hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye belgeselleri dünyayı fethediyor

    Türkiye belgeselleri dünyayı fethediyor
    expand

    Uluslararası arenada göz doldurmaya başlayan yerli belgeseller önümüzdeki günlerde dünyanın pek çok festivalini dolaşacak. 3-4 Kasım'da düzenlenen, Avrupa'nın en önemli belgesel buluşmalarından Sheffield Doc/Fest'te ise Türkiye 5 filmle birden temsil ediliyor.

    Türk sinemasında kurmaca filmlerden sonra belgeseller de dünya festivallerinin ilgi odağı olma yolunda.

    Önümüzdeki günlerde bir düzineyi aşkın yerli belgesel, Britanya başta olmak üzere pek çok ülkedeki film festivallerinde boy gösterecek.

    Avrupa'nın en önemli belgesel etkinliklerinden olan Sheffield Doc/Fest'e bu sene Türkiye'den tam 5 film katılıyor.

    Britanya'nın Sheffield kentinde 3-7 Kasım tarihlerinde düzenlenen festival, Documentarist'le işbirliği içinde gerçekleştirdiği programa Rodi Yüzbaşı'nın "Miraz", Zeynep Dadak ve Merve Karan'ın "Bu Sahilde" ile Cahit Çeçen'in "Kahpe Devran" filmlerini aldı.

    Florian Thalhofer ve Berke Baş'ın yönettiği 'interaktif belgesel' "Planet Galata - İstanbul'da Bir Köprü" ile Uluslararası Gençlik Film Yapım Atölyesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği "Tek Nefeste Aşk" adlı kısa belgesel de Sheffield Doc/Fest'te seyirciyle buluşacak.

    Documentarist ekibinden Necati Sönmez ise festivalde jüride görev yapacak, ayrıca bir panele konuşmacı olarak katılacak.

    3 Kasım'da Ricki Stern ve Annie Sundberg'in yönettiği "Joan Rivers: A Piece of Work" adlı filmle açılacak olan Sheffield Doc/Fest'te toplam 26 ülkeden 130'dan fazla film gösterilecek. Yan etkinliklerde pek çok panel, söyleşi, sinema dersi gerçekleşecek.

    Rodi Yüzbaşı'nın 'Miraz' adlı belgeselinden bir kare...

    Belgesellerle devr-i alem...


    Önümüzdeki günlerde dünya festivallerini dolaşacak olan diğer Türkiye yapımı belgesellerden bazıları şunlar:

    Seyfettin Tokmak ve Kenan Kavut'un yönettiği "Hayal Çetesi", 22-30 Ekim 2010 tarihlerinde düzenlenen 32'nci Cinemed - Montpellier Uluslararası Akdeniz Filmleri Festivali'nde belgesel bölümünde yarışıyor.

    Tahran'da düzenlenen Cinema Verite Uluslararası Belgesel Film Festivali bu sene Türkiye'den 3 filme yer veriyor: Elif Ergezen'in "Şairin Ölümü", Rodi Yüzbaşı'nın "Miraz" ve Necati Sönmez'in "Gazze'nin Yarası"... Görsel niteliğiyle öne çıkan "Miraz", ayrıca kasım ayında Polonya'da düzenlenen CameraIMAGE Sinematografi Festivali'ne de davet edildi.

    İlk gösterimi bu yıl başında Rotterdam'da gerçekleşen kısa belgesel "Bu Sahilde", önümüzdeki günlerde en çok festival dolaşacak filmlerden biri. Sheffield Doc/Fest'in yanı sıra, 19'uncu Hot Springs Belgesel Festivali (ABD), Festival du Nouveau Cinema Montreal (Kanada), L'Alternativa - Barcelona Bağımsız Filmler Festivali (İspanya) ve Belo Horizonte Film Festivali (Brezilya)...

    Almanya'da yaşayan Özlem Sulak'ın enstelasyon olarak hazırladığı "12 Eylül" adlı çalışması Kassel DokFest'te sergilenecek. Aynı çalışmanın belgesel film versiyonu ise 28-31 Ekim'de düzenlenen New York Avrasya Film Festivali'ne katılacak.

    "Anka'nın Doğuşu" (Ersen Çıra) 22-31 Ekim'de gerçekleşen Tayvan Uluslararası Belgesel Festivali'ne; "Canım Sulukule" (Najla Osseiran), 26-31 Ekim'de Glasgow'da düzenlenen Document İnsan Hakları Belgesel Film Festivali'ne; "Son Kumsal" (Rüya Arzu Köksal) 9-13 Kasım'da Fas'ın Agadir kentinde düzenlenen FIDA DOC'a katılıyor.

    Documentarist bülteni yine dopdolu


    Bu arada Documentarist tarafından, belgesel sinema alanındaki son gelişmeleri duyurmak üzere hazırlanan online "Bülten"in Eylül-Ekim 2010 sayısı çıktı.

    BÜLTENİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    Bu sayıda yer alan yazılardan bazıları şöyle:

    ** Sheffield'e Türkiye'den film akını
    ** Documentarist Toronto'daydı
    ** Belgesellerimiz dünyayı dolaşıyor
    ** Altın Portakal'da 20+10 belgesel
    ** Bu ayki gösterimler: Kaçırmayın!
    ** Yazılar / İzlenimler: Emir Kusturica'yı tanıyalım
    ** Online sinema
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow