hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya basını İsrail'in baskınını böyle duyurdu...

    Dünya basını İsrailin baskınını böyle duyurdu...
    expand

    İsrail'in Gazze'ye yardım konvoyuna dün düzenlediği kanlı baskın dünya medyasında da geniş yankı buldu.

    ABD BASINI

    Washington Post:

    Washington Post, “Açık denizler İsrail'in yalnızlığını derinleştiriyor" başlığını attı.

    Haberde, "Kanlı İsrail baskını ABD liderliğindeki Ortadoğu barış çabalarını zora sokarken, İsrail'in yalnızlığını da derinleştirdi. Aynı zamanda İsrail'in bölgedeki en önemli müttefiki Türkiye ile ilişkilerini de yerle bir etme noktasına getirdi. Geceyarısı düzenlenen operasyonun, Gazze'deki İslamcı Hamas yönetimini güçlendireceği de açık" ifadesi kullanıldı.

    Wall Street Journal:

    Gazetenin haberinde şöyle denildi:

    “İsrail komandolarının yardım gemilerine yaptığı baskın bütün dünyada şok yarattı. Ancak en büyük darbeyi bir zamanlar yakın müttefik olan Türkiye ile İsrail ilişkileri gördü. Türk yetkililer ilk anda bütün ilişkileri yerle bir etmemeye özen gösterdiler. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İsrail'e karşı alınacak önlenmeleri saydıktan sonra, gazetecilerin sorusu üzerine, bu ülke ile ilişkileri kesmeyi düşünmediklerini açıkladı"

    Los Angeles Times:
    Los Angeles Times'da çıkan haberde de İsrail'in yardım götüren gemilere saldırısının "İsrail için bir halkla ilişkiler kabusu gibi göründüğü" belirtildi.

    Saldırının yankılarının, İran'a yeni yaptırımlar için uluslararası konsensüs sağlanması için çalışan ABD'nin bu çabaları üzerindeki dikkatleri dağıtma riski taşıdığı ifade edilen haberde, uluslararası toplumun ilgi odağının Gazze'ye yöneldiğine dikkat çekildi.

    Yazıda, Beyaz Saray'ın saldırıya yönelik açıklamasında temkinli davrandığı da belirtildi.

    Gazetede Megan Stack imzalı yazıda da saldırının, Türkiye'de, son yıllarda ilişkilerin bozulduğu İsrail'e karşı son kalan olumlu bakış açılarını da ortadan kaldırmış olabileceği kaydedildi. Yazıda, Türkiye'nin uzun süredir İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını açık şekilde eleştirdiği, ancak bu son olayın bardağı taşıran son damla olduğu belirtilerek, bu durumun iki ülkeyi soğuk bir barışa itebileceği ve Türkiye'nin Arap dünyasındaki statüsünü yükseltebileceği yorumunda bulunuldu.

    CNN:
    CNN'in haberinde de İsrail'in saldırısına yönelik dünya genelindeki protestolara ve uluslararası toplumun tepkilerine yer verildi.

    Saldırının Türkiye-İsrail ilişkilerinde zorluk yaratacağı ve bunun ABD için de "büyük bir diplomatik başağrısı" olduğu belirtilen haberde, İsrail askerlerinin, gemiye indiklerinde kendilerine demir çubuk ve bıçaklarla saldırıldığı, ateş açıldığı yönündeki iddialarına da yer verildi.

    İNGİLİZ BASINI

    BBC:
    BBC haberi, “En büyük darbeyi Türkiye-İsrail ilişkileri yiyecek" başlığıyla verdi.

    Haberde, “İsrail'in Gazze filosuna yaptığı müdahaledeki ölü sayısının yüksekliği İsrail'i diplomatik olarak zora soktu. Dünyanın her köşesinde bunun neden ve nasıl olduğu soruluyor. Birçok ülke olanları protesto ediyor. Ama belki de en önemli darbeyi Türkiye-İsrail ilişkileri yiyecek. Oaha kısa bir süre öncesine kadar iki ülke aşırı İslamcılığa karşı bölgede aynı stratejik vizyonu paylaşmaktaydı" yorumunda bulunuldu.

    The Times:
    Gazete, haberinde, “İsrail, Gazze konvoyuna ve sivillere uluslararası sularda düzenlediği ölümcül saldırıdan sonra Gazze kuşatmasını kaldırmaya zorlanacak. Bu olaydan sonra dikkatler, ambargonun kaldırılmasına çevrilecek. Nitekim, Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi Tony Blair, şimdiden, Gazze halkına yardım etmenin bir yolunun bulunması gerektiğini söyledi" ifadesini kullandı.

    Independent:
    Independent gazetesi de, "İsrail'in hücumbot diplomasisi küresel öfkeye neden oldu" manşetini attı.

    Gazetenin Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, "İsrail'in müdahalesinin Türkiye ile ilişkilere büyük darbe indirdiğini" belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

    "Türkiye şu anda Ortadoğu'da, geçmişte olduğundan çok daha hayati bir müttefik. Amerikan askerlerinin daha kolay bir şekilde çekilmesine yardımcı olarak, Irak'ta kritik bir rol üstleniyor. Ankara'nın İsrail ile ittifakı, Amerika'nın Ortadoğu politikasında kilit önem taşıyor. Türk Dışişleri Bakanı daha önce, yardım filosuna müdahalenin geri dönülmez sonuçlar doğuracağı konusunda uyarmıştı. Galiba bu diplomatik klişe ilk kez doğru çıkacak."

    Batılı liderlere ağır eleştiri

    Independent gazetesinin bir diğer deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk ise, "Batılı liderlerin insanların hayatını kurtarmaya yardımda çok korkakça davrandıklarını" yazdı.

    Beyaz Saray açıklamasını "zavallı", BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açıklamasını "gülünç" olarak niteleyen Fisk, "İngiltere Başbakanı (David) Cameron
    neredeydi? Başbakan Yardımcısı (Nick) Clegg neredeydi?" diye sordu. Fisk, yazısında şu ifadelere yer verdi:

    "Bu noktaya nasıl geldik? Belki de hepimiz İsrail'in Arapları öldürmesine alıştık. Belki de İsrail Arapları öldürmeye alıştı. Şimdi de Türkleri öldürüyorlar. Ya da Avrupalıları. Son 24 saatte Orta Doğu'da birşeyler değişti ve İsrailliler, (bu katliama verdikleri son derece aptalca tepki düşünüldüğünde), olan biteni kavrayamamış gibi görünüyor. Dünya artık bu zorbalıklardan bıktı usandı. Sadece politikacılar sessiz."

    Guardian:
    Guardian gazetesi de 5 tam sayfasını ayırdığı haberle ilgili, "İsrail kanlı saldırının ardından devlet terörü uygulamakla suçlanıyor" manşetini attı.

    Gazete, İsrail'in oynadığı kumarın kendisine çok pahalıya mal olacağını savunarak, İsrail'in uluslararası alanda daha da yalnızlaşmak ve Ortadoğu'da hayati önem taşıyan halkla ilişkiler savaşını kaybetmek gibi bir bedelle  karşı karşıya olduğunu yazdı.

    Guardian'ın Ortadoğu editörü Ian Black, olayın ardından, İsrail'inüzerindeki Gazze ablukasını kaldırma ve Hamas ile temas kurma baskısının artacağı ancak İsrail'in politikasında bir değişiklik olmayacağı yorumunu yaptı.Gazete başyazısında da konuya yer verdi ve İsrail'i eleştirdi.

    "AblukadanKatliama" başlıklı başyazıda, Somalili korsanlar dün uluslararası sularda 6 gemiye çıkıp 10 yolcuyu öldürse ve onlarcasını da yaralasa, bugün NATO'ya bağlıbir görev gücünün Somali kıyılarına doğru yola çıkmış olacağı yazıldı.

    Guardian buna karşın bugün İsrail kıyılarına doğru yol alan NATO gemilerinin olmadığınıkaydetti.İ srail donanmasından gelen, "kendilerine ateş açıldığı, linç edilmekten kurtulmak için karşılık verdikleri" açıklamasına da tepki gösteren Guardian, "Komandolar Filistin yanlısı aktivistlerin ne yapmasını bekliyordu ki? Kendilerini kaptanla köprü üstünde çay içmeye davet etmelerini mi?" ifadesini kullandı.

    Financial Times:
    Gazete olayı “ABD, İran konusunu yeniden düşünmeye zorlanacak" başlığıyla duyurdu.

    Haberde, “İsrail üzerinde artan uluslararası baskı, BM'yi İran konusunda ikna etmeye çalışan ABD'yi Ortadoğu'daki öncelikleri konusunda yeniden düşünmeye zorlayacak. Uluslararası kamuoyu saldırıyı lanetlerken, Fransa, Avrupa Birlği ve ABD zaman kazanmaya çalışıyor. Nitekim Beyaz Saray bu yüzden sadece yardım filosundaki olaylardan üzüntü duyduğunu açıklamakla yetindi" denildi.

    İSRAİL BASINI

    Haaretz:
    İsrail'in artık kendini savunmadığını öne süren gazete, “Biz artık İsrail'in Vietnam'ı haline gelen Gazze'deki kuşatmayı savunuyoruz. İnsani yardım taşıyan uluslararası gönüllülere, hem de uluslararası sularda ateş açarak bu savaşı kaybettik. Bu ikinci Gazze savaşı bize birincisinden daha pahalıya mal olacak" diye yazdı.

    Haaretz, İsrail'in 2008'de Gazze'ye saldırıp Hamas'a bir ders vermeyi amaçladığını belirterek şöyle yazdı:

    “Ama şimdi de bizim çıkarmamız gereken bir ders var. Biz artık İsrail'i savunmuyoruz. Biz kuşatmayı savunuyoruz. Ve bizzat kuşatmanın kendisi İsrail'in Vietnam'ı oldu. Ama en büyük kaybımız, neredeyse savaşın eşiğine geldiğimiz ve çok önemli bir bölgesel güç olan Türkiye ile ilişkiler oldu. Nitekim, bakan Benjamin Eliezer, bu iş Türkiye konusunda bize pahalıya mal olacak, diyerek durumun vehametini dile getirdi."

    Şalom:
    Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete ''Şalom'', internet sitesinde İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin haberi ''Gemiye Müdahale: Kamuoyunun üzüntüsünü paylaşıyoruz'' başlığıyla verdi.

    Siyasi ve kültürel Şalom gazetesinin ''www.salom.com.tr'' adlı internet sitesinde yer alan haberde, taşıdığı yardımları Gazze'ye ulaştırabilmek için ambargoyu delme kararıyla yola çıkan yardım filosundaki dokuz gemiden biri olan Mavi Marmara gemisinin, İsrail'in müdahalesine maruz kaldığı belirtildi.

    FRANSIZ BASINI

    Fransız basını, İsrail'in dün Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili "tüm dünyanın İsrail'i kınadığı ve buülkenin herkes tarafından tecrit edildiği" yorumunu yaptı.

    Liberation:
    Gazete, "Korsan devlet" başlığıyla verdiği haberde, dünyanın İsrail'i sert şekilde kınadığını belirtti.

    Gazetenin başmakalesindeyse "hiçbir gerekçenin böyle bir saldırıyı haklı çıkaramayacağı" belirtilerek, İsrail'in konuyla ilgili resmi açıklamasının ise "acınası" olduğu kaydedildi.

    Gemide bulunan insan hakları savunucularının İsrail için kesinlikle tehdit oluşturmadığı ifade edilen yazıda, İsrail'in özür dilememesi de eleştirildi.

    İsrail'in yardım gemisini ablukayı delme girişiminde bulunmakla suçladığı belirtilen yazıda, uluslararası toplumun bu ablukayı meşru görmediği kaydedildi.

    İsrail'in, güvenlik gerekçesiyle sürekli uluslararası hukuku ihlal ettiğibildirilen başmakalede, gerekirse artık İsrail'e uluslararası yaptırım uygulanabileceği ifade edildi.

    Yazıda, "İsrail güvenliğini şiddet kullanarak değil, uluslararası hukuka uyarak sağlamayı tercih etmek zorunda" ifadesi kullanıldı.

    Le Figaro:
    Le Figaro gazetesi de "İsrail tecrit edildi" başlığıyla manşetten verdiği haberde, bütün dünyanın İsrail'i kınadığını bildirdi.

    Le Figaro'nun başmakalesinde, "bu saldırının, İsrail'in tecrit edilmişliğini daha da kötüleştireceği" yorumu yapıldı.

    Başmakelede, "Türkiye ve İsrail arasında 1990'lı yıllarda oluşturulan veiki ülkeye de yararlar sağlayan stratejik işbirliğinin artık devam etmesinin zor olduğu" görüşü dile getirildi.

    Yazıda, "Türkiye'nin İran'a yaklaştığı, Arap ülkeler nezdindeki ağırlığını artırdığı, İsrail ve Filistin arasında arabulucu rolü üstlenerek, Mısır'ın yerine geçmek istediği bir dönemde, bu işbirliğinin tekrar eskisi gibi olamayacağı" yorumu yapıldı.

    Le Parisen:
    Le Parisen gazetesi ise "Genel Öfke" başlığıyla verdiği haberde, İsrailsaldırısının bütün dünyayı şoka uğrattığı belirtildi.

    BELÇİKA BASINI

    İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısı hemen bütün Belçika gazetelerinde manşetten verilirken, İsrail'in "onarılmaz bir hata" yaptığı ve "tarihinin en yalnız döneminde olduğu" vurgulandı.

    Le Soir:
    Le Soir gazetesi, "İsrail ölümcül baskınının ardından hiç olmadığı kadar yalnız" bağlığıyla verdiği haberde, dünyayı şoke eden saldırının ardından İsrail'in izole edileceğinin neredeyse kesinleştiğini belirtti.

    İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine baskında sivillere ateş eden fotoğraflarıyla dün Türkiye'deki protesto gösterilerinden kareler kullanan gazetenin köşe yazarları da İsrail'in uluslararası hukuku hiçe saydığı, bu baskınla imajını daha da kötüleştirdiği ve olanlardan Hamas'ın karlı çıktığı üzerinde durdu.

    La Libre:
    La Libre gazetesi, "Onarılamaz" manşetiyle verdiği haberde, İsrail'in bu saldırı nedeniyle alacağı karışılığın ülkede hiç kimseyi memnun etmeyeceğini, "Yahudi devletinin felaket yaşadığını" yazdı.

    Gazeteye göre aşırı sağcı hükümetin işbaşına gelişiyle dünyada imajı ağır darbe alan İsrail, özellikle "yardım filosunun patronu" Türkiye ile ilişkilerini
    bozduğu için ciddi yaptırımlarla karşılaşacak. İsrail'in gemilerdeki sivillere saldırısında ileri sürdüğü "meşru müdafaa" savunmasını ciddi bulmayan gazete, İsrail askerlerinin baskına hazırlıksız geldiğini savunurken, görüşüne başvurulan yorumcular, İsrail'in gerçekten barış istemediği ve tüm Filistinlilere terörist muamelesi yaptığı üzerinde durdu.

    De Standaard:
    Flamanca yayımlanan De Standaard gazetesi, baskının dünyayı şoke ettiğini, Türkiye'nin İsrail'i "terör devleti" olarak tanımladığını bildirdi.

    İSPANYOL BASINI

    El Pais:
    Gazete, "İsrail, uluslararası yasalara saldırıyor" ifadesini başlığında kullandı ve İsrail'in "orantısız bir müdahale yaptığı konusunda herkesin hemfikir olduğunu" belirtti.

    Saldırının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu "gerçek ve derin bir soruşturma yapmaya zorladığını" yazan El Pais, "İsrail'in uyguladığı şiddet, geleceği daha da kötü bir belirsizliğe sokuyor. İsrail hükümeti sadece, bölgedeki tek müttefiği Türkiye'yi tamamen kaybedip, izole olmakla kalmıyor aynı zamanda
    başlayan barış görüşmelerinde başa dönüyor. İsrail'in ahmakça suçları, Arap dünyasında da öfke yaratıyor ve Hamas'a oksijen veriyor" görüşünü savundu.

    El Mundo:
    "İsrail'in korsanca saldırışı uluslararası öfke yaratıyor" başlığını atan El Mundo gazetesi de saldırıyı AB'nin, "kabul edilemez" olarak nitelendirdiğini ve hemen kınadığını, tüm dünyada protesto gösterileri yapıldığını, AB, ABD, BM gibi uluslararası komitelerin İsrail'den açıklama istediğini yazdı.

    ABC:
    Gazete, "İsrail'e karşı protesto dalgası" ifadesini ön plana çıkartarak, saldırının uluslararası tansiyonu çok yükselttiğine dikkati çekti.

    La Vanguardia:
    Katalonya bölgesinin önemli gazetelerinden La Vanguardia, İsrail'in gemilere yaptığı saldırının Avrupa'nın önemli başkentlerinde ve dünyanın birçok yerinde gösterilere neden olduğunu, bu meselenin, "uluslararası ciddi bir krize dönüşmesi tehditinin bulunduğunu" belirtti.

    İTALYAN BASINI

    La Repubblica:
    La Repubblica gazetesi, "Aktivistlerin gemisinde kıyım" manşetinin spotunda, "İsrail, Gazze'ye giden yardım konvoyuna saldırdı: 9 ölü var. Tüm dünyadan kınama. Türk konvoyu geceleyin saldırıya uğradı. Ankara'ya göre bu,
    devlet terörüdür. Arap ülkeleri isyanda. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu orduyu savundu ve (ABD Başkanı Barack) Obama'ya yapacağı ziyareti iptal etti" ibareleri kullanıldı.

    La Stampa:
    Torino merkezli La Stampa gazetesi, "Gemiye operasyon, İsrail'e yargılama" manşetiyle çıktı. Spotta, saldırının tüm dünyada tepki çektiğine işaretle şu cümleler kullanıldı:

    "Gazze'ye yardım konvoyuna saldırıldı, Türk gemisinde 10 ölü var. 4 İtalyan da gözaltında. Netanyahu-Obama görüşmesi iptal edilirken, BM Güvenlik Konseyi toplandı. AB şiddeti kınarken, (İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio) Napolitano da kaygılandığını söyledi."

    Il Sole 24:
    İtalya'nın en önemli ekonomi gazetesi Il Sole 24 "İsrail'den saldırı", merkezi Roma'da olan Il Messaggero gazetesi "Yardım gemilerinde kıyım" ve sol çizgideki günlük gazetelerden Il Manifesto "Devlet terörü" manşetleriyle çıktı.

    Il Giornale:
    Başbakan Silvio Berlusconi'ye ait yayın organlarından biri olan sağ çizgideki Il Giornale gazetesinin ise İsrail yanlısı bir manşet kullanması dikkati çekti.

    "İsrail ateş etmekle iyi yaptı" biçiminde bir manşet atan Il Giornale gazetesi, Gazze'ye insani yardım götüren barış gönüllülerini "teröristlerin arkadaşları" diye niteledi.

    YUNAN BASINI

    Kathimerini:
    Kathimerini gazetesi, "İsrail'e uluslararası protesto" başlıklı haberinde, İsrail özel komandolarınca düzenlenen kanlı saldırının tüm dünyanın tepkisine yol açtığını yazdı.

    Uluslararası sularda seyreden filoya karşı İsrail'in aşırı şiddet kullandığını, saldırıda yaşamını yitirenlerin çoğunlukla Türk vatandaşı olduğunu belirten gazete, Türkiye'nin olaya sert tepki verdiğini ve İsrail Büyükelçisi'ni derhal Ankara'ya çağırdığını kaydetti.

    Gazete, Türkiye ve Lübnan'ın talebinden sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplandığını da bildirdi.

    To Vima:
    "Kanlı saldırı için uluslararası öfke" başlığını kullanan To Vima gazetesi ise tam teçhizatlı İsrail komandolarının Gazze'ye insani yardım taşıyanlara gece yarısı düzenlediği baskının tüm dünyayı dondurduğunu kaydetti.

    To Vima, İsrailli askerlerin "Mavi Marmara" gemisine çıkmadan öncesivillere ateş açtıklarını belirtirken, bunun gerek Avrupa gerekse Müslüman dünyasında tepki dalgası yarattığını yazdı.

    ALMAN BASINI

    Alman gazeteleri İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırmasına geniş yer verdi.

    Bild:
    Bild gazetesi, "İsrail, Hamas yardımcılarının filosuna saldırdı" şeklinde duyurduğu haberde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de olayın en hızlı şekilde aydınlatılmasını istediğini ifade etti.

    Haberde "dayanışma filosu" olarak nitelendirilen yardım ekibinin, "İsrail'in uyarısına rağmen deniz ablukasını delmek için Kıbrıs'tan yola çıktığı, gemilerde 10 bin ton yardım malzemesinin bulunduğunun iddia edildiği ve bu eylemin Gazze'deki terör rejimini desteklemek için yapıldığı" tezleri savunuldu.

    ARAP BASINI

    Arap basını, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırısını genelde "katliam" olarak değerlendirdi.

    El Hayat:
    Suudi Arap sermayeli El Hayat gazetesi, "İsrail Özgürlük Filosunu öldürdü, dünya baş kaldırdı" manşetini kullanırken, İsrail'in davranışını, "bütün cezalardan uzun zaman kaçtığı için öldürme iştahı kabarmış bir katilin davranışı"na benzetti.

    El Ahbar:
    Mısır'da yayımlanan hükümet yanlısı El Ahbar, bağımsız El Düstur ve muhalif El Vafd, saldırıyı "katliam" olarak değerlendirirken, bağımsız El Masri El Yom gazetesi, "Özgürlük kanı Akdeniz'e aktı" ifadesine yer verdi.

    El Ahbar gazetesi "(ABD Başkanı Barack) Obama yönetimi İsrail'in suçunu haklı çıkardı, özgürlük kana bulandı" gibi
    ifadelerle, "Şafak katliamı Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası olacak" görüşüne yer verdi.

    En Nahar:
    Lübnan'da yayımlanan En Nahar gazetesi, "Özgürlük Filosu İsrail'i Türklerin kanında boğdu" manşetini kullanırken, "Zaten zayıflamış İsrail-Türkiye ilişkileri dönüşü olmayan bir noktaya geldi" yorumunda bulundu.

    El Haliç:
    Birleşik Arar Emirlikleri'nde çıkan El Haliç, "İsrail denizin ortasında özgürlüğü öldürdü" başlığı altında, "Kanun dışı bir çete tarafından insanlığa karşı işlenen savaş suçunu" kınadı.

    Dubai hükümetinin El Beyan gazetesi, "Özgürlük filosuna karşı İsrail devlet terörü" başlığını kullanırken, "Birleşmiş Milletler daha ne kadar uluslararası hukukun ihlalini kabul etmeyi ve savaş suçu işlenmesine göz yummayı sürdürecek" sorusuna yer verdi.

    Gulf News:
    Muhabirlerinden biri gemide bulunan Gulf News gazetesi ise "Özgürlüğe saldırı" başlıklı yazısında, "On yıllardır İsrail katliamlar yapıyor ve bundan sıyrılıyor. İsrail'in terörist hükümetine dünyanın 'yeter' deme zamanı geldi" yorumuna yer verildi.

    Arap News:
    Suudi Arabistan'da yayımlanan Arap News, "Denizde cinayet" başlıklı yazısında, "İsrail, uluslararası sularda kanlı korsanlığıyla dünyaya gerçek renklerini yeniden gösterdi" yorumunda bulundu.

    El Riyad:
    El Riyad gazetesi "Dünya şokta" derken, Okaz gazetesi "İsrail'in Özgürlük Filosuna yaptığı şey, bu varlığın (ülkenin) insanlığa karşı suç  işlemekte tereddüt etmeyen bir grup suçlu tarafından yönetildiğini milyonuncu kez kanıtlıyor" ifadesini kullandı.

    El Kabas:
    Kuveyt'te yayımlanan El Kabas gazetesi de Arap ve Müslümanları "İsrail'e işlediği suçları için ağır bir bedel ödetmeye" çağırdı ve bu ülkeyle bütün ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulundu.

    PAKİSTAN BASINI

    The News:
    The News gazetesi, "İsrail yardım gemisine saldırdı" manşetinin alt başlığında gemide bulunan iki Pakistanlı'dan haber alınamadığı belirtildi.

    Gemilerdeki iki Pakistanlıdan biri gazeteci diğeri de bir aktivist.

    Frontier:
    Frontier gazetesi İsrail saldırısını, "Müslümanları uyandırma saldırısı" olarak nitelendirirken, Nation gazetesi, "İsrail yardım konvoyunu vurdu: 19 ölü" manşetiyle çıktı.

    Daily Times:
    Daily Times gazetesi ise, İsrail karşıtı gösterileri manşetine taşıdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow