hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Torba tasarı" alt komisyonda

    Torba tasarı alt komisyonda
    expand

    Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasının Meclis maratonu başladı. 113 maddelik tasarı daha detaylı çalışılması için alt komisyona sevk edildi ama muhalefet en başından şartlı destek açıkladı. Muhalefetin destek şartı tasarının içinden yeniden yapılandırmanın dışında kalan maddelerin temizlenmesi.

    Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırılmasının görüşmeleri var.

    İçinde vergi ve borçların yeniden yapılandırılmasından memurlara, kamu bankalarının taşınmasından özelleştirme uygulamalarına kadar birçok düzenleme var.

    Muhalefetin genel olarak desteklediği tasarıya itirazı da tam bu noktada.

    Muhalefet "tasarıyı destekleriz ama bir şartla" dedi. Tasarının içinden yeniden yapılandırmayla ilgisi olmayan maddelerin temizlenmesini istedi.

    Hükümet ise şimdilik bu talebe yanıt vermedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sadece CHP'nin "tasarıyı kirletti" dediği özelleştirmede yargı kararlarıyla ilgili düzenleme için açık kapı bıraktı. Şimşek, "Tartışalım, sorun var mı var. Ortak akılla çözebiliriz" dedi.

    Kayıtdışı çalışan yeşil kartlılara önlem


    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, tasarıyla getirilenleri anlattı.

    Tasarının 200 bin işsize iş sağlanacağını ve devlete maliyetin 1 buçuk milyar lira olacağını söyledi. Yeşil kartın kötüye kullanımını engelleyeceklerini belirtti.

    Yeşil kartını korumak için çalıştığı halde kayıtdışı kalmayı tercih edenler için önlem alınıyor. Bakan Dinçer, 3 kez iş teklif edileceğini, kabul etmezlerse yeşil kartın iptal edileceğini söyledi.

    Devletin bulduğu işi kabul eden yeşil kartlının ise kartı askıya alınacak, işini kaybettiğinde yine kartı kullanabilecek.

    Belediyelerin borçlarına da mahsuplaşma


    Tasarının getirdikleri bununla sınırlı değil. 31 Temmuz 2010'dan önceki vergi, prim, elektrik, doğalgaz, su borçları yeniden yapılandırılıyor. Borçların asıllarında değişiklik olmayacak ancak enflasyona göre güncellenecek.

    Sadece kişilerin değil belediyelerin de borçları kapsamda. En borçlu belediyeler sıralamasında ilk sıralarda yer alan Ankara Belediyesi ve diğer tüm belediyelerin kamu kurumlarına olan borçları için de mahsuplaşma yapılacak.

    İsteyen borcunu kredi kartı ile ödeyecek. Dizi film oyuncuları, sanatçılar, sporcular, taksi-kamyon şoförleri, geçici tarım işçileri, geçici işçiler, 30 gün yerine 17 gün emeklilik primi yatıracak. Memurların ücretli ve ücretsiz izin süreleri de tasarıyla uzatılıyor.

    Tasarı daha detaylı çalışma için alt komisyona sevk edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow