hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eksen kayması: Bir yorum da Davutoğlu'ndan

    Eksen kayması: Bir yorum da Davutoğlundan
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eksen kayması tartışmalarına ilişkin olarak, bunları iyi niyetten, objektiflikten yoksun, konjonktürel değerlendirmeler olarak gördüklerini söyledi.

    Norveç'te bulunan Davutoğlu, kaldığı otelde basına yaptığı açıklamada, bunların tamamen konjonktürel şekilde yapılan değerlendirmeler olduğunu söyledi.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Ve dikkat ederseniz, Türkiye ne zaman çevre bölgelerinde aktif hale gelmişse, etki gücü artmışsa, bu tür tartışmalar özellikle başlatılmıştır. Biz bunları iyi niyetten, objektiflikten yoksun, konjonktürel değerlendirmeler olarak görüyoruz" diye konuştu.

    Davutoğlu, "Türkiye Yunanistan ile çok kapsamlı anlaşmalar imzalarken eksen kayması tartışması olmuyordu da, Ortadoğu'da daha aktif rol aldığında mı oluyor. Türkiye, Suriye-İsrail görüşmelerini yürütürken eksen kayması yokken, şimdi Türkiye Gazze konusunda insani bir tutum aldığı zaman mı eksen tartışması oluyor" diye sordu.

    Bakan sözlerine, "Türkiye Irak'ta Sunni grupları sürece sokarken Doğu'ya dönmüş olmuyordu da, şimdi Türkiye bölgede daha aktif rol aldığı zaman mı bu tartışmalar başlıyor. Türkiye AB sürecini kararlı bir şekilde Avrupa'daki bazı çevrelerin bütün caydırıcı adımlarına rağmen eksen kayması yaşamıyordu da, şimdi mi yaşıyor. Bunlar son derece gereksiz tartışmalardır" diye devam etti.

    Türkiye'nin dış politikasının, Türkiye'nin coğrafyası ve tarihine uygun şekilde çok boyutlu ve bütün bu unsurları kuşatan şekilde sürdürüleceğini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin çok boyutlu dış politikasının ana unsurlarının başında AB ve NATO üyeliğinin geldiğini kaydetti.

    Davutoğlu ayrıca, Türk dış politikasında Orta Asya'ya dönük ilginin az olduğu gibi bir kanaatin kesinlikle temelden yoksun olduğunu söyledi.

    Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü liderlerinin Norveç'e tasfiyesi konusuyla ilgili bir soru üzerine de Davutoğlu, teröre karşı işbirliği konusunda Norveç ile yakın temaslar olduğunu, ancak bahsedilen tarzda bir konunun gündemde olmadığını belirtti

    Cemil Çiçek: "Eksen yerinde"

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de  "eksen kayması" tartışmasıyla ilgili açıklama yaptı.

    Çiçek, Türkiye'nin ekseninin yerinde, istikametinin doğru olduğunu belirterek, "İstikamet, çağdaş dünyadan yanadır, uluslararası hukuktan yanadır, barış ve istikrardan yanadır, Türkiye'nin istikameti bu manada değişmez" diye konuştu.

    Cemil Çiçek, "eksen kayması" olduğunu söyleyenlerin aslında bunu politik düşüncelerle, önyargılarla söylediklerini ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow