hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Türkiye'ye son sözünü söyledi

    İsrail Türkiyeye son sözünü söyledi
    expand

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze yardım gemilerine düzenlenen operasyonla ilgili özür dilenmesi ve gemide ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesi konusundaki Türk taleplerine olumsuz yanıt verdi. Netanyahu, gemi baskını kurbanlarına tazminat ödenmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

    Ordu radyosunun haberine göre Netanyahu, partisi Likud'un grubunda yaptığı konuşmada, İsrail'in, gemi olayı kurbanlarına tazminat ödemeye niyetli olduğu yolundaki haberleri yalanladı.

    Netanyahu, Ankara ile yapılan ve uzlaşmazlığa diplomatik bir çözüm bulunması amacıyla yapılan görüşmelerin devam ettiğini belirtirken, bu görüşmelerin İsrail askerlerine karşı açılabilecek davaları önleme amaçlı olduğunu vurguladı.

    Türkiye ile ilişkilerin önemli olduğunu ifade eden Netanyahu, "Bizim kötü niyetle hareket etmediğimizi, meşru müdafaa yaptığımızı kabul etmeleri gerekiyor" ifadesini kullandı.

    Haberde, olayla ilgili Türkiye'den özür dilenmesi halinde, Kudüs'ün, İsrail askerlerinin uluslararası davalara muhatap olacağı endişesi taşıdığı dile getirildi.

    Ordu radyosunun haberinde, Karmel dağlarındaki yangının söndürülmesine Türkiye'nin yardımda bulunmasından sonra, İsrailli yetkililerin Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi yolundaki ümitlerini dile getirdikleri, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'den özür beklediği hatırlatıldı.

    Haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da, taraflar arasında Cenevre'de yapılan görüşmelerde bir anlaşmanın formüle edildiğine ilişkin haberleri "spekülasyon" olarak değerlendirdiğine işaret edildi.

    Bu arada İsrail parlamentosunun (Knesset), Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara'ya düzenlenen baskının ardından, Türkiye'nin özür ve tazminat talebini çarşamba günü görüşmesi bekleniyor.

    İsrail parlamentosunun parti grup başkanlarından oluşan komisyonu, Likud milletvekillerinden Dani Danon'un, Türkiye'nin talebine ilişkin genel kurulda görüşme yapılması önerisini kabul etti.

    Knesset Başkanvekillerinden Danon, konunun gündeme alınmasını isterken, bu konuda hükümetten bir yanıt beklediklerini ifade edip, "İsrail devletinin, ordunun komandolarına zarar veren teröristlere tazminat ödemesi düşünülemez. Böyle bir tazminat konusu, teröre teslim olmaya benzer ve bundan sonraki saldırılar için de motivasyon yaratır" dedi.

    Danon, bu önergenin tartışılması sırasında hükümetten, İsrail'in tazminat ödeme gibi bir niyetinin olmadığı cevabını alacaklarından emin olduğunu dile getirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow