hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Et ihalesini "Hacılar" aldı

    Et ihalesini Hacılar aldı
    expand

    Et fiyatlarındaki artışı dengelemek amacıyla 4 bin 25 ton kasaplık sığır alımı için düzenlenen ihaleye yurtdışından Türk işadamlarına ait 3 firma teklif verdi. En düşük teklif 1 milyon 299 bin 950 euro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda'dan geldi.

    EBK Daire Başkanı Yusuf Gül'ün ihale komisyonu başkanlığında EBK Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ihaleye, yine yurtdışından 2 Türk firması şartname almasına karşın, 10 günlük teslim süresini kısa bularak teklif vermedi.

    Basının yoğun ilgi gösterdiği ihaleye Berlin merkezli Hacılar Helal Et, Dituria Sro, Sc. Agro Hilal Srl firmaları teklif verdi.

    İhalenin başlangıcında basının sadece görüntü almasına izin verildi.

    Basın mensupları kısa bir süre görüntü aldıktan sonra dışarıya çıkarılırken, ihaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, "Madem pazarlık usulü yapılacak neden basının önünde yapılmıyor" dedi.

    "İhalede oluşan fiyat çok düşük"


    CHP'li Öğüt, ihaleye katılan 3 firmadan biri olan Sc. Agrohilal Srl'nin, evrakında eksiklik bulunduğu için ihaleden elendiğini belirtti.

    Diğer firma Dituria Sro'nun da Ankara'ya 500 ton kasaplık sığır için 1 milyon 340 bin euro teklif verdiğini ifade eden Öğüt, en düşük teklifi 1 milyon 299 bin 950 euro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda'nın sunduğunu açıkladı.

    Et Balık Kurumu Yönetim Kurulu'nun konuya ilişkin kararını 2-3 gün içinde vereceğini ifade eden Öğüt, Adapazarı ve Adana için teslim süresi kısa olduğu gerekçesiyle firmaların teklif vermediğini söyledi.

    İhalenin onaylanması halinde hayvanların 15 gün içinde Ankara'ya getirilebileceğini kaydeden Öğüt, "İhalede oluşan fiyat çok düşük. Etin kalite ve hayvan sağlığı açısından gerekli denetimi yapılacak. Hayvanlar Türkiye'ye geldiği zaman denetimimizi yapacağız. Hayırlı olsun" diye konuştu.

    Hayvanlar 10 gün içinde Türkiye'ye getirilebilir mi?


    İhalede teklif veren Berlin merkezli Hacılar Helal Et firmasının sahibi Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye'deki et fiyatlarının Almanya'ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu belirtirken, Avrupa ülkelerinden getirecekleri canlı hayvanları Türkiye'de kesmeyi planladıklarını söyledi.

    Şartname almasına karşın ihaleye katılmayan Avusturya menşeli Köseoğlu firmasının sahibi Mustafa Köseoğlu, Türkiye'de ve Avrupa'da 40 yıldır et ticaretiyle uğraştığını söyledi.

    Şartname almasına rağmen ihaleye katılmadığını ifade eden Köseoğlu, akreditif açıldıktan sonra hayvanların 10 gün içinde tesliminin istendiğini, ancak bu sürede 4 bin 25 ton hayvanın tesliminin mümkün olmadığını kaydetti.

    İhaleyi "göstermelik" olarak nitelendiren Köseoğlu, "Bir günde ancak 300 hayvanı yükleyebilirsiniz. 10 günde de 3 bin hayvan gelir. 4 bin 25 ton hayvanın bu kadar sürede yüklenip getirilmesi mümkün değil. İhale göstermelik. Ya hayvanlar geldi bir yerde bekliyor, ya da hazır" diye konuştu.

    Avusturya merkezli Altın Stern adına şartname alan Halil Bilici de, teslim süresinin çok kısa olması nedeniyle şartname almalarına karşın ihaleye teklif vermediklerini söyledi.

    Bilici, hayvanların bu kadar kısa sürede nakledilmesinin mümkün olmadığını ve AB kuralları gereği bir hayvanın sadece 24 saat süreyle karayoluyla taşınabildiğini de vurguladı.

    Bu arada 4 bin 25 tonun yaklaşık 8 bin 500 civarında hayvan anlamına geldiği de belirtildi.

    Üreticilerden "ithal et" protestosu


    Bu arada kırmızı et üreticileri ve besiciler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde kırmızı et ithal edilmesini protesto etti.

    Amasya ve Sakarya başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden otobüslerle Ankara'ya gelen kırmızı et üreticileri ve besiciler, sabah erken saatlerden itibaren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde toplandı.

    Aralarında oluşturdukları heyetin Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüşmesi sırasında CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, CHP Tokat Milletvekili Orhan Diren ve CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse üreticilerin yanına gelerek destek verdiklerini açıkladı.



    Heyetin Bakan Eker ile görüşmesinin ardından grup adına açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Mustafa Demir, "Bakan Eker'in konusuna vakıf ve en verimli bakanlardan biri olduğunu" belirtti.

    Demir, Bakan Eker'in kendilerine "Kesinlikle ithal et 4 bin ton civarında ve belki de ülkemize girmeyecek. Et fiyatları düşmeyecektir. Et Balık Kurumu en kısa sürede taban fiyat çalışması yaparak üreticilere hayırlı haber verecektir" dediğini kaydetti.

    Açıklamanın ardından bazı üreticiler açıklamayı yeterli bulmayarak Bakan Eker'in açıklama yapmasını istedi.

    Daha sonra gruptan bazı kişilerin Bakan Eker ile görüşmek istemesi üzerine Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Mustafa Demir "Bakanla siz görüşmeyin biz görüşüp sorunları çözeceğiz" yanıtını verdi.

    Bunun üzerine gruptakiler ile Mustafa Demir ve çevresindeki bazı üreticiler arasında arbede yaşandı.



    Arbede sırasında Demir, bakanlık girişindeki güvenlik kulübesine sokuldu. Grubun çevik kuvvet polisi tarafından uzaklaştırılmasının ardından Demir ve beraberindekiler polis eşliğinde arabalarına bindirilerek olay yerinden uzaklaştırıldı.

    Grup polisin uyarı anonslarının ardından otobüslere binerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önündeki eylemlerine son verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow