hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Keko'nun dramı...

    Kekonun dramı...
    expand

    Elazığ'da deprem sonrası ikinci gece de soğuk hava şartları altında çadırlarda geçirildi. Depremzedeler, bölgeye gönderilen sobalarla ısındı. Bölgeden yürek burkan hikayeler de gelmeye devam ediyor...

    Son olarak, Okçular köyünde enkazdan sağ çıkarılan 8 yaşındaki Keko Çiçek'in dramı yürek burktu.

    Keko Çiçek'in annesi Ayten ve kardeşi Emre Çiçek, akrabaları tarafından yıkılan evlerinin enkazından ölü olarak çıkartılmıştı. Keko, ailesinin öldüğünü öğrenince enkazın altına girerek annesini aradı.

    Depremde parmağı yaralanan Keko'nun kendi acısını unutup enkazın altına yatması, görenleri gözyaşlarına boğdu. Sağlık görevlilerinin de ikna edemediği Keko'yu sonunda babaannesi sırtına aldı ve parmağındaki yaraya pansuman yapmak için ambulansa götürdü.



    Babası Mehmet Ali Çiçek'in Almanya'da olması sebebiyle yalnız kalan Keko Çiçek, bugün annesi ve kardeşinin mezarlarını ziyarete götürüldü. Ağıtlar yakan akrabalarıyla birlikte göz yaşlarını tutamayan Keko Çiçek, mezar taşını öptü, küçük yaşına rağmen dualar etti.

    Anne ve kardeşini kaybetmenin acısı ile mezarların üzerine kapanan ve ağlayan küçük çocuk, yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Çiçek'in yakınlarından bir kişi baygınlık geçirdi. Bu arada, olayı televizyondan öğrenen baba Mehmet ali Çiçek'in Türkiye gelmek üzere yola çıktığı öğrenildi.



    Soğukla mücadele

    Kızılay ve Kovancılar Kaymakamlığı bölgenin sert iklimi nedeniyle çadırlarda ısınma sorunu yaşayan depremzedelere katalitik soba, tüp ve battaniyeler dağıttı.

    Kovancılar ilçesindeki kriz masası, köylere kamyonlarla gıda, çadır ve giyim malzemeleri yönlendiriyor.

    Artçı sarsıntılar ise hala halkı tedirgin ediyor. Evleri depremden zarar görmeyenler de deprem korkusuyla, evlerin bahçelerine kurdukları çadırlarda kalıyor.

    Havanın aydınlanmasıyla harekete geçen köylüler, enkaz altındaki eşyalarını çıkarmaya çalışıyor.

    Mahruki: "Elazığ manzarası yine yaşanır"
     
    AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Türkiye'deki yapılaşmayı eleştirerek, büyük depremlerde aynı fotoğraflarla karşılaşılmaya devam edileceğini belirtti.

    Kerpiç evlerin yıkılmasının betonarmenin yıkılması gibi olmadığını belirten Nasuh Mahruki, "Toprak altında kalan insanlardan kurtarılan olmadı. Kurtarılanlar da zaten etraftaki insanlar tarafından ilk saatlerde kurtarıldı. Toprak çöküşüyle insanların hava alacağı boşluklar da kalmadığından enkaz altından çok sayıda insan çıkarılamadı ve çok sayıda hayvan da aynı şekilde telef oldu" dedi.

    "Bu ölçekte yaşanan depremlerde aynı manzaraları Türkiye yaşamaya devam eder" diyen Mahruki, "Sonuçta biz depremi 11 yıldır konuşuyoruz. 1998 ve 99'daki depremlerle dikkate alınmaya başlandı. 10 yıl öncesine kadar yapılan binalar geçmişteki deprem yönetmeliklerine göre yapılmış ve hangi deprem yönetmeliğine göre yapıldıkları da çok belli değil. O yüzden depreme dayanıklılıkları da çok tartışılır. Mevcut yapı sorunları var. Yine yıkıcı, büyük depremler yaşanırsa maalesef benzeri manzaralar, fotoğraflarla karşılaşırız" diye konuştu.

    Mahruki, kerpiç yapıların yıkılmasında arama kurtarma çalışmalarının çok daha zor olduğunu dile getirdi. Nasuh Mahruki, "Bir de deprem gece saat 04.00 civarında oldu ve herkes evlerindeydi. Saat 09.00'da olsa çok daha farklı bir tablo olabilirdi. 17 Ağustos'ta saat 3.02'de meydana gelmişti, insanlar yataklarında yakalanmıştı, ölümleri artırıcı bir unsur da budur" dedi.

    YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILDI

    Elazığ Valiliğinin depremzedeler için yardım kampanyası başlattı. Vali Muammer Erol,  depremde evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşlara yardım amacıyla bir kampanya başlatıldığını ve bankada yardım hesabı oluşturulduğu belirtti.

    Ziraat Bankası Elazığ Merkez Şubesi'ndeki, TR 020001000186540647935001 TL hesabına, TR 720001000186540647935002 dolar hesabı, TR 450001000186540647935003 Euro hesabına yardımlar yapılabilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow