hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NATO Genel Sekreter Yardımcısı bir Türk

    NATO Genel Sekreter Yardımcısı bir Türk
    expand

    Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Büyükelçi Hüseyin Diriöz, NATO Genel Sekreter Yardımcısı oldu. Türkiye; Diriöz'ün, NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilmesi için kulis çalışmaları yürütüyordu.

    NATO sözcüsü, "Savunma Politikası ve Planlamasından sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına" getirilen Diriöz'ün siyasi-askeri politika ve planlama konularında NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in birinci danışmanı olacağını söyledi.

    NATO sözcüsü, siyasi-askeri politika ve planlama konularında NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in birinci danışmanı olacak Diriöz'ün sorumluluk alanları arasında NATO savunma politikası, üye ülkelerin ulusal ve toplu savunma ve güç planlarını destekleyici mekanizmaların planlanması, savunma reformu, AB dahil diğer uluslararası örgütlerle savunma politikası işbirliği, lojistik ve nükleer (caydırıcılık) politikanın bulunduğunu bildirdi.

    Diriöz, NATO'da hazırlıkları süren ve kasım ayındaki Portekiz zirvesinde kabul edilmesi beklenen yeni stratejik konseptin siyasi güdümünde önemli rol oynayacak.

    Hüseyin Diriöz, görev süresi boyunca Kuzey Atlantik Konseyi'ne karşı sorumlu olacak.

    Rasmussen'den talep edilmişti

    NATO'ya Türk genel sekreter yardımcısı atanması, Türkiye'nin Nisan 2009'da Anders Fogh Rasmussen'in genel sekreter seçilmesi sırasındaki taleplerinden biriydi.

    Rasmussen'in de kabul ettiği bu beklenti, bir yıla yakın bir süre yerine getirilemedi. İlk andan itibaren pozisyon için adı geçen isim Büyükelçi Hüseyin Diriöz'dü.

    NATO atanması gelmeyince, Diriöz Büyükelçiler Kararnamesi ile Roma'ya atandı. Ancak Brüksel'den gelen haberle, Roma yerine NATO karargahının bulunduğu Brüksel'e gidecek.

    Dışişleri'nden açıklama

    Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Hüseyin Diriöz'ün NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevine seçilmesinin, Türkiye'nin, "NATO'ya bugüne kadar sağladığı katkıların daha da güçlendirilmesini sağlayacağını" bildirdi.

    Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Büyükelçi Hüseyin Diriöz'ün daha önce NATO Yazmanlığında görev yaptığı ve ittifakın gündemindeki konular hakkında önemli birikime sahip olduğu belirtildi. Açıklamada, "Büyükelçi Diriöz'ün seçilmesiyle bir Türk vatandaşının yaklaşık 30 yıl aradan sonra NATO'da Genel Sekreter Yardımcılığı görevini üstlenmiş olacağı" kaydedildi.

    Diriöz'ün, Savunma Politikası ve Planlamasından sorumlu NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevine seçildiğinin bugün NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na bildirildiğinin belirtildiği açıklamada, "NATO'daki üst düzey görevlerin müttefikler arasında adil ve eşit bir şekilde dağılımı, Genel Sekreter Rasmussen'in seçimi sürecinde vurguladığımız konulardan birisiydi. Büyükelçi Diriöz'ün Genel Sekreter Yardımcılığına seçilmesiyle bu yöndeki beklentimiz yerine getirilmiş olmaktadır" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow