hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kamu hastaneleri özerkleştiriliyor

    Kamu hastaneleri özerkleştiriliyor
    expand

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı kabul edildi.

    Tasarıya göre, bakanlığa bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları, yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre, bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla, kamu tüzel kişiliğinde, bakanlığın ilgili kuruluşu statüsünde birliğe dönüştürülecek.

    Tasarıyla genel sekreter, tıbbi hizmetler başkanı, idari hizmetler başkanı, mali hizmetler başkanı, uzman ve hastane yöneticisi pozisyonları kapsamında, 2 bin 860 yeni kadro ihdas edilecek.

    Sunulan hizmetin büyüklüğü göz önünde bulundurularak, aynı ilde birden fazla birlik kurulabileceği gibi birden fazla ili kapsayacak şekilde de birlik kurulabilecek.

    Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetleri ve yatırımlarının müştereken planlanması ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla, belirleyeceği birden fazla birliği bir araya getirerek, birlikler koordinatörlüğü oluşturabilecek.

    Birlikler, yönetim kurulu, genel sekreterlik ve hastane yöneticiliklerinden oluşacak. Yönetim kurulu, ayda en aza iki defa, en az 5 kişiyle toplanacak.

    Hastanelere puan verilecek

    Birliğe bağlı hastaneler, hastane yöneticisi tarafından yönetilecek. Hastane yöneticisine bağlı olarak başhekimlik, idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulacak.

    Hastaneler; hizmet altyapısı, organizasyonu, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti gibi konularda bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre değerlendirmeye tabi tutulacak.

    Değerlendirme sonuçlarına göre hastanelere 100 üzerinden puan verilecek ve her yıl değerlendirme yenilenecek. Puanlarına göre hastaneler A, B, C, D ve E olmak üzere 5 sınıfa ayrılacak.

    Bu şekilde sınıflara ayrılan hastanelerin, kapasite ve kaynaklarını birleştirerek aralarında görev paylaşımı yapılmasına, böylece daha rasyonel çalışmasına imkan vermek üzere hastane grupları oluşturulacak ve bu grubun ağırlıklı ortalaması C ve üzeri olanlar birliğe dönüştürülebilecek.

    Yapılan değerlendirme sonucunda; birliğin E sınıfına düşmesi, önceki değerlendirme sonucuna göre iki sınıf birden düşmesi, önceki değerlendirme sonucuna göre bir sınıf düşmesi, ikinci ve üçüncü değerlendirmelerde de düştüğü sınıfın üzerine çıkamaması, D sınıfına düşmesi durumunda ilgili eksiklikleri gidermek için verilen uygun süre içinde C veya üzeri sınıflara geçememesi, yönetim kurulu değişikliği sonucunda E veya D sınıfında devir alınan birliklerden D sınıfındaki birliğin üçüncü değerlendirmede C sınıfına, E sınıfındaki birliğin de ikinci değerlendirmede D, üçüncü değerlendirmede C sınıfına çıkamaması durumunda birliklerde yönetim kurulu üyelerinin görevleri ile birliğin daire başkanı, başhekimi, müdürü ve büro personelinin sözleşmeleri sona erecek.

    Birliklerin yönetim kurulları, bakanlıkça belirlenen hedef, politika, stratejik plan ve mevzuata göre yıllık performans programı hazırlayacak.

    Birlik, bölgesinde hizmetlerin etkin, kolay ulaşılabilir, verimli ve halkın ihtiyaçlarına uygun şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla; hastane ve ünitelerin kurulması, kapatılması, birleştirilmesi önerisinde bulunacak. Birliklerin satın alma ve kiralama yetkisi olacak.

    2 bin 860 yeni kadro ihdas edilecek


    Kamu Hastane Birliklerinde; genel sekreter, tıbbi hizmetler başkanı, idari hizmetler başkanı, mali hizmetler başkanı, uzman ve hastane yöneticisi pozisyonları kapsamında 2 bin 860 yeni kadro ihdas edilecek.

    Mevcut başhekim, müdür, başhekim yardımcısı ve müdür yardımcısı pozisyonlarıyla birlikte toplam pozisyon sayısı 9 bin 910 olacak.

    Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak istihdam edilenlerden uygun niteliklere sahip olanlar, kendilerinin isteği ve kurumlarının onayıyla söz konusu pozisyonlarda sözleşmeli statüde istihdam edilebilecek. Bu pozisyonlara atanacak personelde, atanacakları alanlara göre belli nitelik ve statüler aranacak.

    Ülke genelinde sağlık personelinin dengeli dağılımını sağlamak amacıyla birliklerin kadro ve sözleşmeli sağlık personeli pozisyonlarına yapılacak atama ve nakillerle ilgili planlama yapma ve yerleştirme yetkisi bakanlığa ait olacak.

    Ek ödeme yapılabilecek

    Personelin katkısıyla elde edilen birlik gelirlerinden, birlik personeline ek ödeme yapılabilecek. Ödemeler, personelin unvanı, görevi, çalışma şartları, performansı, çalıştığı bölümün taşıdığı riske göre belirlenecek.

    Personelin katkısıyla elde edilen birlik gelirinden, personele bir ayda yapılacak ek ödeminin tutarı, aldığı aylığın; klinik şefleri ve şef yardımcılarıyla uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800'ünü, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirlenen dallarda uzman olanlarla, uzman diş tabiplerinde yüzde 700'ünü, pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500'ünü, eczacılarda yüzde 152'sini diğer personelde ise yüzde 150'sini geçemeyecek.

    Personele yapılacak aylık ek ödeme miktarı, personelin katkısıyla elde edilen aylık birlik gayrisafi hasılatının yüzde 40'ını aşamayacak.

    Birliğin sermayesi; devredilen sermaye, birlik karları, bağış ve yardımlarla gerektiğinde bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödeneklerden yapılacak yardımdan oluşacak. Birlik, verdiği sağlık hizmetlerinden de gelir elde edecek.

    Yönetim Kurulu feshedilebilecek


    Birliklerin görev ve hizmetlerini, ciddi şekilde aksatmaları ve bu aksamaların halkın sağlığını tehdit etmesi hallerinde, bakanlıkça yönetim kurulu feshedilerek yerine geçici yönetim oluşturulacak.

    Birliklerde çalışan personelin her türlü aylık ve mali haklarıyla diğer sosyal hakları, birlik bütçesinden karşılanacak.

    Birliğe dönüştürülmesine karar verilen sağlık kurumları bünyesinde bulunan baştabip, baştabip yardımcısı, hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı ve başhemşire unvanlı kadrolar, birliğe dönüştürmeye ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürürlük tarihi itibariyle sona erecek.

    Görevleri sona eren personel en fazla 3 ay içinde kazanılmış hak ve aylık derecelerine uygun kadrolara atanacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow