hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Azeri Meclisi'nden Ermeni kararına karşı bildiri

    Azeri Meclisinden Ermeni kararına karşı bildiri
    expand

    Ermeni tasarısının ABD'de Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesi, geçtiğimiz aylarda ilişkilerin Erivan ile imzalanan protokoller nedeniyle gerildiği Azerbaycan cephesinde de tepki uyandırdı. Azeri Meclisi, Ermeni iddialarının "hasta zihniyetin ürünü" olduğunu belirten bir bildiriyi kabul etti.

    Azerbaycan Milli Meclisi, tasarının kabul edilmesinin bölgesel barış ve istikrarı tesis etme ile Yukarı Karabağ sorununu çözme çabalarına zarar vereceğini bildirdi.

    Azerbaycan Meclisi, Ermeni iddialarını içeren tasarının ABD'de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesini görüşerek, tasarının kabul edilmesinin adil olmadığı ve Ermeni iddialarının "hasta zihniyetin ürünü" olduğunu belirten bir bildiriyi kabul etti.

    ABD Kongresi'ne gönderilecek bildirinin, milletvekili Samet Seyidov'un öncülüğündeki milletvekilleri İkbal Ağazade, Melahat İbrahimkızı, Zahid Oruc, Ganire Paşayeva ve İkram İsrafil tarafından hazırlandığı belirtildi.

    Ermenilerin Azerbaycan topraklarını işgal ettiğine de dikkat çekilen bildiride, ABD'de tasarının kabul edilmesinin bölgede mevcut durumu olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

    Ermeni iddialarının tarihçiler tarafından araştırılması gerektiği belirtilen bildiride, "Ümit ediyoruz ki, ABD gibi demokratik bir devlet, ABD-Türkiye ve ABD-Azerbaycan ilişkilerine zarar verecek bir karar almaz" denildi.

    Meclis'teki görüşme

    Azerbaycan meclisindeki oturum sırasında söz alan milletvekili Vahid Ahmedov, tasarının amacının, Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı baskı kurmak olduğunu söyledi. Tasarıyı sert şekilde eleştiren milletvekili Yakup Mahmudov da tasarının kabul edilmesinin, ABD'nin Türkiye ve Azerbaycan'a karşı uyguladığı çifte standardı gösterdiğini ifade etti.

    Mahmudov, "Asıl soykırım Azerbaycanlılara karşı yapılmıştır. ABD bunu görmemektedir" diye konuştu.

    Musavvat Partisi milletvekili Penah Hüseyin de "Bütün Azerbaycanlıların bu sorun hakkında Türkiye'nin yanında olduklarını belirtmeleri gerekir" dedi.

    Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Esedov da "ABD gibi büyük bir devletin, bir avuç Ermeni tarafından yönlendirilmesi komik bir durumdur" diye konuştu. Ermenilerin ABD siyasetinde etkili olduğunu söyleyen Esedov, "Biz, ABD'nin, işgal altında bulunan Yukarı Karabağ sorununda objektif olacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.

    Azerbaycan'ın iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi'nin (YAP) de ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne, tasarının kabul edilmesini kınayan bir mektup gönderdiği bildirildi.

    Kars Başkosolosu: "Azeri halkı üzgün"

    Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Ermeni iddialarına ilişkin tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesinin bütün Azerbaycan halkını çok üzdüğünü bildirdi.

    Sultanoğlu, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğu olarak bu tasarının kabul edilmesini kınadıklarını belirterek, alınan kararın çok adaletsiz olduğunu söyledi.

    Dünya kamuoyunun Ermenilere tepki göstermek yerine, Azerbaycan ve Türkiye'ye tepki gösterdiğini kaydeden Sultanoğlu, "Bu adaletsiz karar bütün Azerbaycan halkını çok üzdü. Alınan bu karar ne yazık ki çok adaletsiz bir karardır. Bu karar kardeş Türkiye'ye karşı nasıl tesir etmişse Azerbaycan'a da tesir eder. Dün Hocalı'da neler olduğunu görmezlikten gelenler, dünyaya demokrasiden ve insan haklarından ders vermeye çalışanlar, dünya kamuoyu önünde halen kanı kurumamış soykırımı görmezlikten geliyorlar" diye konustu.

    Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan tarafından işgal altında olduğunu ve 1 milyon Azerbaycan vatandaşının kaçkın duruma düşürüldüğünü belirten Sultanoğlu, "Dünya kamuoyu Ermenilere tepki göstermek yerine Türkiye ve Azerbaycan'a tepki göstererek, Ermenileri daha da azgınlaştırıyor. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde hiçbir hukuki esası olmadan kabul edilen bu karar, adaletsizce alınan bir karardır" ifadelerini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow