hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dille görmenin nasıl birşey olduğunu anlattı

    Dille görmenin nasıl birşey olduğunu anlattı
    expand

    Irak'ın Basra kentinde 2007 yılında bombalı saldırıda gözlerini kaybeden 24 yaşındaki İngiliz Onbaşı Craig Lundberg, diliyle görmesini sağlayan "BrainPort" isimli aygtı kullanan ilk kişi oldu. Lundberg, bu aygıt sayesinde çevresindeki cisimleri dış hatlarıyla rahatlıkla algılayabildiğini ve hatta bazı yazıları okuyabildiğini söyledi.

    ABD'de geliştirilen ve İngiliz Savunma Bakanlığı'nın girişimiyle ilk kez İngiliz Başçavuş Craig Lundberg'ta denenen "BrainPort" (beyin kapısı) adı verilen cihaz sayesinde, görme engelliler çevrelerindeki cisim ve şekilleri dillerinin üzerinde tuttukları 'BrainPort' adı verilen cihaz yardımıyla bir anlamda görebilecek.

    Cihaz, güneş gözlüğüne yerleştirilen bir video kamera ve diğer ucunda bulunan lolipop şeklindeki bir aygıttan oluşuyor.

    Yoğun bir eğitim programından geçti

    Yoğun bir eğitim programından geçirilen kullanıcı, bu akımlar arasındaki farklılıklar sayesinde kameranın yakaladığı görüntüyü algılayabiliyor.

    ABD'li Tümgeneral Gale Pollock liderliğindeki bir ekibin geliştirdiği cihaz, bir gözlüğe iliştirilmiş kamera ile dile yerleştirilen uzantısından oluşuyor. Gözlükteki kameradan gelen görüntüler, elektronik sinyallere çevrilerek dilin üzerinde tutulan aygıta iletiliyor.

    Aygıt, sinyalleri dil üzerinden beyne iletiyor. Beyin de bunları yeniden görüntüye dönüştürerek kullanıcının zihinsel olarak görmesini sağlıyor. Henüz prototip aşamasında bulunan aygıt, cisimlerin siyah beyaz ve iki boyutlu algılanmasına yardımcı oluyor.

    Aygıtı kullanan ilk kişi olan Lundberg, "BrainPort" sayesinde çevresindeki cisimleri dış hatlarıyla rahatlıkla algılayabildiğini ve hatta bazı yazıları okuyabildiğini söyledi.

    "Yardıma ihtiyacı olmadan yürüyebiliyor"

    Onbaşı Lundberg, "beyin kapısı" cihazı sayesinde okuyabildiğini, cisimlerin şeklini anlayabildiğini ve yardıma ihtiyaç duymadan yürüyebildiğini söyledi.

    Lundberg, "9 voltluk bir pili yalıyor ya da patlayan şeker yiyor gibi hissediyorsunuz. Kameranın dilinize gönderdiği sinyallerin ne anlama geldiğini ayırt edip bunları şekle dönüştürebiliyorsunuz" dedi.

    Kullanımı için gereken eğitim masraflarıyla birlikte 18 bin sterline bir başka hesaplama ile yaklaşık 45 bin TL'ye mal olan aygıt, cisimlerin görülmesini sağlamak üzere dile toplam 400 ayrı noktadan sinyaller gönderiyor. Uzmanlar cihazı daha küçük hale getirip kullanıcının ağzının içinde kalıcı olarak monte ederek daha rahat kullanım sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow