hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ile Rusya arasında vize kalkıyor mu?

    Türkiye ile Rusya arasında vize kalkıyor mu
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomideki iyileşmenin bu yıl çok daha hızlı seyredeceğini belirterek, "2010 yılının sıçramada bir milat olduğuna inanıyoruz" dedi. Türkiye ile Rusya arasında vizelerin kaldırılması için Putin'le görüşeceğini belirten Erdoğan, dış politika konusunda kendilerini eleştiren muhalefete de yüklendi.

    Başbakan Erdoğan, Ritz-Carlton Otel'de Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kriz döneminde notu arttırılan 14 ülkeden biri olduğunu söyledi.

    Ekonomideki bu iyileşmenin bu yıl çok daha hızlı seyredeceğini ifade eden Erdoğan, "2010 yılının sıçramada bir milat olduğuna inanıyoruz. Nitekim uluslararası kuruluşlar Türkiye'nin 2010 ve sonrası için hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alacağını teyit ediyorlar" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan, aynı şekilde Rusya'nın da krizden çıkış sinyalleri aldığını memnuniyetle müşahede ettiklerini belirterek, bu gelişmelerin iki ülke arasındaki dış ticarete olumlu yansıyacağını ve en kısa zamanda bunun doğal seyrine ulaşacağına yürekten inandığını kaydetti.

    Hükümetler olarak bu yönde yoğun gayretlerinin bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Rusya ile hükümetler arası bir üst düzey iş birliği konseyinin kurulmasının arifesindeyiz" dedi.

    Başbakan Erdoğan, yarın Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin ile yapacakları görüşmeler sonucunda bu konuda daha geniş açıklamalarda bulunma imkanının olacağını belirterek, konseyin ilk toplantısını bu yıl içerisinde yapmasını öngördüklerini bildirdi.

    Erdoğan, bu konseyin kurulması, işler hale gelmesiyle Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayacağını vurguladı. İş adamlarının diğer ülke iş adamlarıyla sürekli olarak münasebetlerini devam ettirmeleri gerektiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, "Onların aramasını beklemeyeceğiz. Biz arayacağız, davet edeceğiz. Devamlı olarak kovalayacağız. Çünkü ekonomi de ticaret de aynen siyaset gibidir. Kovalarsan netice alırsın. Kovalamadığın taktirde kimse gelip de senin kapını kolay kolay çalmaz. Bu temaslar hükümetler düzeyinde olsun. İş örgütlerimiz düzeyinde olsun, yoğunlaşarak devam edecek" diye konuştu.

    "Acımasızca eleştiriyorlar"

    İş adamlarının başarısıyla her zaman övündüklerini anlatan Başbakan Erdoğan, "Sizin tıkandığınız noktada engel varsa bunu kaldırmak için elimizden geleni yapacağız. Çünkü başarınız, bizim başarımızdır. Onun için başarılı olmanız alacağınız bu başarılı neticelerle övünmek için bizim de yatırım yapmamız lazım. Bizim yatırımımız ne olacak? Sizin önünüzün açılması olacak. Bu bakımdan bize düşen görevler de çok çok fazla. Türkiye bu noktada Rusya için bir imkan, ama aynı şekilde Rusya da Türkiye için bir imkan. Her iki tarafın bu imkanı en verimli şekilde değerlendireceklerinden kuşkum yok" dedi.

    "Hükümet olarak uluslararası temaslarımız noktasında, dış politikalarımız noktasında yurt içinde muhalefet tarafından çok acımasız ve insafsız bir şekilde eleştirilere maruz kalıyoruz" diyen Erdoğan, "Nedir bu eleştiri? 'Niye Türkiye'nin dışına bu kadar çıkıyorsunuz' Az önce dedik ki 'kovalarsan iş var, kovalamazsan yok'. Niçin biz on yıllardır netice alamadık? Bu yüzden alamadık. Sen Ankara'ya mahkum olursan, Ankara'ya mahkum olan bir siyasetten de netice alamazsın. Ankara'ya mahkum olan bir ekonomiden, ticaretten de siyasete netice alamazsın. Dışarı çık biraz. Kovalayacaksın. Kendini tanıtacaksın. Bunu başarmak zorundasınız" ifadelerini kullandı.

    Dünya'nın hangi ülkesine giderse gitsin oralarda mutlaka Türk iş adamlarıyla karşılaştığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "İşte geçen Meksika'dayım, baktım bizim iş adamlarımız oraya da gitmiş. Orada da yatırımları var, yapıyorlar. Bakıyorsun Nijerya'da... Mesele bu. İşte bunu başaran Türkiye evvel Allah göreceksiniz cumhuriyetin yüzüncü yılında dünyanın inşallah en büyük 10 ekonomisi arasında yerini alacaktır. Hiç bundan kuşkunuz olmasın" diye konuştu.

    Rusya ile vize

    İki ülke arasındaki karayolu taşımacılığının geçiş belgesi sisteminden çıkartılarak, serbestleştirilmesine önem atfettiklerini belirten Erdoğan, "Rus makamları ile yaptığımız görüşmelerde ön sıralarda yer alan diğer bir gündem maddesi, Güney Rusya'da geniş çaplı bir Türk lojistik merkezi oluşturma önerimiz üzerinde ikili çalışmalara devam etmektir. Ülkemiz ile Rusya arasında Samsun-Kavgaz limanları üzerinden demiryolu feribot taşımacılığı hattını tespit edecek anlaşmanın da en kısa zamanda imzalanmasını öngörüyoruz" dedi.

    Başbakan Erdoğan, "Rusya'ya taze meyve sebze ihracatımızı yarın iki ülke arasında imzalanacak olan bitki karantinası alanında işbirliği anlaşması ile daha da sağlamlaştıracağız. Rus makamları ile yaptığımız görüşmelerde düzenli olarak gündeme getirdiğimiz konular arasında vize ile çalışma izinlerinin temininde ve yenilenmesinde yaşanan sorunlar da yer alıyor. Temenni ederim ki Rusya ile de vizeleri kaldırırız. Ben Sayın Putin'e bu teklifi daha önce yaptım, yarın yine yaparım. Tabii temennimiz bu noktada daha esnek bir tutumun sergilenmesi Rusya'nın küresel ekonomik kriz nedeniyle uyguladığı kısıtlı işçi kotalarında Türkiye açısından esneklik sağlanması için şu ana kadar temaslarımız var" ifadelerini kullandı.

    İki ülke arasındaki yoğun işbirliğine ve ticaret hacmine rağmen seviyenin hala yeterli olmadığına inandığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye ile Rusya'nın çok daha fazla işbirliği yapabileceğini ve mevcut göstergeleri çok daha yukarıya çekebileceğini ve Samsun-Ceyhan hattını süratle hayata geçirmenin aralarındaki bağları çok daha güçlendireceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow