hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa'da volkan krizi sürüyor

    Avrupada volkan krizi sürüyor
    expand

    İzlanda'daki volkan patlaması, Avrupa'nın kabusu oldu. Eyfyallayöküll yanardağının faaliyetlerinin ise azaldığı açıklandı. Orta ve Kuzey Avrupa'da hava trafiği felç durumda ve yüzbinlerce yolcu perişan. Günlük zarar, 200 milyon dolardan fazla. Avrupa, 11 Eylül'den bu yana en büyük uçuş kriziyle karşı karşıya.

    İzlanda hükümeti tarafından yapılan açıklamada, volkanın faaliyetlerinin azaldığı yönünde göstergeler bulunduğu belirtildi.

    İzlanda Üniversitesinden jeofizik uzmanı Sigrun Hreinsdottir de volkanın faaliyetinin yoğunluğunda hızlı bir değişim beklediklerini ifade etmekle birlikte yeni patlamalar olabileceği uyarısında bulundu.

    İzlanda Üniversitesinden jeolog Magnus Tumi Gudmundsson, kül bulutları 8,5 kilometreye kadar yükselen yanardağı gözleyebilmeleri için rüzgarların bilim adamlarına temiz görüş açısı kazandırdığını, bugün ilk kez faaliyetlerini değerlendirmek için volkanın üzerinde uçabileceklerini söyledi.

    Bilim adamları, yanardağda ne kadar buzulun eridiğini tespit edip, patlamaların ne zaman sona ereceğini belirlemeye çalışacak.

    Gudmundsson, yanardağda yeterince buzul olduğu müddetçe, daha fazla kül bulutu oluşabileceğini, bunun da daha fazla uçuş iptallerine sebep olacağını ifade etti.

    Kül bulutları, sıcak magmanın, volkanın tepesindeki eriyen buzullarca hızla soğuması sonucu meydana geliyor.

    Bu arada, İskandinav Havayolları (SAS) uçuşların yapılamamasından dolayı bir günlük kaybın 160 milyon Danimarka Kronu (2 milyon 200 bin euro) olduğunu belirterek 2500 kişinin işine son verileceğini açıkladı.

    Her 3 uçuştan 2'si iptal

    Yanardağın püskürttüğü kül bulutu nedeniyle dün Avrupa genelindeki her 3 uçuştan 2'si iptal edilirken, kül bulutları nedeniyle hava koşullarının giderek kötüleşebileceğinden ve uçuşların daha da kısıtlanmasından endişe ediliyor.

    Havayolu şirketleri, iptal edilen uçuşlar nedeniyle yüzbinlerce yolcuya kiralık araç, tren bileti ve otel odası bulunması sorunuyla karşı karşıya kalırken, havacılık endüstrisinin sadece bir günlük zararının 200 milyon doları aşabileceği belirtiliyor.

    Avrupa hava trafik ajansı Eurocontrol Başkan yardımcısı Brian Flynn, Britanya hava sahasının büyük bölümüyle Avrupa'nın kuzey ve orta kesimlerinde birçok bölgenin uçuşa kapalı olduğunu kaydetti.

    Kuzey Avrupa'da uçuşların tümden durduğunu "gökyüzü tamamen boş" ifadesiyle anlatan Flynn, bugünün uçuşlar açısından daha da kötü olabileceğinden endişe edildiğini söyledi.

    Almanya hava sahası kapalı Erhan Merttürk / CnnTürk / Berlin: Alman Uçuş Güvenliği Dairesi Alman Hava Sahasının ve tüm havalimanlarının saat 15:00'e kadar kapalı olduğunu açıkladı. Uzmanlar durumu Avrupa'da şimdiye kadar yaşanmış en büyük havacılık kaosu olarak değerlendiriyor.

    Günde 16 bin yolcunun kullandığı Avrupa'nın en büyük 3. havalimanı Frankfurt'ta 1400 yolcu geceyi terminal binasında geçirdi. Havalimanı yakınlarındaki oteller tamamen dolu, kiralik araba bulunamıyor. Alman Turizm Birligi uçuşların iptal edilmesinden 50 bin turistin etkilendiğini açıkladı. Bunların önemli bir kısmını da Türkiye yolcusu turistler oluşturuyor.
    Cuma günü içinde kıta genelindeki 28 bin uçuştan 16 bininin iptal edildiğini belirten Flynn, bunun da bir önceki gün yapılan iptallerin iki katı olduğunu vurguladı.

    Eurocontrol uyardı: "24 saat daha etkili"

    Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol de, kül bulutlarının etkisinin en az 24 saat daha sürebileceğini bildirdi.

    Eurocontrol'den yapılan açıklamada, kül bulutları nedeniyle Avrupa hava sahasında normalde 22 bin olan uçuş sayısının 6 bine düşmesinin beklendiği belirtildi.

    Kuzey ve Orta Avrupa'nın çoğunda sivil uçuşların yapılmayacağını kaydeden Eurocontrol, aralarında Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, İtalya, İspanya ve Güney Balkan ülkelerinin de bulunduğu Güney Avrupa'da seferlerin yapıldığını vurguladı.

    Test uçuşları yapılıyor

    AB ülkelerinin İzlanda'daki yanardağ patlamasının ardından oluşan kül bulutunun uçaklara ne tür zarar verebileceğini incelemek için test uçuşları yaptığı bildirildi.

    Hollanda'nın Ulaşım, Bayındırlık Hizmetleri ve Su Yönetimi Bakanlığından yapılan açıklamada, KLM hava yollarına ait bir uçağın Düsseldorf-Amsterdam kentleri arasında test uçuşu gerçekleştireceği belirtildi.

    Bakanlıktan bir yetkili daha önce de Fransa ve Belçika'da bu tür test uçuşlarının yapıldığını söyledi. Yetkili, bu uçuşların normalden daha az bir yükseklikte gerçekleştirildiğini söyledi. Bu arada, Hollanda hava sahasının yarın saat 08.00'e (TSİ 09.00) kadar kapalı olacağı da duyuruldu.

    AB'den acil çağrı

    AB dönem başkanlığını yürüten İspanya'nın Ulaştırma Bakanı Jose Blanco, İzlanda'daki yanardağ patlamasının sonucunda oluşan kül bulutlarının Avrupa'daki hava ulaşımını kilitlemesinden dolayı AB ulaştırma bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı.

    AB ulaştırma bakanlarının pazartesi günü yapacakları toplantının, video konferans şeklinde organize edileceği bildirildi.

    Uçuşa kapalı hava sahaları

    İngiltere, İrlanda, Fransa, Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Belçika hava sahasını dün uçuşlara kapattı. İtalya'da Milana ve Venedik dahil olmak üzere kuzey kesimindeki havaalanları ile Almanya'da da tüm uluslararası havaalanları kapatıldı.

    İsveç ve Norveç'ten daha sonra yapılan açıklamada, hava sahalarının uçuşa uygun olduğu, ancak güvenlik nedeniyle havaalanlarını kapalı tutmayı sürdürecekleri bildirildi.

    Fransa'da ise başkent Paris başta olmak üzere ülkenin kuzeyindeki havaalanları pazartesi sabahına kadar kapalı kalacak. Başbakan Francois Fillon'un aldığı karar uyarınca, yerel saatle 08.00'e kadar bu havaalanları hava trafiğine kapanacak. Fillon, hava ulaşımının felce uğraması nedeniyle ortaya çıkan durumu değerlendirmek üzere bugün sağlık, ulaştırma ve çevre bakanlarıyla acil toplantı düzenledi. Başbakan Fillon, halk sağlığını güvence altına alabilmek için hava kalitesinin sürekli izlenerek ölçülmesi talimatını verdi

    Belçika ise uçuş kısıtlamalarını bugün sabah saatlerine kadar sürdüreceğini bildirdi. İsviçre, Slovakya, Hırvatistan ve Macaristan hava sahalarını kapatan ülkeler arasında yer alırken, Polonya Krakow dışındaki havaalanlarını bugün de kapalı tutmayı sürdüreceğini açıkladı.

    İtalya'nın kuzeyindeki hava sahasının da pazartesi gününe kadar kapalı kalacağı bildirildi.

    Almanya ve İrlanda'dan yapılan açıklamalarda da hava sahasının yarına kadar kapalı tutulacağı bildirildi. Almanya, hava sahasını saat 08.00'e kadar kapalı tutacağını belirtirken, İrlanda Havacılık Kumundan yapılan açıklamada da ülkenin bugün akşam saatlerinde açılması beklenen hava sahasının yarın saat saat 12.00'ye (TSİ 14.00) kadar kapalı tutulacağı duyuruldu.

    Öte yandan, Kosova'nın başkenti Priştine'deki uluslararası havaalanında çok sayıda uçak seferi iptal ediliyor. Priştine'deki THY temsilcisi Oğuz Türkeli ise bugün İstanbul-Priştine-İstanbul seferinin yapıldığını söyledi.

    Danimarka'da hava trafik kontrol yetkilileri, hava sahasının yarın yerel saatle 08.00'a (TSİ 09.00) kadar kapalı kalacağını bildirdi.

    İspanya ise kuzeyde kapatma kararı aldığı 7 havaalanını açma kararı aldı.

    Avusturya Hava Kontrol yetkilileri de küllerin yarattığı tehdit yüzünden bu gece 02.00'ye (TSİ 03.00) kadar hava sahasının kapalı tutulmasına karar verildiğini açıkladı.

    Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı, Bulgar hava sahasının kuzeyinin yaklaşan kül bulutu yüzünden bu gece 21.00'den itibaren kapatılacağını ilan etti.

    Bu arada, hava sahasının yarın saat 07.00'e (TSİ 09.00) kadar kapalı kalacağını duyuran İngiltere'deki hava yolu şirketi British Airways, Pazar günkü tüm uçuşlarını iptal ettiğini bildirdi.

    Sırbistan ile Karadağ ve Bosna-Hersek'in bir bölümünün yerel saatle 16.00'dan (TSİ 17.00) itibaren kapatıldığı da belirtildi.

    Amerikan havayolu şirketlerinin çoğunun Avrupa'ya uçuşlarını iptal ettiği bildirildi.



    Kül bulutunun etki alanı

    Eyfyallayöküll buzulundaki yanardağın çarşamba günü, bir ay içinde ikinci kez faaliyete geçerek kül püskürtmeye başlamasıyla oluşan kül bulutları Britanya, İrlanda ve İskandinavya ülkelerinin yanı sıra Orta Avrupa'yı da etkisi altına aldı.

    Bazı bölgelerde hava türbülansı oluşması, gökyüzünü kaplayan küller nedeniyle gündüzün bir anda adeta geceye dönmesi gibi olağandışı olaylar görülürken, birçok bölgede solunum rahatsızlıklarına yol açacağı endişesiyle halkın evlerinden çıkmaması, dışarıda bulunurken de tozdan korunmak için maske ve koruyucu gözlük kullanılması gibi uyarılarda bulunuldu.

    Bazı Avrupa kentlerine adeta kaos havası hakim olurken, Amsterdam'da ek tren seferleri kondu, Eurostar şirketinin Londra-Paris-Brüksel, Thalys şirketinin Fransa-Belçika-Almanya seferlerini tam dolu olarak yaptığı, önceden ayrılmış biletlerin bile satıldığı belirtildi.

    Britanya'dan Fransa'ya feribot seferleri için biletlerin telaşlı kalabalıklar tarafından rezerv edildiği, Londra'daki taksi şirketlerine Paris, Milano, Amsterdam ve Zurih'e gitmek yönünde isteklerde bulunulduğu da gelen haberler arasında.

    Diplomatik ziyaretler de nasibini aldı

    Kül bulutları turistik seyahatlerin yanı sıra iş seyahatleri ve diplomatik ziyaretleri de önemli ölçüde olumsuz etkiledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ABD'den ülkesine dönerken Portekiz'e inmek durumunda kalırken, New York'dan Madrid'e gelecek olan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg'in ertelenen yolculuğu nasıl tamamlayacağı henüz bilinmiyor.

    Kül bulutları, Afganistan'da yaralanan ve tedavi için ülkelerine dönmekte olan Alman askerlerini taşıyan uçağın rota değiştirerek İstanbul'a inmesi, ABD'nin İngiltere ve Almanya'daki üslerini geçici olarak kapatması gibi gelişmelere de yol açtı.

    İzlanda'da da ise sıcak küllerin volkan çevresindeki buz kütlelerini eritmesi nedeniyle iri buz parçaları akıntıyla sürükleniyor, ülkenin en büyük otoyol şebekesinde yer yer "ışıltılı" sel suları akıyor.

    Yerden yaklaşık 6 ila 9 kilometre yukarda oluşan kül bulutları ABD'nin doğu sahilleri ile Avrupa arasındaki uçak seferlerini bloke etmiş durumda. Bulutların önemli bölümü ise saatte yaklaşık 40 kilometre hızla Avusturya ve kuzey Fransa ile Rusya'nın doğu ve orta kesimlerine ilerliyor.

    Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısı ertelendi


    Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi'nin (Türkiye-AB KİK) 19-20 Nisan 2010 tarihlerinde İstanbul'da yapılacak 28. toplantısının, İzlanda'daki yanardağ patlaması sonucu Avrupa hava sahasının büyük bölümünün uçuşlara kapatılması nedeniyle ertelendiğini bildirdi.

    Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin temelini oluşturan 1963 Ankara Antlaşması'nın 27. maddesi uyarınca, 16 Kasım 1995 tarihinde oluşturuldu.

    Komite, karma bir yapıya sahip ve Türkiye ve AB kanadından, işçi-işveren ve diğer menfaat gruplarını temsil eden 18'er üyeden oluşuyor. Biri Türkiye kanadından, diğeri de AB kanadından seçilen iki Eş-Başkanı olan Komite, Brüksel ve Türkiye'de olmak üzere, yılda iki olağan toplantı gerçekleştiriyor.

    Türkiye-AB KİK'in Türkiye Kanadı Eş-Başkanlığı görevini, 1 Ekim 2008 TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik yürütüyor.

    200 Türk doktor dönemiyor

    Viyana'da düzenlenen tıp kongresine katılan 200 Türk doktor, uçak seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle Türkiye'ye dönemiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow