hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeşilçam'ın en iyi filmi "Nefes: Vatan Sağolsun"

    Yeşilçamın en iyi filmi Nefes: Vatan Sağolsun
    expand

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür (TÜRSAK) Vakfı ve Beyoğlu Belediyesinin işbirliğiyle, düzenlenen "3. Yeşilçam Ödülleri" sahiplerini buldu. Geceye damgasını vuran film üç ödülle "Vavien" olurken "En İyi Film" ödülünü "Nefes: Vatan Sağolsun" kazandı.

    Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, Meltem Cumbul'un sunuculuğunu yaptığı ödül töreni, Behzat Gerçeker şefliğindeki ENBE Orkestrası'nın sahne almasıyla başladı.

    3. Yeşilçam Ödüllü

    İki etaptan oluşan ödüllerde aday filmlerin seçimleri, sektör temsilcileri, sinema yazarları ve 3. Yeşilçam Ödülleri aday adayı filmlerin yaratıcılarından oluşan yaklaşık 750 kişilik jüri tarafından noter huzurunda yapıldı. İlk etap sonucunda 11 kategoride en çok oyu alan adaylar belirlendi.

    Sektörle birlikte, sinema akademisyenleri, iş, kültür, sanat ve medya dünyasının kamuoyu önderleri konumundaki sinemaseverleri de kapsayan yaklaşık 2 bin 500 isimden oluşan jüri ise Şubat ayının sonunda, ilk etapta belirlenen adayların birincileri için oy kullandı.

    Buna göre, 11 kategorideki "En İyiler" şöyle:

    En İyi Film: Nefes: Vatan Sağ Olsun
    En İyi Yönetmen: Reha Erdem-Hayat Var
    En İyi Kadın Oyuncu: Binnur Kaya-Vavien
    En İyi Erkek Oyuncu: Mert Fırat-Başka Dilde Aşk
    En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Cemal Toktaş-Güneşi Gördüm
    En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Derya Alabora-Pandora'nın Kutusu
    En İyi Görüntü Yönetmeni: Soykut Turan-Güneşi Gördüm
    En İyi Senaryo: Engin Günaydın-Vavien
    En İyi Müzik: Atilla Özdemiroğlu-Vavien
    En İyi Genç Yetenek: Elit İşcan-Hayat Var
    Turkcell İlk Film Ödülü: Nefes: Vatan Sağ Olsun-Levent Semerci

    Bu arada, "Yeşilçam Ödülleri"nde bu yıl ilk kez, Kültür ve Turizm Bakanlığının Türk kültür ve sanat yaşamının gelişmesine büyük katkıda bulunan sanatçılara sunduğu "Kültür ve Sanat Hizmet Ödülü", Bakanlık Müsteşarı İsmet Yılmaz tarafından, sanat hayatına 100'ün üzerinde film sığdıran Filiz Akın'a verildi. Törene, adayların yanı sıra sanat ve cemiyet dünyasından pek çok isim katıldı.

    Törende konuşan TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil, yedinci sanatın, sadece göz kamaştırıcı yaşamların pırıltısından ibaret olmadığını, sinema yapmanın, öncelikle bir adanmışlık, sevgi, emek, inanç ve sabır gerektirdiğini söyledi.

     Türk sinemasının, dün olduğu gibi bugün de sevgisinde ve adanmışlığında ölçüsüz, özel insanların omuzlarında yükseldiğini vurgulayan Yiğitgil, "Türk sinemasını ortak ruhumuzu yorumlayan bir ayna olarak tanıyorsak, bunu bugün teşekkür edeceğimiz 'özel insanların' emeğine borçluyuz" dedi.

    Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de, Beyoğlu'nda yerleşik bir şirket olarak "Yeşilçam" ruhunu yaşatmak adına Türk sinemasına katkılarının ilerleyen yıllarda da devam edeceğini kaydederek, Turkcell olarak kendilerini bir teknoloji şirketi olmanın ötesinde, bir iletişim şirketi olarak gördüklerini dile getirdi.

    Ciliv, genç yeteneklere de "Turkcell İlk Film Ödülü" ile ayrıca destek verdiklerinin altını çizerek, "Teknolojik alt yapımızı da kullanarak, Turkcell abonelerinin SMS ile oylama sürecine dahil olmalarını sağlıyoruz. Türk sinemasına ilginin her geçen yıl artmasını görmek mutluluk verici" diye konuştu.

    Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da, son yıllarda Türk sinemasında büyük bir hareketlilik olduğuna dikkati çekerek, filmlerin sayısı ve izleyicisinin giderek arttığını, çoğu sinemacının kısıtlı bütçeleriyle ölümsüz eserler yarattığını vurguladı.

    Türk sinemasındaki bu yükselişin herkesi gururlandırdığını ifade eden Demircan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler de sinemacılarımızın bu azimlerini, bu başarılarını Yeşilçam Ödülleri ile taçlandırmak istiyoruz. Bu ödüller 'Türkiye'nin Oscarları' olarak anılmaya başlandı. Bana göre Yeşilçam Ödülleri, Oscar ödülleriyle kıyaslandığında daha içten, daha samimi ve dolayısıyla daha gerçek ödüller. Sinemamızı bu kadar özel yapanın Türkiye'nin renkleri ve hikayeleri olduğuna inanıyorum. Ve Beyoğlu'nu da Yeşilçam'sız düşünemiyorum. İyi ki varsın sinema, iyi ki varsın Yeşilçam. Sinemacılarımız çok yaşasın, filmleriyle zihinlerimizi aydınlatmaya, ruhlarımızı zenginleştirmeye devam etsin. Bu akşam hangi filmler kazanırsa kazansın, alkışın da ödülün de en büyüğü Yeşilçam'a, Türk sinemasına."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow