hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KKTC yağışa teslim oldu

    KKTC yağışa teslim oldu
    expand

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini (KKTC) etkisi altına alan yağışlı hava, sel baskınlarına neden oldu. Güzelyurt'taki ilk ve orta dereceli okullar bugün bir günlüğüne tatil edildi. KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum kesimindeki sel sularının KKTC'deki iskan bölgelerine yönlendirilmesinin "insanlık ayıbı" olduğunu söyledi.

    Gün boyunca yağan ve akşam saatlerinde şiddetini artıran sağanak yağış nedeniyle, birçok bölgede ev ve iş yerlerini su bastı, bazı yollar trafiğe kapandı.

    Şiddetli yağmur, özellikle Güzelyurt ve Bostancı bölgesinde etkisini gösterdi.

    Lefkoşa'da da bazı evlerde su baskınları yaşanırken, yollar su altında kaldı.

    Güzelyurt'ta okullar tatil


    KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, 1974'ten bu yana, Güzelyurt ve Bostancı'nın böyle bir durumla karşı karşıya kalmadığını belirterek, su baskınlarının büyüklüğüne dikkat çekti.

    Dürüst, Güzelyurt'taki ilk ve orta dereceli okulların salı günü, bir günlüğüne tatil edildiğini bildirdi.

    Sel baskınlarına karşı, başta asker ve sivil savunma ekipleri başta olmak üzere, itfaiye ve belediye ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

    KKTC'yi etkisi altına alan ve hayatı olumsuz yönde etkileyen yağışlı havanın 23 Ocak Cumartesi gününe kadar etkili olması bekleniyor.

    Eroğlu: "Rumların yaptığı insanlık ayıbı"

    KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum kesimindeki sel sularının KKTC'deki iskan bölgelerine yönlendirilmesinin "insanlık ayıbı" olduğunu söyledi.

    Başbakan Eroğlu ve berberindeki bakanlar, Güzelyurt bölgesinde aşırı yağmurların ardından meydana gelen felaketi yerinde inceledi.

    Eroğlu, incelemenin ardından Bayrak Televizyonu (BRT) canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, büyük bir felaketle karşı karşıya bulunulduğunu, yaraların sarılması ve zararın en aza indirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

    Bölgede incelemelerde bulunduktan sonra oluşan tabloyu daha iyi gördüklerini belirten Eroğlu, "Maalesef evlere çamurlar girdi, bazı evleri su bastı, insanların yatacak yeri yok" dedi.

    Eroğlu, bölgede kurulan hasar tespit komisyonunun zararın telafisi için çalışma yapacağını, öğleden sonra Lefkoşa'da da konuyla ilgili durum değerlendirilmesi yapılacağını bildirdi.

    Güzelyurt bölgesinde çok büyük zarar olduğunu kaydeden Eroğlu, insanların da büyük huzursuzluk, telaş ve panik içinde bulunduğunu söyledi.

    Başbakan Eroğlu, "Rum tarafındaki Astromerit bölgesinde baraj kapağının açıldığı, bunun da felakete sebep olduğu" yönündeki bir haberler hakkında, baraj kapağıyla ilgili yorum yapamayacağını, ancak geçmişte barajın Rum tarafında Trodos Dağları'nın güzergahında yapılmasının büyük bir hata olduğunu söyledi.

    "Geçmişte yapılan hataların bedellerini ödüyoruz" diyen Başbakan Eroğlu, Rum tarafındaki baraj suyunun, özellikle KKTC'de iskan edilmiş bölgelere doğru verilmesinin "büyük bir insanlık ayıbı" olduğunu vurguladı.

    Güzelyurt'ta dün gece yaşanan sel felaketinde askeri birliklerin büyük gayretle vatandaşın yardımına koştuğunu belirten Eroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı askerlerinin, gerek zırhlı araçlarla, gerekse helikopterle birçok vatandaşı zor durumdan kurtardığını anlattı.

    Eroğlu, "Fedakarca çalışan askerimize ve diğer personele teşekkür ederim" dedi. Bu arada, KKTC Bakanlar Kurulu, Güzelyurt'ta olağanüstü toplandı. Başbakan Derviş Eroğlu başkanlığında, Güzelyurt Kaymakamlığında yapılan toplantıda, bölgede yaşanan sel felaketi ele alınıyor.

    Öte yandan, dün gece boyunca vatandaşları tahliye çalışmalarına katılan KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ekipleri, bugün öğle saatlerinde Güzelyurt ve Bostancı'da sel felaketinden etkilenen vatandaşlara sıcak yemek dağıttı.

    UBP'nin toplantısı ertelendi


    Öte yandan, cumhurbaşkanı adayını resmen açıklamak üzere bugün toplanacak olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Parti Meclisi toplantısı da, yaşanan sel felaketi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

    KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, BRT'ye yaptığı açıklamada, "önceliğin vatandaşın yaralarının sarılması olduğunu" ifade ederek, Parti Meclisi toplantısının ileri bir tarihe ertelendiğini bildirdi.

    Başbakan Eroğlu, vatandaşın yaralarının sarılması için gerekenlerin en kısa sürede yapılacağını kaydetti. UBP Parti Meclisi toplantısında, UBP Genel Başkanı ve Başbakan Derviş Eroğlu'nun, cumhurbaşkanlığı adaylığı onaylanarak resmen açıklanacaktı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow