hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bosna'nın Eurovision temsilcisi belli oldu

    Bosnanın Eurovision temsilcisi belli oldu
    expand

    Almanya'nın Düsseldorf kentinde mayıs ayında yapılacak 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek'i, Boşnak müziğin yaşayan efsanesi olarak gösterilen Dino Merlin temsil edecek.

    Bosna Devlet Televizyonu BHRT'de yapılan ve yarım saat süren özel programla Dino Merlin'in 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek'i temsil edeceği açıklandı. BHRT yetkilileri, bugüne kadar sanatçı kişiliği ve yaptığı eserlerle Bosna ve tüm Balkan halkının gönlünde taht kuran Dino Merlin'in, Eurovision'da çok başarılı olacağına inandıklarını kaydetti.

    BHRT yetkilileri, bu yılki yarışmaya çok önem verdiklerini de ifade ederek, Dino Merlin'i Bosna'nın en büyük sanatçısı olduğu için yarışmaya seçtiklerini söyledi.

    İsrail'de 1999 yılında yapılan Eurovision şarkı yarışmasında Bosna Hersek'i "Putnici" isimli şarkısıyla temsil eden ve 7. olan Dino Merlin, yaptığı açıklamada, daha önceki deneyiminden sona bir daha asla bu tarz bir yarışmaya katılmayacağını açıkladığını ifade ederek, "İsrail'deki yarışmadan sonra da bana Eurovision'a katılmam için teklifler yapılmıştı. Daha önce bu tekliflere soğuktum, ancak şimdi yarışma gününü heyecanla bekliyorum, bu sefer herşey çok güzel olacak" dedi.

    Bosna-Hersek'i uluslararası bir yarışmada temsil etmek kadar kendisi için başka büyük bir motivasyonun olmadığını vurgulayan Dino Merlin, "Yeni albüm hazırlığı içerisindeyken bana bu teklif yapıldı. Albümümü yarıda bırakarak bu yarışmaya şimdiden hazırlanmaya başladım. Ülkemin ve halkımın uluslararası bir ortamda başarıya çok ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Yarışmaya sıkı bir şekilde çalışacağımdan herkes emin olabilir" diye konuştu.

    Dino Merlin, Eurovision'da seslendireceği şarkıyı, 20 Şubat 2011'de BHRT'de yayınlanacak özel bir programla tanıtacak.

    2010 yılında Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında 1991 doğumlu Alman şarkıcı Lena Mayar, Satellite adlı parça ile 246 puan alarak birinci olmuştu. Bosna-Hersek ise aynı yarışmada Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden Vukasin Brajiç'in "Thunder and Lightning" parçasıyla 51 puan alarak 17'inci olmuştu.

    Dino Merlin

    Asıl adı Edin Dervişhalidoviç olan ünlü Boşnak söz yazarı ve şarkıcı Dino Merlin, 1962 yılında Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da doğdu. 1983 yılında "Merlin" grubunu kurarak müzik hayatına başlayan sanatçı, bu grupla 5 albüm çıkardı.

    1991 yılında "Dino Merlin" adıyla solo kariyerine başlayan sanatçı, kısa sürede birçok önemli başarıya imza attı.

    2000 yılında çıkardığı "Sredinom" adlı albümü, eski Yugoslavya'yı oluşturan 5 ülkede en çok satan albüm oldu. Emir Kusturica ve Goran Bregoviç gibi birçok ünlü isim, savaş sırasında Bosna'yı terk ederken, Dino Merlin Saraybosna'yı terk etmeyerek seslendirdiği parçalarla halkına umut verdi.

    Seslendirdiği parçalarla Saraybosna'yı savunan Dino Merlin, Bosna-Hersek'in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç için yazdığı ve seslendirdiği "Aliya Sen Olmasaydın!" (Da te nije Alija) şarkısıyla Boşnakların gönüllerinde taht kurdu. Dino Merlin, Saraybosna'daki şehrin en büyük stadı Koşevo'da, 100.000 kişiye verdiği konserde, Aliya İzzetbegoviç için bestelediği bu şarkıyı seslendirirken, tüm stadyumu gözyaşlarına boğmuştu.

    2004 yılında çıkardığı albümü "Burek"te (Börek) yer alan, Saraybosna için yazdığı şarkının nakaratları ise Türkçedir. Türkiye'de yapılan Eurovision şarkı yarışmasında 2. olan Sırp sanatçı Zeljko Joksimoviç ile düet yapan Dino Merlin'in, bu albümdeki "Supermen" adlı şarkısı, en çok ses getiren parça olmuştu.

    Her albümüyle Balkanları etkileyen Dino Merlin, stüdyo kayıtlarının birçoğunu İstanbul'da yapıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow