hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Chopin 200 yaşında

    Chopin 200 yaşında
    expand

    Polonya'nın ölümsüz piyano virtüözü Frederic Chopin'in 200. doğum yıl dönümü, anavatanı Polonya'nın başkenti Varşova'da 8 gün boyunca toplam 171 saatlik konserlerle anılıyor.

    Etkinlik çerçevesinde eski kent merkezindeki neo-klasik konser salonunda gelen 250 müzisyen Chopin'in eserlerini çalıyor. Etkinliklere katılan mucizevi yetenekler arasında Çin'den Lang Lang (28), Japonya'dan Ai Kayukava (25), İsrail'den Daniel Barenboim (67), Polonya'dan Rafal Blechacz (24) ve Amerikalı Garrick Ohlsson (61) bulunuyor.

    Chopin'in Polonyalı anne, Fransız babadan 22 Şubat veya 1 Mart 1810'da doğduğu düşünüldüğünden 171 saatlik konser dizisi bu tarihler arasında düzenleniyor. Sonatların, çok canlı dans müziği mazurkaların, polonezlerin, noktürnlerin bestecisi Chopin için düzenlenen 8 günlük konserler vesilesiyle Varşova'da çalışan İngiliz müzisyen Richard Berkeley şunu belirtti:

    "Bugünün Polonyasında klasik müzik eğitiminde Chopin, kuru kuruya akademik bilgiyle öğretiliyor. Müzik eğitimi çok daha farklı ve hayal gücü kullanılarak verilmeli. Müzik eğitiminde reform şart. Bugün Polonya'da birçok okulda müzik dersi bile yok."

    Kendi orkestrası ve korosunu Varşova'da yöneten Berkeley, Chopin'in Polonya'da çocuklara öğretilmediğini belirterek, "

    Çocuk, müzikten en iyi anlayandır" dedi. Berkeley, "Chopin hiçbir kural tanımazdı. Bugünün dünyasında hiçbir konservatuarda çalışamazdı" diye konuştu.

    Varşova'nın 50 kilometre batısında Soçatzev ilinde Zelazeva Vola köyünde 1810'da doğan, klasik müziğin en büyük dahilerinden Chopin, 17 Ekim 1849'da konser için bulunduğu Paris'te veremden öldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow