hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkçe olimpiyatlarında şarkı finali

    Türkçe olimpiyatlarında şarkı finali
    expand

    Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneğince (TÜRKÇEDER) düzenlenen 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının şarkı finalinde grup birincileri belirlendi.

    Ataköy'deki Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen final gecesi, İskenderun'daki terör saldırısında şehit olan askerler ve İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

    Dünya Sazendeleri Halk Dansları Topluluğunun geleneksel halk danslarını sergilemesinin ardından finalistler Türkçe şarkıları seslendirdi.

    Daha sonra finalistlerin yer aldığı altı grubun birincileri açıklandı.

    İlk grubun birincisinin madalyasını takan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, herkesin çok mutlu, gururlu, umutla dolu bir gece geçirdiğini söyledi.

    Gönül bahçelerinde yetişen mis kokulu gülleri kokladıklarını ve dinlediklerini belirten Mutlu, "Bu akşam bir bölümünü izlediğimiz bu birbirinden güzel gülleri ben tekrar hasretle sevgiyle kucaklıyorum, kokluyorum. Ve tabii ki özellikle bu gülleri yetiştirenler var ancak onlar şu an aramızda değiller. Bu güzel gülleri yetiştiren bahçıvanları da yürekten kutluyorum. Bu güzel çocuklarımıza sağlıklı, mutlu, başarılı, nice nice ödüller temenni ediyorum" diye konuştu.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da ikinci grupta dereceye girenlere madalyalarını takarak, herkesin duygulandığını ve güzellikleri birlikte izlediklerini söyledi.

    Bu güzellikleri yansıtan çocukların arkasında kahramanlar olduğunu ve onlara en kalbi duygularını ilettiğini ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:

    "Türkçe, gerçekten evrensel bir dil olmaya namzet. Çünkü Türk milleti birçok kültürle temas ederek dilini zenginleştirdi. Türk milleti hiçbir zaman başka bir millet üzerine egemenlik kurmadı. Ve gerçek anlamda barış ve hoşgörüyü dünyaya yansıtmaya çalıştı. Türkçe'yi öğrenmek, bilmek demek, Hz. Mevlana'yı, Hacı Bektaş Veli'yi, Yunus Emre'yi, Pir Sultan Abdal'ı, Aşık Veysel'i bilmek demek. Türkçe'yi bilmek demek, insanları sevmek, güzellikleri bilmek demek. Özellikle yurt dışı seyahatlerimizde gittiğimiz dünyanın en uç noktalarında bile vatanını, toplumunu terk ederek gidip orada yaşayan, bir ideal uğruna orada bulunan o güzel insanları kutluyorum. Bu vizyonu ortaya koyan Hoca Efendi'ye de saygılarımı arz ediyorum."

    Yarışmanın birincileri

    Türkçe öğrenenleri ödüllendirmek, dünya gençlerini barış ortak paydasında buluşturmak, Türkiye ve tüm dünya ülkeleri arasında sevgi, dostluk ve diyalog köprüleri kurulmasını sağlamak amacıyla 120 ülkeden 750 öğrenciyi buluşturan olimpiyatlar, TBMM, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu tarafından destekleniyor.

    Yarışmanın jüri üyeleri ise Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, sinema sanatçıları Halil Ergün, İclal Aydın, Burak Hakkı, şarkıcılar İzel, Mustafa Ceceli, Türk Sanat Müziği Sanatçısı Zekai Tunca, Şahin Özer ve TRT Genel Müdür Yardımcısı Zeynel Koç'tan oluşuyor.

    Finalde 6 grupta mücadele eden finalistlerden dereceye girenler şunlar:

    "1. Grup:
    Tacikistan: İsmoil Saidova "Dönülmez Akşamın Ufkundayız" birinci
    Gürcistan: Sopia Toradze "Tez Gel Yarim" ikinci
    Pakistan: Abubakar Forooqi "Gülpembe" üçüncü

    2. Grup:
    Türkmenistan: Dövran Annamammedov "Potpori" birinci
    Azerbaycan: Vahit Nuriyev "Bir Fırtına Tuttu" ikinci
    Irak: Sarah Harbi Shakor "Yarim Yarim" üçüncü

    3. Grup:
    Avusturya: Patricia Garber "Sigaramın Dumanı" birinci
    Avustralya: Nurun Abdülhamit " Çok Uzaklarda" ikinci
    İngiltere: Camilla Aba "Mihriban" üçüncü

    4. Grup:
    Senegal: Madina Dieng "Bir Yangının Külünü" birinci
    Nijerya: "Nafisatu Ahmed "Ordunun Dereleri" ikinci
    Mali: İmata Tinadothiam "Yağdır Mevlam Su" üçüncü

    5. Grup:
    Endonezya: Toga Saputra "Sevdan Olmasa" birinci
    Güney Kore: Dong Geon Lee "Ay Yüzlüm" ikinci
    Bangladeş: Nawal Mallic "Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldızlar" üçüncü

    6. Grup:
    Romanya: Zamfir Lucian "Hatasız Kul Olmaz" birinci
    Moldova: Ekaterine Pleska "Sen Ağlama" ikinci
    Ukrayna: Svitlana Govorova "Kulakların Çınlasın" üçüncü."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow