hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır Gazze'ye yardım gemilerine izin verdi

    Mısır Gazzeye yardım gemilerine izin verdi
    expand

    Mısır, Refah sınır kapısından Gazze'ye yardım getiren bir Cezayir konvoyuna izin verdi.

    Gazze yardım gemilerine yönelik İsrail saldırısının hemen ardından Mısır'ın Refah sınır kapısını iki hafta kadar önce açmasına karşın, Gazze'deki yetkililer Cezayir yardım konvoyunun bölgeye sokulmadığını bildirmişlerdi.

    Cezayir'de bir dernek tarafından Gazze'ye dayanışma amacıyla gönderilen ilaç ve gıda ile birlikte gelen 16 kişilik heyette, 3 parlamento mensubu ve diğer yetkililer bulunuyor.

    Mısırlı yetkililerin sadece 3 parlamenterin girmesine izin verdiği, ancak yardıma engel olduğu, Cezayir heyetininse yardımlarla birlikte girmekte ısrarlı olduğu belirtilmişti.

    "Avrupalı gözlemciler eşlik etsin"

    Öte yandan, Gazze'deki Ablukaya Karşı Halk Komitesi Başkanı ve bağımsız milletvekili Cemal El Hudari, Gazze limanının Avrupalıların gözetiminde faaliyet göstermesini öngören bir plan hazırladı.

    El Hudari'nin planında, Ramallah'taki Filistin yönetimiyle Yunanistan arasında bir anlaşma yapılarak, Gazze'ye gönderilen yardım ve ticari malların Yunan limanlarından birinden gemilere yüklenmesi ve önce Avrupalılar tarafından kontrol edilmesi öngörülüyor.

    Cemal El Hudari'nin söz konusu planını Mısır, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Gazze'deki fiili hükümetin Başbakanı İsmail Haniye'ye sunduğunu bildirildi.

    El Hudari, "Plan, Filistin yönetimi ile Avrupa Birliği arasındaki geçiş noktalarıyla ilgili anlaşmanın, Gazze limanını da kapsayacak şekilde genişletilmesini öngörüyor.

    Buna göre AB gözlemcileri, gemilere yüklenen malları inceleyerek kontrol edecek, ayrıca yine AB gözlemcilerinden oluşacak bir ekip gelen gemilere, herhangi bir başka madde yüklenmediğinden emin olunması için Gazze'ye kadar eşlik edebilecek" dedi.

    El Hudari ayrıca, İsrail'in 31 Mayısta, Gazze'ye yardım getirirken 9 Türk'ün hayatını kaybettiği saldırı sırasında el koyduğu gemilerin de serbest bırakılmasını istedi. Gazze filosu içindeki gemilerden biri, Rachel Corrie Gazze Özgürlük Hareketine aitti.

    Ablukaya Karşı Halk Komitesi Başkanı, gemilerle gelen yardımların da organizatörlere iade edilmesini istedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow