hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lecce'de Yılmaz Güney gecesi

    Leccede Yılmaz Güney gecesi
    expand

    Avrupa Film Festivali etkinliğinde bu yıl Yılmaz Güney ağırlıklı olarak Türk filmlerine özel bir yer ayrıldığı Lecce'de, dün bir de "Türk Gecesi" yaşandı.

    Türkiye'nin Roma Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından Lecce'nin tarihi mekanlarından biri olan "Torre del Parco"da düzenlenen müzikli kokteyl, seçkin davetlilerden büyük ilgi gördü.

    Kültür ve Tanıtma Müşaviri Ayşem Aygün Atalay'ın ev sahipliğini üstlendiği kokteyle, Türk sinemasının uluslararası üne sahip yönetmenlerinden Güney'in eşi Fatoş Güney ile Güney hakkında bir kitap yazmış olan İtalyan sinema eleştirmeni Massimo Causo da katıldı.

    Santa Lucia Sineması'nda Türk sinemasından toplam 17 filme yer ayrılan festival çerçevesinde, Yılmaz Güney'in imzasını taşıyan Arkadaş (1924) ve Yol (1982) filmlerinin izlendiği bir günün ardından, Taranto Prensi Giovanni Antonio Orsini del Balzo'nun 1419'da inşa ettirdiği mükemmel ambiyanslı şatoda gece geç saatlere kadar süren kokteyl sırasında konuklara Türk müziği ziyafeti de çekildi.

    DJ olarak Utku Uluer'in seçtiği parçalara, Modena kentindeki Zambra Mora grubunun klarnetçisi Lucio Forghieri klarnetiyle eşlik etti.

    Türk müziğine özel bir ilgi duyan Forghieri, klarnetteki ustalığıyla davetlileri adeta büyüledi. Puglia bölgesindeki Lecce kentinde bu yıl 11'incisi düzenlenen Avrupa Film Festivali'nde Yılmaz Güney'in şahsında Türk sineması özel konuk olarak yer alıyor.

    13 Nisan'da başlayan ve bir hafta sürecek olan festivalde, yaklaşık 80 film gösteriliyor. Paris'te 1984'te 47 yaşında hayata veda eden Güney'in toplam 11 filmi İtalyan izleyicilerle buluşturan festival programında yer alan diğer Türk filmleri ise Fatih Akın'ın "Solino" (2002), Kazım Öz'ün "Fırtına/Bahoz" (2007), Çağan Irmak'ın "Issız Adam" (2008), Mehmet Güleryüz'ün "Havar" (2008), Özcan Alper'in "Sonbahar" (2008) ve Reha Erdem'in "Hayat Var" (2008) adlı çalışmalarından oluşuyor.

    Yılmaz Güney kitabı

    İtalya'nın Lecce kentindeki 11. Avrupa Film Festivali'nde, Türk sinemasının uluslararası üne sahip yönetmenlerinden Yılmaz Güney'i konu alan "Yılmaz Güney. Liberare il cinema" (Yılmaz Güney. Sinemayı kurtarmak) adlı kitabın tanıtımı da yapıldı.

    Avrupa Film Festivali ve Besa Kitabevi tarafından yayımlanan kitap, İtalyanca'da Güney'i irdeleyen en önemli çalışmalardan biri olma özelliği taşıyor.

    İtalyan sinema eleştirmeni Massimo Causo, Lecce'de yaptığı değerlendirmede, Yılmaz Güney hakkındaki eseri büyük bir tutkuyla hazırladığını belirterek, "Güney'in sineması, kendi yaşam öyküsünü, kendi düşüncelerini, kendi arayışını yansıtıyor" dedi.

    Causo, Güney imzalı filmlerin yönetmenin yaşamından izler taşıdığına değinerek, "Yılmaz Güney üzerine çalışanların kolayca gördükleri bir şey var: Güney'in filmlerini onun öz yaşam öyküsünden ayırmak olanaksız. Yönetmenin harikulade, yoğun ve sıra dışı yaşam öyküsü, idealizmin devrimci pratiğe dönüşmesinin onun şahsına yüklediği büyüleyicilik, ister istemez filmlere de yansıyor" diye konuştu.

    Kitap için Santa Lucia Sineması'nda düzenlenen ve de Umberto Rossi, Roberto Silvestri ve Cüneyt Cebenoyan'ın da katıldıkları tanıtım toplantısında, Güney'in eşi Fatoş Güney de hazır bulundu. 143 sayfalık kitap dört ana bölümden oluşuyor:

    Roberto Silvestri, Orsola Casagrande, Silvana Silvestri, Emanuela Martini ve Giuseppe Gariazzo'nun kaleme aldıkları makaleleri içeren ilk bölümde Güney'in hayatı ve sinema anlayışı irdeleniyor. "Sanatçı ve düşünceler" başlıklı ikinci bölümde, okurlara Güney'in yazılı çalışmalarından yapılmış seçkiler sunuluyor. Üçüncü bölüm, Fatoş Güney, Ahmet Soner, Özcan Alper, Kendal Nezan, Ertuğrul Kürkçü, Fatih Akın ve Ferzan Özpetek'in de aralarında bulunduğu kişilerin Yılmaz Güney hakkındaki kısa değerlendirmelerinden meydana geliyor. Son bölümde ise Güney'in kısa bir biyografisi, kronolojik sırayla yaptığı filmler ve de bibliyografya yer alıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow