöpleri ele veriyor

    Bazı kıstaslara göre genellemeler yapılabiliyor. Mesela İstanbul'un zengin ve varlıklı olmayan semtlerinde en çok karşılaşılan çöp bebek bezi. Aile nüfusundan işsizliğe, gelir düzeyine kadar birçok çıkarımda bulunmak mümkün. İnsanların yeme alışkanlığı, onlara dair çıkarımlar yapılmasını da sağlıyor. Çöpte bulunan patates kabuğu kalın soyulmuşsa ve patates aslında olabilecekten daha fazla çöp çıkarmışsa burada öğrenci yoğunluğunun olduğunu söylenebilir. Bazı semtlerdeki çöplerde çokça patates ve soğan kabuğu olması sebze yoğun bir tüketim olduğunu gösteriyor. Bu da direkt olarak gelir seviyesine referans veriyor.

    Semt semt çöp analizi

    Yiğit ve arkadaşları şimdiye kadar 16 semtte çöp analizi yapmış. Bu analizlerine göre bazı semtler uzaktan göründüğü gibi olsa da bazılarında şaşırtıcı verilerle karşılaşıldığı da oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cihangir'de çıkan çöplerin önemli bir kısmı kahvaltılık malzemelerden oluşuyor. Bu çöpler, civarda yaşayan insanların genellikle işveren ya da öğrenci olduğunu gösteriyor çünkü kahvaltı yapmak; gündüz kendine ait vakti olan, sabah belli bir saatte işe ya da okula gitme zorunluluğu olmayan insanlara işaret ediyor. 

    Moda çöplerinde en çok karşılaşılan şeylerden bazıları şöyle; çoğu ithal olan şarap şişeleri, çikolatalar ve jambon. Bu çöp verileri Yiğit'e göre, tüketim sahiplerinin genellikle üst gelir sınıfına dahil olduğu ya da uluslararası firmalarda çalışan veya yurtdışı bağlantıları hayli fazla olan kişilerden oluşuyor.

    Beylikdüzü'nde en şaşırtıcı çöp grubunu çeyizlik malzemeler oluşturuyor. Yeni evli ve evli çiftlerin yoğun olarak yaşadığı bölgedeki bu çöpler, evlenmeden önce ebeveynlerin hazırladığı ev malzemelerinden oluşan çeyizlerin, çiftler tarafından pek de kullanılmadığını ve sevilmediğini gösteriyor.

    Nişantaşı'na bakıldığında en çok evcil hayvanlara ait çöpler ve antidepresan kutularının bulunduğu görülüyor. Evcil hayvanlarla beraber yaşamak bir açıdan yalnızlığa referans veriyor. Diğer taraftan antidepresanlar da semt sakinlerinin genelde kalabalık ailelerden çok yalnız yaşadığını gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çöplerin de dili olduğunu ve aslında bize çok şeyler söylediklerini Umut Yiğit ve arkadaşları, yaptıkları bu analizlerle kanıtlıyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow