hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilecik'te iki tren çarpıştı

    Bilecikte iki tren çarpıştı
    expand

    İstanbul-Eskişehir arasında sefer yapan iki yolcu treni Bilecik'te çarpıştı. Kazada bir makinist öldü. 14 kişi yaralandı. Kazanın sebebi ne? Sorunun yanıtı henüz bilinmiyor. İlk bilgi kırmızı ışık ihlali. Devlet demiryolları yetkililerine göre sinyal sisteminde sorun yoktu. Şimdi, makinistin neden kırmızı ışıkta durmadığı araştırılıyor. Gözaltındaki iki makinist yarın adliyeye çıkarılacak.

    Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bugün sabah saat 10.10'da İstanbul Haydarpaşa'dan Eskişehir'e hareket eden 11 bin 16 sefer sayılı Eskişehir Ekspresi kırmızı ışığı ihlal ederek Vezirhan İstasyonu'nda bekleyen 11 bin 15 sefer sayılı Eskişehir Ekspresi'ne çarptı.

    Kazada ağır yaralı makinist hayatını kaybetti.

    46 yaşındaki makinistin emekliliğe hak kazandığı halde çalışmaya devam ettiği, 8 aylık bir kızı olduğu bildirildi.

    Olay yerinde incelemelerde bulunan Bilecik Valisi Musa Çolak, 2'si TCDD personeli olmak üzere 14 kişinin de yaralandığını söyledi.

    Vali Çolak, kazanın makas değişimi sırasında meydana geldiğini kaydetti.

    Trenlerin kafa kafaya çarpıştığını ifade eden Vali Çolak, "Kazada ağır yaralanan makinist Hikmet Koçay hayatını kaybetti. 2'si TCDD personeli olmak üzere 14 kişi yaralandı. Tüm yetkililer olay yerinde. Kaza bölgesinde hızlı trenin deplase çalışması var. Çalışmalar sırasında elektrik kesilmiş. Elektrik olmadığı için trenler birbirini fark edememiş" dedi.

    Kazanın ardından trenden tahliye edilen yolcular otobüslerle Eskişehir ve İstanbul'a gönderildi.

    TCDD: "Sinyal sisteminde sorun yok"

    TCDD Genel Müdürlüğü de kazaya ilişkin ilk tespitlerde, bölgedeki sinyallerin faal olduğu, sinyal sisteminin trafiğe uygun çalıştığının belirlendiğini bildirdi.

    TCDD İstanbul Bölge Müdürü Hasan Gedikli de, kazanın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Gedikli, kazanın İstanbul yönünden gelen Eskişehir Ekspresi'nin Vezirhan istasyonu girişindeki sinyalizasyona uymayıp durmaması sonucu meydana geldiğini söyledi.

    Gedikli, "Haydarpaşa'dan Eskişehir istikametine gider tren Vezirhan İstasyonu girişinde, durması gerektiği kırmızı ışıkta durmamış. Neden durmadığının araştırması yapılıyor. Savcılık bu trenin 2 makinisti hakkında soruşturmasını sürdürüyor" dedi.

    Bayırköy- Sarmaşık arasındaki hızlı tren çalışmaları nedeniyle elektrik kesik olduğu için Osmaneli- Vezirhan arasında dizel lokomotiflerin çalıştığını hatırlatan Gedikli, "Normalde İstanbul yönünden gelen Eskişehir Ekspresi'nin Vezirhan girişinde beklemekte olan diğer tren makaslara bastığı için kırmızı yanan sinyalizasyonda durması gerekiyordu. Ancak sinyalizasyonda bir sorun olmamasına rağmen, Vezirhan istasyon girişinde durmayarak diğer trenle kafa kafaya çarpışmıştır, Sinyalizasyonla ilgili herhangi bir teknik arıza söz konusu değil. Sistem çalışıyor. Kazanın oluş nedeniyle ilgili teknik araştırma sonucunda net bir bilgi vereceğiz" diye konuştu.

    Gedikli, kazayla ilgili olarak İstanbul yönünden gelen trenin makinistleri Reşit Dikmen ve Bülent Koçyiğit'in ifadelerinin Cumhuriyet Savcısı tarafından alındığını söyledi.

    Makas hatası iddiası

    Kazanın nedenine ilişkin olarak isimleri açıklanmayan TCDD'nin teknik elemanları, kazanın hatlardaki makas hatasından kaynaklandığı söyledi.

    TCDD görevlileri, "Bölgedeki tren yolu hatlarının kumandası Eskişehir'deki kumanda merkezinden sağlanıyor. İstanbul istikametinden gelen trenin, Vezirhan İstasyonu'na girmeden önce yaklaşık 200 metre geride bulunan makastan tek hattan, çift hattın soluna geçmesi gerekiyor. Bu makasın da otomatik olarak açılması gerikiyor. Çünkü karşı taraftan da başka bir tren geliyor. Ama bu makas, gerekli yönlerdimeyi yapmıyor. Büyük bir ihtimalle kumanda hatası nedeniyle Eskişiher yönüne giden tren, soldaki hatta girmesi gerekirken sağ hatta girip, karşıda bekleyen trene çarpıyor" iddialarında bulundu.

    Olayın gelişimi

    Kaza saat 10.10 sıralarında meydana geldi.

    İstanbul Haydarpaşa'dan Eskişehir'e hareket eden 11 bin 16 sefer sayılı Eskişehir Ekspresi kırmızı ışığı ihlal ederek Eskişehir'den İstanbul'a hareket etmek üzere Vezirhan İstasyonu'nda bekleyen 11 bin 15 sefer sayılı Eskişehir Ekspresi'ne çarptı.

    Vagonlarda raydan çıkma ve devrilme olayının olmadığı bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow