hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Keneli suikast" diyen savcı CNN TÜRK'te

    Keneli suikast diyen savcı CNN TÜRKte
    expand

    "Ergenekon bana keneli suikast yapmaya çalıştı" iddiasını ortaya atan eski İliç savcısı Bayram Bozkurt, CNN TÜRK'e konuştu. JİTEM'in İliç'te halka silah ve mühimmat dağıttığını, toplumsal çatışma meydana getirmek istediğini söyleyen Bozkurt, kene iddiasıyla ilgili olarak da, "Akıl dışı değil" yorumunu yaptı.

    Savcı Bozkurt, Erzincan'ın İliç ilçesinde görev yaptığı dönemde yaşadıklarını CNN TÜRK'e anlattı.

    İşte, "Kemah, İliç ve Kemaliye'de hakim ve savcılar saat 17.00'den sonra evden çıkmaz. Şartlar bunun için elverişli değildir. Genelde "başımız belaya girmeden buradan ayrılalım" denir ama ben böyle yapmadım" diyen Bozkurt'un anlatımından çarpıcı bölümler:.

    Başbağlar olaylarına bağladı

    - İliç bölgesinde çalışırken bazı köy muhtarları bana kendi köylerinde ve civardaki Alevi ve Sünni köylerine, JİTEM olarak bilinen örgütçe çeşitli silahlar ve el bombaları dağıtıldığını söyledi. Bunun üzerine gittim. Ben o bölgeden ayrıldıktan sonra da ortaya çıktı, bir muhtarın evinde mühimmat bulundu.

     - Ben Başbağlar olaylarını da bunlara bağlıyorum. Biraz daha kalsam üstüne gidecektim. Türk, Kürt, Alevi, Sünnilere silah dağıtarak toplumsal çatışma meydana getirmek istedikleri tespitinde bulundum. İliç'te ortaya çıktı. Daha niceleri bulunur.

    - Kişiler ve kurumlarda çalışan insanlar değiştikçe yapı güçlenmeye başladı.

    "Erzincan karıştırılmak için müsait"

    - Erzincan çok hassas bir yer. Uç nokta. Eğer karıştırılırsa çatışma çıkması için müsait bir yer. Bu tür örgütlerin hedefi olmuş olabilir.

    - Soruşturma geçirdim, hakkımda dava açıldı ama bunlar beni korkutmuyor. Vicdanım rahat.

    - Bunlara dönemin Emniyet Müdürü'yle paylaştım. Benimle aynı fikirde olduğunu söyledi ve "Benimle basın açıklaması yapar mısın?" dedi. "Hayır, erken" dedim.

    "Ankara'ya rapor ettim"

    - 2008 yılında bunları Ankara'ya rapor ettim. Birşey yapıp yapmadıklarını bilmiyorum, bana dönmediler. Ben üstüme düşeni yaptım.

    - Suikast endişem yok. Gözümün gördüğün hiçbirşeyden korkmuyorum.

    "Birilerini rahatsız ettim"

    - Kemah ile İliç arasında 17 teröristin bazı birimler tarafından geçirildiği duyumunu aldım. Rahatsız olup bunu araştırdım. Gerçek olduğunu ortaya koydum. Vali ve Emniyet ile paylaştım. Daha sonra buradaki 10 şehidi de araştırdım. Benim bu olayların üzerine gitmem rahatsız etti.

    - Yanımda bulunan üst düzey bürokratla Kemah bölgesinde uzun namlulu silahla önümü kestiler. Ellerinden kurtuldum. Arabamı kurşunladılar.

    Keneyle suikast iddiası

    - Keneyle suikast ifadesini kullanmadım. Suikast girişimleri sonucu arabamda bulunan 12 keneyi görünce, bunun bir suikast girişimi olabileceğini düşündüm. Daha önce bana karşı iki suikast girişimi olmuştu. Akıl dışı değil, normal, abartı yok.

    - Ben "çaycı JİTEM'ci" demedim. Söz konusu olan adliyeninn karşısındaki çaycı. İliç Jandarma Komutanı'nın 5 kişilik korucu ekibinden. Benim husumetli olduğum 5 kişilik ekip içinde.

    Cihaner'in hakkında açtığı soruşturma

    - İlhan Cihaner 2008'de hakkımda soruşturma açtı. 17 maddelik bir suçlama vardı, aklınıza gelebilecek bütün suçlar vardı; uyuşturucu, rüşvet, tarihi eser kaçakçılığı. Cihaner bu soruşturmayı Adalet Bakanı'na haber vermedi. Bunun sonucunda iddiaların hepsi çürüdü. Cihaner ile kurumsal savaşım söz konusu değil, şahsi bir mesele.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow