Dünyaca ünlü kemancının kabusu

Dünyaca ünlü kemancının kabusu
expand

Müzisyen bir aileden gelen Moldavya asıllı, Avusturyalı dünyanın en ünlü keman sanatçılarından Patricia Kopatchinskaja'ya İsviçre gümrüğümde 450 bin Franklık kaçakçılık cezası uygulandı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Tarihi ve sanatsal değeri olan bir keman yüzünden uygulanan cezanın ne kadar adil olup olmadığı, İsviçre kamuoyunda tartışılıyor.

Dünyanın en ünlü orkestralarıyla solo konserler veren  Patricia Kopatchinskaja Türk piyanist Fazıl Say'la da sık sık beraber program yapıyor. Patricia Kopatchinskaja, cezanın adil olmadığını, beraberinde olan kemanın sahibinin Avusturya Milli Bankası olduğunu, kendisinin kemanı ödünç aldığını bildirdi.
 
İsviçre'nin Bern kentinde yaşayan sanatçı geçtiğimiz hafta sonu seyahat ettiği Hollanda'dan İsviçre'deki evine dönüyordu. Buradaki normal gümrük kontrolleri sırasında bir gümrük görevlisinin sanatçının yanında taşıdığı değerli bir kemanı fark etmesi sonrasında, kemanla ilgili herhangi bir gümrük kaydı bildirilmediği ortaya çıktı.

Bunun üzerine Sanatçı Patricia Kopatchinskaja 1741 yılı Guarneri del Gesù yapımı ve 4,5 Milyon frank değerindeki kemanla ilgili 450 bin franklık kaçakçılık cezası kesildi.

Sanatçı kemanın kendisine ait olmadığını Avusturya Milli Bankasından ödünç alındığını bildirse de gümrük görevlileri bu itirazlara kulak tıkayarak, 450 bin franklık ceza işlemini uygulamaya koydular. Sanatçı tarihi kemanı İsviçre gümrüğüne bırakmak zorunda kaldı.
 
Patricia Kopatchinskaja kendine ait internet sitesinde yaptığı açıklamada, kendisine uygulanan ceza  nedeniyle sorun Avusturya ve İsviçre hükümetlerince çözülene kadar, Asya, Amerika, Orta Doğu, ve Uzak doğu konserlerini askıya aldığını bildirdi.

Patricia Kopatchinskaja, uygulanan cezanın adil olmadığını bildirerek Maliye bakanının devreye girmesini istedi. Zürih Gümrük Müdür Vekili Daniel Tschudin ise, 4,5 milyon Franklık Keman ile ilgili hiçbir bildirimde bulunulmadığını tekrarlayarak, “Bu ceza 700 bin Frank olabilirdi. Kanunun bize tanıdığı bazı indirimleri uyguladık ve 450 bin franka cezayı düşürdük" dedi.

İsviçre gümrük kanunlarına göre eğer kişi yurtdışından beraberinde kişi başına 300 Frank'ı aşan değerde mal getiriyorsa, bunu gümrüğe bildirmek zorunda. Bildirmediği taktirde eğer gümrük bunu fark ederse, malın durumuna göre malın değerinin yüzde 10'u ile yüzde 19'u arasında bir ceza ödemek zorunda kalıyor. 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow